Ο “κώδικας Ντίκενς” έσπασε και τα μυστικά του έρχονται στο φως

Ο “κώδικας Ντίκενς” έσπασε και τα μυστικά του έρχονται στο φως Facebook Twitter
Ο Κάρολ Ντίκενς σε επιχρωματισμένη φωτογραφία. Φωτο: CHARLES DICKENS MUSEUM/OLIVER CYDE
0

Μπορείτε να μας βοηθήσετε να σπάσουμε τον Κώδικα Ντίκενς; Με αυτή την ανακοίνωση του Πανεπιστήμιο του Λέστερ καλούσε όσους μπορούν να ασχοληθούν με τις δυσανάγνωστες σημειώσεις και τις στενογραφημένες λέξεις του Τσαρλς Ντικενς, μια σπαζοκεφαλιά για ερευνητές και μελετητές του έργου του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο Ντίκενς είναι διάσημος για τους εμβληματικούς του χαρακτήρες, τη συναρπαστική πλοκή και την ειλικρινή κριτική της βικτωριανής κοινωνίας. Υπάρχουν όμως κείμενα του συγγραφέα που δεν έχουν διαβαστεί ποτέ και πάντα περιμένουν κάποιον να τα αποκωδικοποιήσει. Μέχρι τώρα δεν το είχε πετύχει κανένας. Ο Ντίκενς είχε ένα δύσκολο σύστημα στενογραφίας που ονομάζεται βραχυγραφία και έχεις τις ρίζες του στο 1700 και έγραψε για την εμπειρία του στο ημι-αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, αποκαλώντας το «άγριο στενογραφικό μυστήριο».

Το χρησιμοποιούσε σε όλη του τη ζωή, όχι μόνο στο έργο του αλλά και σε επιστολές, σημειώσεις που είναι γεμάτες άγκιστρα, γραμμές, κύκλους. Το πανεπιστήμιο του Λέστερ θέλησε να δημιουργήσει μια κοινότητα αποκωδικοποιητών ώστε να αναδημιουργήσει το σύστημα που χρησιμοποίησε – τον ​​Κώδικα Ντίκενς, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, προσφέροντας μάλιστα βραβείο, οργανώνοντας εργαστήρια για να βοηθηθούν οι λύτες στη διαδικασία αποκρυπτογράφησης, αλλά και μια διαδικτυακή έκθεση με όλα τα στενογραφήματα του Ντίκενς μέσα το 2022.

Η συντομογραφία ήταν σημαντικό μέρος της εργαλειοθήκης του Ντίκενς ως συγγραφέα, πολύπλοκο και αινιγματικό.  Το «The Dickens Code» ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2021.

Ο “κώδικας Ντίκενς” έσπασε και τα μυστικά του έρχονται στο φως Facebook Twitter
Πορτρέτο του Ντίκενς, 1850. Φωτο: National Library of Wales

Οι ερευνητές-λύτες ασχολήθηκαν με τα χαρτιά του διαβόητα ακατάστατου συγγραφέα που ήταν γεμάτα μουτζούρες, σημειώσεις ανάμεσα στις γραμμές και σημάδια στενογραφίας που δημιουργούσαν αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «το χειρόγραφο του διαβόλου».

Λάτρης των παζλ και του κώδικα, ο Ντίκενς χρησιμοποίησε αυτά τα «ιερογλυφικά» για να εξοικονομήσει χρόνο. Πολλά από αυτά τα χειρόγραφα καταστράφηκαν. Σώθηκαν δέκα, με τους ακαδημαϊκούς να μοχθούν χωρίς να βγάζουν άκρη. Έτσι η πρόσκληση που έκαναν πέρσι, αφορούσε και «ερασιτέχνες» και έκαναν την υπόθεση ένα παιχνίδι για «δυνατούς λύτες».

Η μυστηριώδης επιστολή με την οποία ασχολήθηκαν φυλάσσεται για περισσότερο από έναν αιώνα σε μια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Είναι γραμμένη με μπλε μελάνι σε  επιστολόχαρτο του Tavistock House, του σπιτιού στο Λονδίνο όπου ο Ντίκενς έγραψε τον Ζοφερό Οίκο.

Ο “κώδικας Ντίκενς” έσπασε και τα μυστικά του έρχονται στο φως Facebook Twitter
Η μυστηριώδης επιστολή με την οποία ασχολήθηκαν είναι γραμμένη με μπλε μελάνι σε επιστολόχαρτο του Tavistock House

Χίλιοι άνθρωποι που κατέβασαν το σημείωμα μέσα σε τρεις ημέρες τον περασμένο Οκτώβριο, κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν οδηγούς για τη βραχυγραφία, το απαρχαιωμένο πλέον σύστημα στενογραφίας που είχε προσαρμόσει ο Ντίκενς.

Οι διαγωνιζόμενοι είχαν επίσης πρόσβαση σε ένα σημειωματάριο στο οποίο ο Ντίκενς εξηγούσε, με χαρακτηριστική ασάφεια, μερικά από τα δικά του σύμβολα. Χρησιμοποίησε το "@" για το "περίπου" και ένα γωνιακό είδος "t" για να σημάνει το "εξαιρετικό". Τελικά, μόνο 16 άτομα, από όλο τον κόσμο, μπόρεσαν να υποβάλουν λύσεις.

Σε καλό δρόμο βρέθηκε ένας φοιτητής που ονομάζεται Ken Cox, όπως αναφέρει η Guardian. Ο λάτρης των παζλ, του Ντίκενς και της στενογραφίας σπουδάζει γνωστικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και η επιστολή με την οποία ασχολήθηκε αποκαλύπτει μια μπερδεμένη ιστορία ενός έξυπνου επιχειρηματία που έχει φτάσει σε μια δύσκολη καμπή στην ερωτική του ζωή και στη λογοτεχνική του καριέρα και τώρα στηρίζεται στις σχέσεις του και στα δικαστήρια για βοήθεια.

«Αυτή η αποκάλυψη ρίχνει φως σε αυτή την ταραγμένη περίοδο στη ζωή του Ντίκενς», λέει η Δρ Κλερ Γουντ, λέκτορας βικτωριανής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Οι ενδείξεις ρίχνουν φως σε μια άλλη επιστολή του Ντίκενς στην ίδια βιβλιοθήκη  γραμμένη από τον διευθυντή των Times για μια διαμάχη που είχε ξεσπάσει όταν ο Ντίκενς ζήτησε από την εφημερίδα να τυπώσει μια αγγελία που ειδοποιεί τους υπάρχοντες -και πιθανούς νέους- αναγνώστες του για το All the Year Round, το βρετανικό εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό που ανήκε στον συγγραφέα και κυκλοφορούσε μεταξύ 1859 και 1895 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το περιοδικό φιλοξένησε μια σειρά πολλών μυθιστορημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του μυθιστορήματος του ίδιου του Ντίκενς, «Ιστορία δυο Πόλεων».

Ο “κώδικας Ντίκενς” έσπασε και τα μυστικά του έρχονται στο φως Facebook Twitter
Ο Ντίκενς με τισ κόρες του. Φωτο: © National Portrait Gallery, London

Όταν συνέβησαν αυτά, ο Ντίκενς ήταν 47 ετών και είχε πολλά προβλήματα αν και διάσημος για τα έργα του Ζοφερός Οίκος και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Ο γάμος του είχε καταρρεύσει λόγω των φημών για μια εξωσυζυγική σχέση με μια ηθοποιό, είχε δέκα παιδιά και πολλά έξοδα. Είχε διαλύσει τη σχέση του με τους συνέταιρούς του στην εκδοτική του απόπειρα Household Words και είχε ζητήσει από τον διευθυντή της εφημερίδας να συμπεριλάβει τον τίτλο της στη διαφήμιση που είχε απορρίψει. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και ο εκδότης επανέφερε την διαφήμιση ζητώντας συγγνώμη. Ο Ντίκενς είχε μεγάλο ταλέντο στις εμπορικές συναλλαγές και αυτές αποτέλεσαν σωσίβιο για να εξομαλύνει τα περίπλοκα οικονομικά του προβλήματα.

Το έπαθλο των 300 λιρών κέρδισε ο Shane Baggs, ένας Καλιφορνέζος εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής και λάτρης του κώδικα, ο οποίος έλυσε τα περισσότερα σύμβολα. «Αφού πήρα ως επί το πλείστον βαθμούς C στη λογοτεχνία», λέει, «δεν ονειρευόμουν ότι κάτι που θα έκανα ποτέ θα ενδιέφερε τους μελετητές του Ντίκενς».

Ο Κοξ συνέβαλε και αυτή στη λύση του μυστηρίου, ενώ αποκάλυψε ότι ως παιδί έγραφε κωδικοποιημένες επιστολές σε φίλους του.

Πάντως το πρότζεκτ θα διαρκέσει άλλο ένα χρόνο και όσοι θέλουν μπορούν να πάρουν μέρος αφού υπάρχουν μερικά πολύ πιο μπερδεμένα έγγραφα από την επιστολή Tavistock. Και μπορεί να ανακαλύψουν μια ιστορία του Ντίκενς που δεν έχουμε ακούσει ποτέ.

 Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο Dickens Code εδώ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Grammy 2025: Το τραγούδι των Beatles που φτιάχτηκε με AI υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι

Πολιτισμός / Grammy 2025: Το τραγούδι των Beatles που φτιάχτηκε με AI υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι

Το «Now and Then» είναι υποψήφιο στις κατηγορίες Καλύτερου τραγουδιού και Καλύτερης ροκ ερμηνείας, το οποίο σημαίνει ότι οι «fab four» θα αναμετρηθούν με καλλιτέχνες όπως η Μπιγιονσέ και η Σαμπρίνα Κάρπεντερ
LIFO NEWSROOM
Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμένομενη συνεργασία τους

Πολιτισμός / Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής από τις 5 Δεκεμβρίου στο Vox σε μια θεατροποιημένη παράσταση με κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου τα οποία θα παρουσιάζει o ίδιος έχοντας τον ρόλο του αφηγητή
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Παρουσία Λίνας Μενδώνη τα εγκαίνια έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» στο Εθνικό Μουσείο

Πολιτισμός / Κίνα: Παρουσία Λίνας Μενδώνη τα εγκαίνια έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» στο Εθνικό Μουσείο

Η έκθεση οργανώθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, συγκροτείται από 279 έργα και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού
LIFO NEWSROOM
Φίλοι του Ισαάκ Σούση, τον αποχαιρετούν: «Έφυγε ταλαιπωρημένος και απομονωμένος»

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ισαάκ Σούσης: «Έφυγε ταλαιπωρημένος και απομονωμένος» γράφουν φίλοι του στιχουργού

Ο Ισαάκ Σούσης, ποιητής και στιχουργός, είχε συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας - Το μήνυμα της οικογένειάς του στα social media
LIFO NEWSROOM