Μια έκθεση τέχνης και ποίησης τεσσάρων κοριτσιών προσφύγων στο Αναπαυτήριο Πικιώνη

Chink of light Facebook Twitter
0

Το Αναπαυτήριο Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου φιλοξενεί μία έκθεση ποίησης τεσσάρων κοριτσιών προσφύγων και το κοινό τους δημιούργημα, το χειροποίητο βιβλίο «Chink of Light» (Χαραμάδα Φωτός).

Το κοινό έχει την ευκαιρία να περάσει τα λιθόστρωτα πεζούλια του υπαίθριου χώρου του εμβληματικού οικήματος και διατηρητέου μνημείου του σπουδαίου Έλληνα αρχιτέκτονα και να απολαύσει το εικαστικό υλικό των Karima, Adele, Ely και Mahmonir, τεσσάρων νέων γυναικών που βρέθηκαν από το Αφγανιστάν πρόσφυγες στην Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. 

Οι τέσσερίς τους άρχισαν να γράφουν ποίηση όσο έμεναν στο City Plaza Hotel, τη γνωστή οργανωμένη κατάληψη στην Αθήνα που πλέον έχει κλείσει, κι ενώ περίμεναν τα έγγραφά τους για να μπορέσουν να μείνουν στην Ευρώπη. Ανακάλυψαν την ποίηση μέσα από τη διδασκαλία του Homan Yousofi, συγγραφέα και λογοτεχνικού εκπαιδευτή που οργάνωνε εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε νέους στην κατάληψη. 

Μία από αυτές, η Karima, ήθελε πάντα να γίνει συγγραφέας και μέσα απ' αυτά τα μαθήματα βρήκε έναν τρόπο να εξερευνήσει το όνειρό της. Αφού ολοκλήρωσε τα εργαστήρια, συγκέντρωσε τα ποιήματα και των υπολοίπων και τα μετέφερε με καλλιτεχνική γραφή στο βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα.

Chink of light 1 Facebook Twitter

Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη συλλογή ποιημάτων, σύμφωνα με την ποιητική φόρμα του χαϊκού, που περιλαμβάνει βιώματα που βασίζονται στις προσωπικές εμπειρίες των τεσσάρων και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους διασχίζοντας το Ιράν, περνώντας την ορεινή Τουρκία και τη Μεσόγειο, έχοντας ζήσει στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και καταλήγοντας στην Αθήνα. 

Το ιδιαίτερο εξώφυλλο του μοναδικού χειροποίητου βιβλίου είναι κεντημένο στο χέρι από την Adele, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική της κοινότητας των Τατζίκων, στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοριτσιών, και απεικονίζει ένα κλαδί ελιάς.

Τα ποιήματα γράφτηκαν στην περσική γλώσσα, με μετάφραση στην αγγλική, με καλλιγραφικούς χαρακτήρες και αποξηραμένα πεπιεσμένα φύλλα και λουλούδια που συνέλεξαν οι ίδιες οι κοπέλες στον λόφο του Φιλοπάππου, και πλαισιώνονται από σειρά ψηφιακών φωτογραφιών από το κινητό τους τηλέφωνο από το ταξίδι τους. Στην έκθεση είναι τοποθετημένο επάνω σε ένα εκκλησιαστικό αναλόγιο ενώ σε τέσσερις οθόνες η Karima, η Adele, η Ely και η Mahmonir διαβάζουν τα ποιήματά τους στη γλώσσα τους. 

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης  η Karima, η οποία πια συνεργάζεται αρθρογραφώντας σε περιοδικά νεανικής κουλτούρας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα προχωρήσει στην έκδοση του «Chink of Light» ως ποιητικού χαρτόδετου βιβλίου. Σε αυτό θα έχει τη στήριξη της Díla, μίας οργάνωσης που βοηθάει στην επαγγελματική ανέλιξη νεαρών γυναικών προσφύγων που θέλουν να ασχοληθούν με δημιουργικά - καλλιτεχνικά πρότζεκτ. 

Chink of light 2 Facebook Twitter
Chink of light 3 Facebook Twitter
Chink of light 4 Facebook Twitter
Chink of light 5 Facebook Twitter

Συντελεστές

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Karima, Adele, Ely, Mahmonir

Μετάφραση & Λογοτεχνική επιμέλεια: Homan Yousofi

Graphic Designer: Pressure

Επιμέλεια έκθεσης & Παραγωγή: Díla 

Αναπαυτήριο Πικιώνη

Λόφος Φιλοπάππου

Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Αποστόλου Παύλου, τηλ: 210 9218701, 210 9240548 

Έως 30 Ιουλίου

Ώρες επίσκεψης: 12:00 – 20:00

Είσοδος δωρεάν

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ