Πέθανε ο Givenchy, ο θρύλος της γαλλικής μόδας

Πέθανε ο Givenchy, ο θρύλος της γαλλικής μόδας Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Hubert de Givnechy, ένας από τους θρύλους της γαλλικής μόδας.

Ο γάλλος αριστοκράτης ίδρυσε τον οίκο Givenchy το 1952 και πέθανε το Σάββατο. Ωστόσο η ανακοίνωση έγινε μόλις σήμερα με επιστολή της οικογένειάς του στο γαλλικό πρακτορείο.

Ο σύντροφός του Philippe Venet, πρώην σχεδιαστής και αυτός επιβεβαίωσε την είδηση στο AFP.

Πέθανε ο Givenchy, ο θρύλος της γαλλικής μόδας Facebook Twitter

Ο Givenchy έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο δημιουργός της γκαρνταρόμπας της ηθοποιού Audrey Hepburn την οποία είχε ως μούσα του. Τα εντυπωσιακά του κοστούμια για τις ταινίες «Breakfast at Tiffany» και «Funny Face» θεωρούνται αριστουργήματα της εποχής για την διαχρονική κομψότητά τους.

  

Το μαύρο φόρεμα που δημιούργησε για τις πρώτες σκηνές του «Breakfast at Tiffany's» ήταν ενδεχομένως το διασημότερο «μικρό, μαύρο φόρεμα» όλως των εποχών, παρόλο που η θρυλική Coco Chanel ήταν εκείνη που θεωρείται πως το «εφηύρε».

«Ήταν τεράστια βοήθεια να ξέρω πως μοιάζω στο ρόλο... Μετά τα υπόλοιπα δεν ήταν πλέον τόσο δύσκολα. Τα υπέροχα, απλά ρούχα του Givenchy μου έκαναν να νιώθω πως είμαι κάθε ρόλος που υποδυόμουν...», είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της η Audrey Hepburn.

Η φιλία τους κράτησε για 40 ολόκληρα χρόνια και ήταν εκείνη που τον στερέωσε γερά στον κόσμο της μόδας και τους κινηματογράφου.

Πέθανε ο Givenchy, ο θρύλος της γαλλικής μόδας Facebook Twitter
Ο Hubert de Givenchy με την Audrey Hepburn στα μέσα της δεκαετίας του '80. (Getty Images)

Ο Givenchy προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε εργαστεί με τους τότε άγνωστους ακόμη Pierre Balmain και Christian Dior. Επίσης έχει δουλέψει για την avant-garde designer Elsa Schiaparelli πριν ιδρύσει τελικά τον δικό του οίκο μόδας το 1952. Εκεί δημιούργησε μπλούζες, φούστες, πανωφόρια και παντελόνια που μπορούσαν να φορεθούν και να συνδυαστούν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους.

Ο Givenchy πώλησε την εταιρία του Givenchy Couture Group, στον όμιλο LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton το 1988 έναντι 45 εκατ. δολαρίων και ενώ είχε παραμείνει ανεξάρτητος για 36 χρόνια. Παρέμεινε επικεφαλής του δημιουργικού σχεδιασμού για επτά χρόνια πριν αποσυρθεί εντελώς το 1995.

Ο Bernard Arnault, Διευθύνων σύμβουλος του οίκου LVMH, δήλωσε «βαθιά συντετριμμένος» από τον θάνατό του. «Ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους σχεδιαστές που τοποθέτησαν το Παρίσι βαθιά μέσα στον κόσμο της μόδας μετά το 1950, δημιουργώντας παράλληλα ένα μοναδικό label στη μόδα. Τόσο στα υψηλού κύρους φορέματα όσο και στα καθημερινά, ο Hubert de Givenchy κατάφερε να συνδυάσει δύο σπάνια χαρακτηριστικά: να είναι πρωτοπόρος και διαχρονικός», είπε ο Arnault.

Τα ρούχα του φορέθηκαν από πολλές επιφανείς γυναίκες, ανάμεσά τους οι πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, Bunny Mellon, Δούκισσα του Ουίνδσορ, Jacqueline Kennedy Onassis, Babe Paley, Gloria Guinness, Jane Fonda, Sao Schlumberger και Deeda Blair.

«Το δικό μου είναι ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα στον κόσμο: να κάνω τους άλλους ευτυχισμένους με μια ιδέα», είχε πει πέρυσι ο κορυφαίος σχεδιαστής στα εγκαίνια της έκθεσης «Hubert de Givenchy» στο Museum of Lace and Fashion του Καλαί.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ