Νέα Υόρκη: Αφαιρούνται τα ανθρώπινα λείψανα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Νέα Υόρκη: Αφαιρούνται τα ανθρώπινα λείψανα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Facebook Twitter
Courtesy of the American Museum of Natural History
0

Όλα τα ανθρώπινα λείψανα αναμένεται να αφαιρεθούν από τις εκθεσιακές συλλογές του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, σε μία προσπάθεια μεταρρύθμισης, λόγω μίας αναθεωρημένης σκέψης, σχετικά με τις πρακτικές συλλογής τους που τώρα θεωρoύνται «βαθιά προβληματικές».

Σύμφωνα με τον Guardian, το κορυφαίο φυσικό μουσείο των ΗΠΑ, σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει περίπου 12.000 ανθρώπινα λείψανα, συμπεριλαμβανομένων σκελετών ιθαγενών και σκλάβων, καθώς και πτωμάτων Νεοϋορκέζων που περισυλλέχθηκαν τη δεκαετία του 1940.

«Οι συλλογές ανθρώπινων λειψάνων κατέστησαν δυνατές στο παρελθόν εξαιτίας ακραίων διαφορών εξουσίας, και πολλοί ερευνητές τον 19ο και τον 20ο αιώνα τις χρησιμοποίησαν για να προωθήσουν βαθιά λανθασμένες επιστημονικές ατζέντες που είχαν τις ρίζες τους στη λευκή υπεροχή, δηλαδή τον εντοπισμό φυσικών διαφορών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα μοντέλα της φυλετικής ιεραρχίας», είπε ο Αφροαμερικανός πρόεδρος του μουσείου Sean Decatur, σε επιστολή του στο προσωπικό αυτή την εβδομάδα, όπως μεταφέρουν οι New York Times.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, καθώς  πλήθος ιδρυμάτων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως το Μουσείο Mütter στη Φιλαδέλφεια, το Μουσείο Peabody στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Μουσείο Penn, επίσης στη Φιλαδέλφεια, το οποίο ζήτησε συγγνώμη για τη συλλογή Morton crania, η οποία περιέχει κρανία μαύρων και ιθαγενών .

Οι νέες οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, προβλέπουν παράλληλα και βελτιώσεις στον τρόπο αποθήκευσης και στην παροχή μεγαλύτερων πόρων, για τον προσδιορισμό της προέλευσης και της ταυτότητας των λειψάνων.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής νόμο, για την προστασία και τον επαναπατρισμό τάφων των ιθαγενών της Αμερικής, τα ιδρύματα υποχρεούνται να επιστρέψουν τα λείψανα των ιθαγενών, αλλά πολλά αντιμετώπισαν προβλήματα με τη σωστή αναγνώριση, επιβραδύνοντας τη διαδικασία ή καθιστώντας την σε μεγάλο βαθμό αδύνατη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει επαναπατρίσει περίπου 1.000 λείψανα ιθαγενών Αμερικανών, αλλά κρατά άλλα 2.200, με την περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί πού πρέπει να επιστραφούν, να έχει εξοργίσει τους επικριτές.

Οι New York Times ανέφεραν ότι στην επιστολή του προς το προσωπικό, ο Decatur σημείωσε ότι «ο προσδιορισμός μιας δράσης αποκατάστασης σεβασμού, σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες, πρέπει να αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας».

Δεδομένου ότι κάποιες από τις συλλογές δημιουργήθηκαν για να αποδείξουν ή να διαψεύσουν τις πλέον απαξιωμένες επιστημονικές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης της ευγονικής, πολλά από τα συλλεγμένα λείψανα, ανήκουν σε άτομα που δεν είχαν συναινέσει να χρησιμοποιηθούν, μεταθανάτια, για θεσμική μελέτη και έκθεση.

Ανάμεσα στους θησαυρούς της συλλογής του μουσείου, αναφέρει η εφημερίδα, είναι μια συλλογή, η «ιατρική συλλογή», που περιλαμβάνει 400 φτωχούς Νεοϋορκέζους από τη δεκαετία του 1940 των οποίων τα σώματα δόθηκαν αρχικά σε ιατρικές σχολές και τα οστά πέντε μαύρων ενηλίκων που πάρθηκαν από ένα νεκροταφείο σκλάβων του Μανχάταν το 1903.

«Η κληρονομιά της απανθρωποποίησης των μαύρων σωμάτων μέσω της υποδούλωσης συνεχίζεται και μετά τον θάνατο, στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα σώματα αντιμετωπίστηκαν και απανθρωποποιήθηκαν στην υπηρεσία ενός επιστημονικού έργου», συμπλήρωσε στην εφημερίδα ο Decatur.

Το μουσείο διαθέτει επί του παρόντος 12 προθήκες για ανθρώπινα λείψανα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκελετού Μογγόλου πολεμιστή από το 1000 μ.Χ. σε ανακατασκευασμένη έκθεση, και διάφορα τελετουργικά ή πρακτικά αντικείμενα κατασκευασμένα με ανθρώπινα οστά, μαζί με μια θιβετιανή ποδιά του 19ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: Guardian 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ