Ισραήλ: 3χρονη μάζευε πέτρες στην παραλία και ανακάλυψε αρχαίο φυλαχτό 3.800 ετών

Ισραήλ: 3χρονη μάζευε πέτρες στην παραλία και ανακάλυψε αρχαίο φυλαχτό 3.800 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook / Israel Antiquities Authority
0

Η εκδρομή της 3χρονης Ziv Nitzan με την οικογένειά της στο Tel Azekah του Ισραήλ, εξελίχθηκε στην ανακάλυψη ενός αρχαίου φυλαχτού ηλικίας σχεδόν 4.000 ετών.

Το κορίτσι μάζευε πέτρες από την παραλία, μέχρι να της τραβήξει την προσοχή μια ιδιαίτερη σκαλισμένη πέτρα που της φάνηκε «διαφορετική και θέλησε να τη δείξει στη μεγαλύτερη αδελφή της».

Όπως αποδείχθηκε, πρόκειται για ένα αρχαίο φυλαχτό που χρονολογείται 3.800 χρόνια πριν.

«Από τις 7.000 πέτρες που υπήρχαν γύρω της, σήκωσε μια πέτρα. Στη συνέχεια βούρτσισε την άμμο και είδε ότι κάτι ήταν διαφορετικό σε αυτήν», δήλωσε η μεγαλύτερη αδελφή της Ziv. «Όταν το έτριψε και αφαίρεσε την άμμο από αυτό, είδαμε ότι κάτι ήταν διαφορετικό σε αυτό. Κάλεσα τους γονείς μου να έρθουν να δουν την όμορφη πέτρα και συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ανακαλύψει ένα αρχαιολογικό εύρημα!».

Το Tel Azekah, όπου το νήπιο ξέθαψε το φυλαχτό, είναι γνωστός αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή Shephelah του Ισραήλ, όπου διεξάγονται ανασκαφές εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Η οικογένεια απευθύνθηκε στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA), η οποία με τη σειρά της μοιράστηκε στο Facebook ότι η μικρή Ziv είχε πράγματι ανακαλύψει ένα σημαντικό αντικείμενο.

Η Daphna Ben-Tor, αιγυπτιολόγος και εξειδικευμένη επιστήμονας στα αρχαία φυλαχτά και τις σφραγίδες, αποκάλυψε λεπτομέρειες για το αντικείμενο. Όπως είπε, πρόκειται για έναν σκαραβαίο της Χαναάν που χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Εξήγησε ότι οι σκαραβαίοι των Χαναναίων χρησιμοποιούνταν ως σφραγίδες και φυλαχτά, που βρίσκονταν σε «τάφους, σε δημόσια κτίρια και σε σπίτια». Άλλοτε φέρουν «σύμβολα και μηνύματα που αντικατοπτρίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την ιδιότητα», πρόσθεσε.Τα συγκεκριμένα αντικείμενα φέρεται να συμβόλιζαν στην αρχαία Αίγυπτο τη νέα ζωή.

Με πληροφορίες από Euronews

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Δήλο το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα σε ελληνικό αρχαιολογικό χώρο

Πολιτισμός / Στη Δήλο το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα σε αρχαιολογικό χώρο

Στο νησί της Δήλου, σημείο αναφοράς της συνομιλίας μεταξύ κλασικού και σύγχρονου πολιτισμού, τοποθετείται το έργο του Antony Gormley, μια δωρεά του οργανισμού ΝΕΟΝ στο υπουργείο Πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ