Έκκληση από το Παρίσι για την ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς "ο χρόνος πιέζει" απηύθυνε o Λεονάρντο ντι Κάπριο, έχοντας δίπλα του τη γαλλίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
"Ο χρόνος πιέζει, η Γη έχει τρομερή ανάγκη από τη βοήθειά μας", δήλωσε χθες βράδυ ο ηθοποιός καταχειροκροτούμενος από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Θέατρο Σατελέ στο Παρίσι, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκιγιόμ Κανέ αλλά και ο σκηνοθέτης Γουές 'Αντερσον. "Για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ απόψε, και γι αυτόν τον λόγο κάναμε αυτή την ταινία" δήλωσε ο ηθοποιός στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας "Before the Flood" ("Πριν από τον Κατακλυσμό").
Στο ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο Φίσερ Στίβενς, ο ηθοποιός και παραγωγός οδηγεί επί μιάμιση ώρα τους θεατές σε όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση με ειδικούς και πολιτικές ώστε να εκθέσει τις προκλήσεις του προβλήματος και τα μονοπάτια προς τις λύσεις. Για την ταινία αυτή "έκανα ένα απίστευτο ταξίδι τριών χρόνων, που με οδήγησε, μαζί με τον σκηνοθέτη Φίσερ Στίβενς, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και να θέσουμε το ερώτημα για το κατά πόσο η ανθρωπότητα μπορεί να επιλύσει αυτό που θα μπορούσε να είναι το πιο καταστροφικό πρόβλημα με το οποίο έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη", δήλωσε.
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο εξέφρασε χαρά που "σχεδόν 200 χώρες" κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2015 σε μια συμφωνία για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου η οποία "δεν θα βελτιώσει μόνο το περιβάλλον μας αλλά θα μας οδηγήσει σε έναν περισσότερο αειφόρο 21ο αιώνα". Η συμφωνία του Παρισιού, με την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη "κάτω από τους 2 βαθμούς" σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, βασίζεται στην καλή βούληση των χωρών και "δεν μας οδηγεί παρά στα μισά του δρόμου" του στόχου μας, ωστόσο "είναι μια ελπιδοφόρα αρχή", είπε ο ΝτιΚάπριο.
Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ο αμερικανός πρωταγωνιστής ταξίδεψε στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, στην Κίνα, στη Γροιλανδία, στο αρχιπέλαγος Κιριμπάτι, στη Σουμάτρα για να διαπιστωθεί η πραγματικότητα των ζημιών. Λιώσιμο των πάγων, ρύπανση, αποψίλωση, άνοδος της στάθμης του νερού, εξέλιξη που υποθηκεύει το μέλλον των νησιών και μακροπρόθεσμα το μέλλον της ανθρωπότητας.
σχόλια