Ο Ναός του Ποσειδώνα στο εξώφυλλο του ταξιδιωτικού τεύχους του Νew York Times Magazine

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο εξώφυλλο του ταξιδιωτικού τεύχους του Νew York Times Magazine Facebook Twitter
0

Στο εξώφυλλο του Voyages Issue 2021 του New York Times Magazine, που θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, πρωταγωνιστεί η Ελλάδα. Μετά την καμπάνια της Louis Vuitton στη Μήλο, η χώρα μας είναι ξανά στην επικαιρότητα και γίνεται εξώφυλλο στα διεθνή μέσα χάρη στους αρχαιολογικούς τόπους της.

Η Νεοϋορκέζα φωτογράφος και καλλιτέχνις Βέρα Λούτερ ταξίδεψε στην Αθήνα για να φωτογραφίσει την Ακρόπολη, την Ακαδημία του Πλάτωνα και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Ναός του Ποσειδώνα, σε μια πολύ ιδιαίτερη λήψη, με τη Λούτερ να χρησιμοποιεί την προσωπική τεχνική της και με τις εικόνες να εμπεριέχουν την έννοια του φωτογραφικού θετικού-αρνητικού.

Η Λούτερ χρησιμοποίησε τρεις χειροποίητες κάμερες obscura και αντί για φιλμ χρησιμοποίησε χαρτί – η εικόνα αποτυπώθηκε κατευθείαν πάνω στο χαρτί και στη συνέχεια το επεξεργάστηκε, το εμφάνισε και το ξαναφωτογράφισε για να πάρει το τελικό αποτέλεσμα, μια τεχνική που ακολουθεί σε σειρές μεγάλων φωτογραφικών έργων της.

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο στο εξώφυλλο του ταξιδιωτικού τεύχους του Νew York Times Magazine Facebook Twitter
Η Βέρα Λούτερ στο στούντιό της | Instagram

Η γεννημένη στη Γερμανία 61χρονη καλλιτέχνις, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έχει φωτογραφίσει μερικά από τα πιο διάσημα τοπόσημα του πλανήτη και η δουλειά της έχει εκτεθεί επανειλημμένα σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί.

Η Λούτερ χρησιμοποιεί την camera obscura για να απεικονίσει σε όλο τον κόσμο την αρχιτεκτονική των πόλεων, ναυπηγεία, αεροδρόμια και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, εστιάζοντας σε βιομηχανικές τοποθεσίες, αλλά και σε διάσημους αρχαιολογικούς τόπους.

Οι μαυρόασπρες εικόνες της είναι μεγάλης κλίμακας και όταν φωτογραφίζει κάνει τις ελάχιστα δυνατές αλλαγές.

Δείχνοντας γνωστά μέρη του κόσμου μέσα από τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, τις αστικές τοποθεσίες του Μανχάταν ή τις μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου, οι εικόνες της είναι άμεσα αναγνωρίσιμες, αλλά η αντιστροφή των τόνων και το πέρασμα του χρόνου καταγράφουν τα μνημεία όπως τα ελληνικά που φωτογράφισε μέσα από ένα νέο πρίσμα, καλώντας τον θεατή να επανεξετάσει και να φανταστεί ξανά την εικόνα του τόπου.  

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο στο εξώφυλλο του ταξιδιωτικού τεύχους του Νew York Times Magazine Facebook Twitter
Vera Lutter, Temple of Athena, Paestum, V: October 8, 2015, 2015, Gelatin silver print, 133.4 x 233.7 cm, © Vera Lutter, Courtesy Gagosian
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM
O καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έρχεται στην Ελλάδα

Πολιτισμός / O Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έρχεται στην Ελλάδα

Ο Thomas Jolly στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη
LIFO NEWSROOM
Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Πολιτισμός / Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City»
LIFO NEWSROOM
Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Πολιτισμός / Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Το BBC κάνει λόγο για ένα εύρημα που εντοπίζεται «μια φορά στον αιώνα» και έμενε κρυμμένο κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης για 2.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM