Ξεκινάει το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), το οποίο θα διεξαχθεί από τις 2 ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, με ένα πλούσιο πρόγραμμα και μότο το «Όλα είναι Δράμα / All is Drama», μια παραλλαγή του τίτλου της γνωστής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος».
Για πέμπτη χρονιά με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, το ραντεβού μικρομηκάδων και κοινού δίνεται καταρχάς στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος»), αλλά και στον θερινό «Αλέξανδρο» τις βραδινές ώρες, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, στο καφέ-πολυχώρο «Ελευθερία» (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου), ενώ φέτος εγκαινιάζεται ένας ακόμα φεστιβαλικός χώρος, το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας, το εμβληματικό κτίριο του 1928, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου. Οι ταινίες ωστόσο θα είναι προσβάσιμες online, δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα.
Συνολικά θα παρουσιαστούν 211 ταινίες από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 148 διαγωνίζονται στα 7 διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, ενώ οι 62 ελληνικές θα κάνουν την εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα τους. Παράλληλα, θα προβληθούν άλλες 63 ταινίες, στο πλαίσιο αφιερωμάτων όπως είναι αυτό για τη Φρίντα Λιάππα, για τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, και ένα ειδικό αφιέρωμα το οποίο θα περιλαμβάνει τις φοιτητικές ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα της Κινηματογραφικής Σχολής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με εξ αποστάσεως μαθήματα και διά ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος για φέτος είναι ο συγγραφέας, μεταφραστής, θεωρητικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης και μέλη της οι Ειρήνη Βαχλιώτη, σκηνοθέτις, Αλέξης Βασιλείου, γενικός διευθυντής Θεάτρου Ριάλτο, καλλιτέχνης, Λήδα Γαλανού, κριτικός κινηματογράφου, συνιδιοκτήτρια flix.gr, και Μαρίνα Σιώτου, ηθοποιός. Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι o μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, και μέλη οι Laurent Crouzeix, Executive team, Clermont-Ferrand ISFF & Short Film Market, Αθηνά Ξενίδου, σκηνοθέτις, παραγωγός, και Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Οι δύο ταινίες που θα αποσπάσουν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα εξασφαλίσουν αυτόματα «εισιτήριο» για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία των Όσκαρ. Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται για άλλη μια χρονιά από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα Διεθνές Animation, Short & Green, και KIDDO, με ταινίες για παιδιά και από παιδιά.
Επαναλαμβάνονται για μια ακόμα χρονιά τα δύο ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα που έχει θεσπίσει το φεστιβάλ, το Short Film Hub, που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία –με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου− και το καινοτόμο Cinematherapy.
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με head programmer τον Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν 27 ταινίες στις οποίες κυριαρχούν τα κοινωνικά θέματα και οι σχέσεις, ενώ περιλαμβάνονται και ταινίες εποχής, αληθινές ιστορίες, ταινίες βασισμένες σε διηγήματα («Η Δεξίωση» του Σωτήρη Δημητρίου), ξενόγλωσσες μικρού μήκους, μαυρόασπρα φιλμ, ιστορίες που διαδραματίζονται στο εξωτερικό (Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία) αλλά και μετα-αποκαλυπτικές δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας. Την τιμητική τους φέτος έχουν οι τράπερ και οι ράπερ, με τον δημοφιλή Novel να εμπλέκεται μάλιστα ενεργά στη δημιουργία μιας ταινίας με θέμα το group therapy. Για μια ακόμα χρονιά πρωταγωνιστούν θεματικά ταινίες στις οποίες δίνεται έμφαση στη σεξουαλικότητα, τις γκέι ερωτικές ιστορίες (ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών), την ομοφοβία και τη διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον των νέων δημιουργών είναι στραμμένο στη ζωή στην ελληνική επαρχία, όπου συχνά η πατριαρχία και τα στερεότυπα της αρρενωπότητας συνθλίβουν τα νέα παιδιά.
Οι οικογενειακές σχέσεις και ιδιαίτερα η συγκρουσιακή σχέση μάνας - κόρης, οι φιλίες που δοκιμάζονται, ο πρώτος έρωτας, τα παιδικά τραύματα, η απώλεια της παιδικότητας και η απότομη ενηλικίωση, οι γονεϊκές ευθύνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες συνεχίζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους νέους μικρομηκάδες, το ίδιο και τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως η μετανάστευση, το bullying, ο ρατσισμός, οι αυτοκτονίες, η αστυνομική βία, η παρακολούθηση, η ενσωμάτωση των Ρομά, ο εθισμός, η φυλακή, αλλά και η ανεργία, η μαύρη εργασία, ο Γολγοθάς των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια εποχή όπου οι συμβουλές για «αυτοβελτίωση» σαγηνεύουν τον κόσμο. Ο εγκλεισμός του lockdown μοιάζει να εξακολουθεί να αφορά το σινεμά, ενώ θα δούμε και μικρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Ομόνοια και τον μικρόκοσμο των ελληνικών λεωφορείων. Τα ζώα και το κυνήγι επίσης πρωταγωνιστούν σε αρκετές ταινίες, πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις. Τέλος, η απώλεια, η διαχείριση του πένθους και ο χωρισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών.
Εκτός από τους πολλούς νέους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται στο 47ο DISFF, επιστρέφουν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ, όπως ο Αλέξανδρος Σκούρας και ο Γιώργος Φουρτούνης, που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, έχοντας αποσπάσει τον Χρυσό Διόνυσο. Στις ταινίες πρωταγωνιστoύν ή εμφανίζονται σε μικρότερους ρόλους δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μυρτώ Αλικάκη, Εύη Σαουλίδου, Γιώργος Κατσής, Υβόννη Μαλτέζου, Ναταλία Τσαλίκη, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Νίκος Γεωργάκης, Τάκης Σακελλαρίου, Φλομαρία Παπαδάκη, Χρήστος Πασσαλής, Παύλος Ιορδανόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μαρία Σκουλά, Δώρα Μασκλαβάνου, Μισέλ Βάλεϊ, Τόνια Σωτηροπούλου, Σταύρος Τσουμάνης, Μαρία Φιλίνη, Ζωή Σιγαλού και πολλά νέα ταλαντούχα πρόσωπα. Θα δούμε ακόμα, σε βασικούς ρόλους που θα συζητηθούν, την τρανς ηθοποιό και μοντέλο Κωνσταντίνα Λία, τον ράπερ NOVEL και τη ράπερ MIRA.
Οι δράσεις του Short Film Hub, το οποίο στελεχώθηκε φέτος με τον συντονιστή του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών, Φλοριάν Φερνάντεζ, απλώνονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται συζητήσεις με εκλεκτούς προσκεκλημένους, ενώ κάθε πρωί στις 11 π.μ. στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια νέα συνεργασία μεταξύ του DISFF και του online περιοδικού «Talking Shorts», εργαστήρια προσανατολισμένα στην κριτική κινηματογράφου και την καλλιτεχνική επιμέλεια, με προσκεκλημένους ομιλητές και εξατομικευμένες συναντήσεις, και ένα συναρπαστικό πρόγραμμα Διαλέξεων και Ομιλιών (SFH Talks) πάνω σε θέματα όπως το υβριδικό φορμάτ μικρού μήκους, η παγκόσμια διανομή, η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους, τα νέα μοντέλα καλλιτεχνικής επιμέλειας, καταρτισμού προγράμματος και ανάπτυξης φεστιβάλ.
Περιλαμβάνει επίσης την πιλοτική έκδοση ενός Residency που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις επόμενες διοργανώσεις, επιτρέποντας στους δημιουργούς να εστιάσουν στην ανάπτυξη σεναρίου και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν την κινηματογραφική βιομηχανία. Επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν οι: Αλεξάνδρα Ματθαίου, Στέργιος Ντινόπουλος, Σταύρος Μαρκουλάκης και Τηλέμαχος Γιογλαρής.
Δύο σημαντικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στον Αλέξανδρο είναι η συζήτηση με τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη, την Ντενίς Νικολάκου και τον Άρη Δημοκίδη (Cinematherapy / Ψtalk), την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 20:30, με αφορμή την ταινία «Μια θέση στον ήλιο», και το masterclass με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.
Για 11η χρονιά διεξάγεται το Drama Pitching Lab και Pitching Forum, (Παρασκευή 6/9 στο Δημοτικό Ωδείο) σε επιμέλεια και συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Βαρβάρας Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας. Δέκα σχέδια (ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά) θα συμμετάσχουν στο διεθνές pitching lab και forum στη Δράμα και θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της Finos Film και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Δράμας τιμά τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη, προβάλλοντας τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1990, δίνοντας έτσι τη σπάνια ευκαιρία στο κοινό της Δράμας να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μοναδικής κινηματογραφικής του ματιάς. Θα προβληθούν οι ταινίες «Μια θέση στον ήλιο» (1995), «Τρώες» (1990), «Caught looking» (1991) και «North of Vortex» (1991).
Στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στη Φρίντα Λιάππα, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου (Κύκλωψ) θα προβληθεί η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της μικρού μήκους ταινίας «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977) καθώς και οι υπό αποκατάσταση ταινίες της «Απεταξάμην» (1980) και «Μετά 40 μέρες» (1972). Η αποκατάσταση πραγματοποιείται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Κυριάκο Αγγελάκο και το Φεστιβάλ Δράμας, με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού.
Καθώς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος το κοινό του Φεστιβάλ Δράμας έχει αγκαλιάσει και βραβεύσει τις πρόσφατες ταινίες των αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται μια ρετροσπεκτίβα η οποία εστιάζει σε παλιότερες ταινίες, πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων, από το 2009 ως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και που ξαναπροβάλλονται με νέα διάθεση και σε νέο κοινό, γεφυρώνοντας το παρόν με την ιστορία του τμήματος και την εξέλιξή του.
Αφιέρωμα όμως θα γίνει και σε ταινίες animation ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής, σε συνεργασία με το Animasyros. Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει μερικές από τις αγαπημένες του ταινίες από τη διαγωνιστική κατηγορία των τελευταίων ετών Animapride του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, οι οποίες θα παρουσιαστούν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου (Κύκλωψ) σε ειδική προβολή στο 47ο DISFF και στο 17o Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros (23-29 Σεπτεμβρίου). Θα προβληθούν 12 ταινίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ μέχρι και την Ταϊβάν, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος queer θεματολογίας. Προσωπικές ιστορίες coming out, οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα queer άτομα, κωμικές ιστορίες νυχτερινής διασκέδασης και πολλά ακόμη που θα μας διασκεδάσουν όλ@!
Τέλος, θα προβληθούν 12 ταινίες του νέου δωρεάν εργαστηρίου που σχεδίασε και πραγματοποίησε το φεστιβάλ για επίδοξους Δραμινούς κινηματογραφιστές. Το workshop, σε σχεδιασμό και εκτέλεση της καλλιτεχνικής ομάδας του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών (με 2 εργαστήρια τον μήνα) στην πόλη της Δράμας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν την πρώτη χρονιά 25 και τη δεύτερη χρονιά 55 άτομα.
Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου (Γυμνάσιο Αρρένων) παρουσιάζει την ταινία «Το Mobile School Ταξιδεύει», ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά, που αφηγείται τη ζωή των παιδιών Ρομά που ζουν στον καταυλισμό Φιλίππου Δράμας και εργάζονται στους δρόμους.
Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ θα βρείτε όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα.
Προκράτηση εισιτηρίων στο more.com
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 47ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας από τον σύνδεσμο online festival) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες.
Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το online περιεχόμενο του φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα καθώς και το αφιέρωμα στις φοιτητικές ταινίες της Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ.