Με τη Βενετία σε καραντίνα και τα σύνορα πολλών χωρών ακόμα κλειστά, η πολυαναμενόμενη Μπιενάλε αρχιτεκτονικής αναμένεται να κάνει ένα δειλό άνοιγμα «σιωπηλά» και χωρίς επισκέπτες.
Τα εθνικά περίπτερα θα ανοίξουν χωρίς καλεσμένους λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, με αρκετά εθνικά περίπτερα στην πιο διάσημη αρχιτεκτονική μπιενάλε στον κόσμο να έχουν ακυρώσει τις εκδηλώσεις τους για τα εγκαίνια, εν μέσω της επανεμφάνισης κρουσμάτων στην Ιταλία και με τα ταξίδια στην Ευρώπη να είναι ακόμη περιορισμένα.
Τα περίπτερα της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης θα κάνουν "σιωπηλά εγκαίνια" ή εικονικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, χωρίς προσκλήσεις για τις 21 και 22 Μαΐου.
Στην επίσημη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Μπιενάλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν έκανε καμία αναφορά για τον αντίκτυπο της πανδημίας, δηλώνοντας ότι η έκθεση θα «ανοίξει στο κοινό από το Σάββατο 22 Μαΐου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021».
Ωστόσο, όλα τα περίπτερα έχουν ακυρώσει τα εγκαίνιά τους, ελπίζοντας να τα κάνουν το φθινόπωρο. Πολλοί έχουν επίσης αντικαταστήσει τα σχέδια για φυσικές εκδηλώσεις με ένα εικονικό άνοιγμα. Άλλες αποστολές σχεδιάζουν διαδικτυακά «περιοδικά» για προσκεκλημένους και μέσα ενημέρωσης, πριν από το επίσημο δημόσιο άνοιγμα στις 22 Μαΐου 2021.
Το Βρετανικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ότι αφορά την επιδημία δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια εστιάζοντας σε απομακρυσμένες εκδηλώσεις. Εν τω μεταξύ όλα τα πολιτιστικά κτίρια της Βενετίας παραμένουν κλειστά, καθώς και τα μπαρ και εστιατόρια, αλλά τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Η Βενετία χαρακτηρίζεται επί του παρόντος ως πορτοκαλί ζώνη από την ιταλική κυβέρνηση.
Η εξαμηνιαία Μπιενάλε προσελκύει συνήθως περίπου 250.000 επισκέπτες στην ιταλική πόλη. Το επίσημο πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά εγκαταστάσεων στο Arsenale, ένα πρώην ναυπηγείο, καθώς και στα εθνικά περίπτερα στα Giardini.
Διάφορες ανεπίσημες παρουσιάσεις πραγματοποιούνται, παραδοσιακά σε όλη την πόλη. Το φετινό θέμα της Μπιενάλε είναι «Πώς θα ζήσουμε μαζί;», με επιμελητή τον Λιβανέζο αρχιτέκτονα Χασίμ Σαρκίς και στοχεύει να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν ενώ ο πλούτος και οι πολιτικές ιδεολογίες αποκλίνουν. «Η τρέχουσα πανδημία αναμφίβολα μας έδειξε ότι αυτή η Μποιενάλε διερευνά κάτι πολύ σχετικό, έστω και αν είναι κάπως ειρωνικό το ερώτημα, δεδομένης της επιβαλλόμενης απομόνωσης», είπε ο Σαρκίς, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε από τους πολιτικούς να προτείνουν μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον. Καθώς η πολιτική συνεχίζει να διχάζει, μπορούμε να προσφέρουμε εναλλακτικούς τρόπους ζωής μαζί,
μέσω της αρχιτεκτονικής».