Η Ζάχα Χαντίντ κατηγορείται ότι "κατέστρεψε" το ιστορικό Πεκίνο

Η Ζάχα Χαντίντ κατηγορείται ότι "κατέστρεψε" το ιστορικό Πεκίνο Facebook Twitter
10

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κίνα, καθώς οι οργανώσεις για τη διάσωση του παλιού Πεκίνου δε σταματούν να γράφουν άρθρα γεμάτα κατηγορίες εναντίον της Ζάχα Χαντίτ, δηλώνοντας ότι με την φουτουριστική κατασκευή της Galaxy Soho, "κατέστρεψε το Πεκίνο".

Παρόλο που η Χαντίντ με αυτό το έργο της απέσπασε το κορυφαίο βραβείο από το Royal Institute of British Architects (RIBA), οι Κινέζοι δε σταματούν να διαμαρτύρονται.
Για τη (RIBA), το κτίριο της Χαντίντ θεωρείται ως το καλύτερο νέο κτίριο που κατασκευάστηκε εκτός Ευρώπης.

Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για να σωθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά της παλιάς πόλης υποστηρίζουν ότι αυτό το σύμπλεγμα των 30.000 τ. μ., το οποίο συμπεριλαμβάνει γραφεία, εμπορικά κέντρα και χώρους διασκέδασης, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Πεκίνου και δηλώνουν σοκαρισμένοι με αυτή τη βράβευση.

Επίσης την κατηγορούν για το ότι παρέβη πολλούς οικιστικούς νόμους και κανονισμούς που αφορούν στη διατήρηση της παλιάς πόλης, ότι διέλυσε το σύστημα των παλιών μικρών δρόμων και των μικρών παραδοσιακών σπιτιών. Η RIBA ενισχύει την καταστροφή του παλιού πολιτισμού με αυτή τη βράβευση, λένε.

Παρόλα αυτά, η Χαντίντ, έχει γίνει «σούπερ σταρ» στην Κίνα. Το έργο της διδάσκεται στα μαθήματα αρχιτεκτονικής και πρόσφατα, έκανε μια ομιλία στο Πεκίνο, την οποία παρακολούθησαν 15.000 αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.

*****

Εικαστικά
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

7 σχόλια
@Ανηθικος αυτουργοςΑυτά που φαίνονται στην φωτογραφία είναι τα λεγόμενα hutong, παλιές γειτονιές του Πεκίνου (και γενικά, οποιασδήποτε κινέζικης πόλης), που διατηρούν τα προφίλ χαμηλών σπιτιών και την αντίστοιχη αρχιτεκτονική. Έχουν καταστραφεί πολλές τέτοιες γειτονιές στο Πεκίνο, χάριν της "ανάπτυξης", ήτοι για να χτιστούν μεγαθήρια, ουρανοξύστες και mall.Στο Πεκίνο υπάρχει μια αρκετά ενεργή κοινότητα ανθρώπων που αντιστέκεται - όσο μπορεί κανείς να αντισταθεί στην κινεζικη πραγματικότητα - και παλεύει να διατηρήσει άθικτες αυτές τις γειτονιές.Μην κρίνεις από τη συγκεκριμένη φωτογραφία που τις αδικεί. Έχοντας ζήσει στο Πεκίνο για αρκετά μεγάλο διάστημα, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως αν υπάρχει κάτι που μου έμεινε από αυτή την πόλη είναι ακριβώς αυτό το οποίο αφορίζεις: τα hutong (Nanluoguxiang, Xijiaominxiang κ.λπ.).http://en.wikipedia.org/wiki/HutongKι επειδή όπως είπα η φωτο αδικεί πολύ τις συγκεκριμένες περιοχές, θα σου πω πως ένας φίλος μου έμενε σε μια τέτοια γειτονιά, σε ένα hutong με κεντρική, εσωτερική αυλή (τα περισσότερα είναι έτσι) και ήταν σίγουρα το πιο όμορφο σπίτι που επισκεύφθηκα ποτέ, κατά την διαμονή μου στην κινεζικη μητρόπολη.
και για να μην ξεχνιόμαστε για το τι σημαίνουν και τι πραγματικό αντίκτυπο έχουν αυτά τα μεγαλειώδη κινέζικα έργα https://www.facebook.com/photo.php?fbid=200849783415388&set=a.174514202715613.1073741826.174509436049423&type=1&theater
αν θυμαμαι καλα το συγκεκριμενο mall που μας δειχνεις βρισκεται εκτος πολης και μαλιστα σε μια ερημη περιοχη . Το επειχειρημα εξαρχης ηταν λαθος οσο για τη Ζαχα Χαντιν ουτε εμενα με ενθουσιαζουν τα εργα της και ειναι λογο γουστου καθαρα αλλα δεν τα αμφισβητω σε καμια περιπτωση . Ο ολος ντορος γινεται καθαρα για το οτι η γυρω αγορα θα κατεστραφει με αυτο το θηριο εκει
Το παλιό Πεκίνο έχει κάτι το πολύ ιδιόμορφο και οχι μόνο δεν ταιριάζει η γειτνίασή του με μοντέρνες, πόσο μάλλον φουτουριστικές, κατασκευές αλλά ο συνδυασμός είναι απωθητικός στο μάτι. Τηρουμένων τον αναλογιών βέβαια, φαντάσου στη μέση στ' Αναφιώτικα ένα πύργο του Βωβού ... μπλιάχ, ξέρω.Στη φωτογραφία που είναι μόνο του το έργο βλέπουμε ακόμα ένα δημιούργημα Ντουμπαίσιας αισθητικής που απ ότι φαίνεται πρόκειται να μας ταλαιπωρήσει για πολύ,στην άλλη φωτό που φαίνεται μαζί μ'ενα απειροελάχιστο τμήμα της παλιάς πόλης, η σύνθεση είναι αποκρουστική, κάτι σαν ο Μεγάλος Αδελφός, κάτι σαν ο Μεγάλος Καννίβαλος έξω απ' την πόρτα μας.