Το βάθρο στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού που κάποτε φιλοξενούσε ένα άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου είναι άδειο από τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα, ένα γλυπτό μιας ιθαγενούς γυναίκας πρόκειται να αντικαταστήσει την αμφιλεγόμενη φιγούρα του εξερευνητή.
Πέρυσι, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά της φυλετικής αδικίας και των διακρίσεων σάρωσαν τον πλανήτη, οι διαδηλωτές γκρέμισαν τα αγάλματα του Κολόμβου σε όλο τον κόσμο σε συμβολικές πράξεις αντίστασης κατά του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές της πόλης αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Κολόμβου του 19ου αιώνα από το βάθρο του στην Paseo de la Reforma, έναν σημαντικό δρόμο που διασχίζει την καρδιά της Πόλης του Μεξικού. Αν και αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το έργο αφαιρέθηκε για αποκατάσταση, ορισμένοι υποψιάστηκαν ότι η απόφαση ελήφθη εν όψει διαδηλώσεων στη Ντάα ντε λα Ράζα, καθώς η «Ημέρα του Κολόμβου» είναι γνωστή στις ισπανόφωνες χώρες. Οι διαδηλωτές συνήθιζαν να καταστρέφουν το γλυπτό με σπρέι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ανέφερε τότε το Associated Press.
Φιλοτεχνημένο από τον Γάλλο καλλιτέχνη Charles Cordier το 1877, το χάλκινο άγαλμα απεικονίζει τον Ιταλό εξερευνητή Κολόμβο ως κατακτητή. Στέκεται με το ένα χέρι σηκωμένο και το άλλο να σηκώνει ένα πέπλο από τον πλανήτη, μια χειρονομία που σημαίνει την ανακάλυψη της Αμερικής.
Ο Κολόμβος ταξίδεψε στην Καραϊβική το 1492 και γνώρισε τους ανθρώπους του Τάνο - έναν από τους πολλούς πολιτισμούς που ζούσαν στη Βόρεια Αμερική για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ο εξερευνητής σκλάβωσε και σκότωσε χιλιάδες αυτόχθονες. Οι ενέργειές του άνοιξαν το δρόμο για τον ευρωπαϊκό αποικισμό της Αμερικής και το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων.
Προς το παρόν, το άγαλμα του Κολόμβου θα μεταφερθεί στο Parque América, στην πλούσια γειτονιά Polanco της Πόλης του Μεξικού. Σχεδιασμένο από τον Μεξικανό γλύπτη Πέδρο Ρέγιες, το άγαλμα που θα εγκατασταθεί σύντομα φέρει τον τίτλο Tlalli που σημαίνει νερό σε μια διάλεκτο των αυτόχθονων πληθυσμών. Απεικονίζει μια γυναίκα από τον πολιτισμό Όλμεκ, που κατοικούσε στο σημερινό Μεξικό μεταξύ περίπου 1400 και 400 π.Χ.,. Ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός στο Μεξικό, Όλμεκ είναι περισσότερο γνωστός σήμερα για τα τεράστια γλυπτά τους από ανθρώπινα κεφάλια.
«Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε ένα μνημείο στις αυτόχθονες γυναίκες και στη γη, γιατί αν κάποιος μπορεί να μας διδάξει πώς να φροντίζουμε αυτόν τον πλανήτη, είναι οι γηγενείς μας λαοί και αυτό ακριβώς πρέπει να μάθουμε ξανά», λέει ο Ρέγιες. «Όλοι προερχόμαστε από τη γη και όλοι επιστρέφουμε σε αυτήν, και είναι η γη που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας - και όχι μόνο στο παρελθόν».