Η Βρετανοϊρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ πέθανε σήμερα σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή.
Η Χαντίντ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μαϊάμι με βρογχίτιδα.
Γεννημένη στις 31 Οκτωβρίου 1950 στη Βαγδάτη του Ιράκ, σπούδασε Μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική.
Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο.
Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Pritzker.
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας της: "Οι Zaha Hadid Architects επιβεβαιώνουν με μεγάλη θλίψη ότι η Dame Zaha Hadid, DBE, πέθανε ξαφνικά στο Μαϊάμι σήμερα το πρωί. Είχε διαγνωστεί με βρογχίτιδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και υπέστη ξαφνική καρδιακή προσβολή, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Η Zaha Hadid θεωρούνταν ως η μεγαλύτερη γυναικά αρχιτέκτονας στον κόσμο σήμερα. "
Το Royal Institute of British Architects την βράβευσε φέτος με το βασιλικό χρυσό μετάλλιο κάνοντάς την, την πρώτη γυναίκα που τιμάται με αυτή την μεγάλη διάκριση.
Η δημόσια τηλεόραση του Ιράκ επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Χαντίντ που, μεταξύ άλλων, είχε σχεδιάσει και το Κέντρο Υγρού Στίβου που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Έργα της Χαντίντ, η οποία ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της σχολής της αποδόμησης, είναι επίσης το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη.
"Θλίβομαι πολύ για τον θάνατο της Ζάχα Χαντίντ. Ήταν έμπνευση για τον κόσμο και η κληρονομιά της θα ζήσει στα πανέμορφα κτίρια στο Στράτφορντ και σε όλον τον κόσμο", έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.
So sad to hear of death of Zaha Hadid, she was an inspiration and her legacy lives on in wonderful buildings in Stratford & around the world
— Boris Johnson (@MayorofLondon) March 31, 2016
Μετά την πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Χαντίντ επρόκειτο να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020 αλλά το σχέδιό της κρίθηκε πολύ ακριβό και εγκαταλείφθηκε.
σχόλια