Ηλίας Λογοθέτης, ένας αλλιώτικος ηθοποιός- Η υποκριτική και η λατρεία για την όπερα

Ηλίας Λογοθέτης: Η κωμική στόφα, οι δραματικές ερμηνείες και η λατρεία για την όπερα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Ηλίας Λογοθέτης, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, ήταν από τα πιο ταλαντούχα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου, ηθοποιός με απέραντη γκάμα, εκφραστικός, με μια καθηλωτική δύναμη λόγου.

Η παρουσία του Ηλία Λογοθέτη στη σκηνή ήταν πάντα μια αποκάλυψη. Απόφοιτος της Παντείου δεν σκεφτόταν να γίνει ηθοποιός, ήθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερας. Λάτρευε το τραγούδι και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μιλήσει για αυτό το εξαιρετικό ταλέντο του.

Η πρώτη του γνωριμία με το θέατρο έγινε όταν είδε μια παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. Εκεί πέρασε τα σπουδαστικά του χρόνια και αποφοίτησε το 1967, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος και σε σύγχρονα έργα.

Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ. ά. 

Σκηνοθέτησε και εργάστηκε σαν καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή «Ράμπα» και στο «Θεατρικό Εργαστήρι» του Βασ. Διαμαντόπουλου και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή « Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ.

Πήρε Βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Βαβυλωνία» (στο ρόλο του Αστυνόμου) και «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κ. Βρεττάκου (1988).  Η κωμική του στόφα συναγωνιζόταν την εξαιρετική ερμηνεία δραματικών ρόλων. 

Σε σύνολο, ο Ηλίας Λογοθέτης έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις, σε περισσότερες από 50 ελληνικές ταινίες  και άλλες τόσες τηλεοπτικές σειρές. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο Έτερος Εγώ: Νέμεσις σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια που έκλεψε την παράσταση σε μια σκηνή στο νοσοκομείο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ