Ο Γιώργος Κουτλής και ο Άρης Σερβετάλης θα είναι αυτό το χειμώνα στο Θέατρο Κιβωτός με έργα δυο Ρώσων συγγραφέων.
Η θεατρική περίοδος θα ξεκινήσει με το έργο του Ντμίτρι Ντανίλοφ «Ο άνθρωπος απ' το Παντόλσκ», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2022 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.
Πρόκειται για την ιστορία του Νικολάι, κάτοικου του Παντόλσκ, ενός άχρωμου δήμου στην περιφέρεια της Μόσχας, που συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Μια ανάκριση που μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της στο φινάλε του έργου, δοκιμάζει τα όρια της λογικής του.
Ο άνθρωπος απ' το Παντόλσκ, μια ενοχλητική σάτιρα με καφκικές αναφορές, ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση απ' ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει, να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια, να ζεις μια ζωή με νόημα. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πως οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τελικά τον πολίτη στην ...αυτοκαταστολή.
Ο συγγραφέας του έργου Ντμίτρι Ντανίλοφ (1969), είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής με αρκετά βραβεία στο βιογραφικό του. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον Άνθρωπο απ' το Παντόλσκ, που του εξασφάλισε το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τη Χρυσή Μάσκα, το 2018.
Στη συνέχεια, ο Άρης Σερβετάλης θα παρουσιάσει το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκoφ «Καρδιά σκύλου», βασισμένο στη νουβέλα του Ρώσου συγγραφέα. Πρόκειται για μια καυστική σάτιρα του μπολσεβικισμού, η οποία γράφτηκε το 1925 και ερμηνεύεται συχνά ως αλληγορία της κομμουνιστικής επανάστασης και «της λανθασμένης προσπάθειας της επανάστασης να μεταμορφώσει ριζικά την ανθρωπότητα».
Η έκδοση της νουβέλας αρχικά απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση. Ο Μπουλγκάκοφ έγραψε στη συνέχεια ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην ιστορία το 1926 για το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας. Το έργο δεν ανέβηκε ποτέ, το χειρόγραφο και τα αντίγραφα κατασχέθηκαν από τη μυστική αστυνομία και τελικά, ο Μαξίμ Γκόρκι παρενέβη για να επιστραφεί το χειρόγραφο στον συγγραφέα.
Όπως γράφει ο Κώστας Σπαθαράκης στο επίμερο της έκδοσης του έργου από τις εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου, η «Καρδιά σκύλου» ανήκει ιδεολογικά στην επιστημονική φαντασία αλλά εντάσσεται στην παράδοση της μενίππειας σάτιρας, του είδους δηλαδή εκείνου που παρωδεί τους κάθε λογής τσαρλατάνους, σοβαροφανείς και φανατικούς».
Στην υπόθεση του έργου, στη Μόσχα στα τέλη του 1924, ο καθηγητής Φ. Πρεομπραζένσκι μαζί με τον βοηθό του δρ. Μπορμεντάλ επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεαρού άντρα. Η έκβαση όμως του πειράματος είναι εντελώς αναπάντεχη. Ο αγαθός Σάρικ μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας και ανατρέπει τη γαλήνια καθημερινότητα στο αριστοκρατικό διαμέρισμα του διεθνούς φήμης καθηγητή. Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, σε αυτή τη σατιρική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας, διακωμωδεί κάθε επίδοξο αναμορφωτή αλλά και την καθημερινή ζωή στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση.
Underground στο θέατρο Ακροπόλ
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, o Γιάννης Τσορτέκης, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη θα είναι το χειμώνα μαζί στο Θέατρο Ακροπόλ στο Underground των Εμίρ Κουστουρίτσα και Ντούσαν Κοβάσεβιτς, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.
Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις επί δυο συνεχόμενες χρονιές με τον Κουρέα της Σεβίλλης, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αποφάσισε να ανεβάσει την εμβληματική ταινία του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1995.
Σε μια ποιητική και κωμικοτραγική μεταφορά των δεινών των πολέμων, οι Κουστουρίτσα και Κοβάσεβιτς απεικονίζουν τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας και τη διάλυση της χώρας τους.
Η ιστορία ξεκινά το 1941 όταν οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Βελιγράδι και οι έντρομοι κάτοικοι του κρύβονται στα καταφύγια. Μια ομάδα από αυτούς, θα παραμείνουν στο καταφύγιο τους και μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Όταν τελικά ανέβουν στην επιφάνεια, θα βρεθούν στην δίνη ενός άλλου πολέμου, ενός εμφύλιου πολέμου, που θα σημάνει και το τέλος της αυταπάτης για το τι σημαίνει πατρίδα. Η πληθωρική αφήγηση περιγράφει ιστορικά γεγονότα και χαρακτήρες, αγωνίες και εξομολογήσεις και τη αγωνία των ίδιων των δημιουργών για μια πατρίδα που έπαψε να υπάρχει.
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.