Σιένα: Ρωγμές στον διάσημο καθεδρικό ναό της πόλης - Ανησυχία και έκτακτη παρέμβαση συντήρησης

Σιένα: Ανησυχία από ρωγμές που εντοπίστηκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε έκτακτη παρέμβαση συντήρησης στον καθεδρικό ναό της Σιένα, στην Ιταλία, προχώρησαν οι αρμόδιοι φορείς όταν ανακαλύφθηκαν ρωγμές σε δύο από τις πλάκες στο κεντρικό κλίτος του κτιρίου. 

Συγκεκριμένα, κάποιες, μεγάλες και μικρές, ρωγμές εντοπίστηκαν τον Ιούνιο από εργαζομένους της εταιρείας Acrobatic Monuments Construction, ειδικούς που χρησιμοποιούν τεχνική αναρρίχησης με διπλό σχοινί ασφαλείας για να επιθεωρούν και να επισκευάζουν ιστορικά μνημεία στην Ιταλία

Οι συγκεκριμένες ρωγμές κρίθηκε πως απαιτούσαν την άμεση παρέμβαση των ειδικών που είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση του καθεδρικού ναού, κάτι που έγινε μετά από λίγες ημέρες.

Οι σκαλωσιές ανεγέρθηκαν σε δύο ημέρες, με πολλά μέτρα προστασίας να λαμβάνονται για την προστασία του περίτεχνου μαρμάρινου δαπέδου, το οποίο συνήθως καλύπτεται, αλλά έτυχε να βρισκόμαστε σε μία από τις δύο σύντομες περιόδους το χρόνο, όπου και εκτίθεται σε όλο του το μεγαλείο στους επισκέπτες του ναού. 

Σιένα: Ανησυχία από ρωγμές που εντοπίστηκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook / Complesso Duomo di Siena

Μάλιστα, ο χαρακτήρας του «κατεπείγοντος» για την αποκατάσταση του ναού υπογραμμίστηκε όταν ένας σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών, όταν και οι συντηρητές βρίσκονταν στη σκαλωσιά σε ύψος 18 μέτρων από το δάπεδο.

Όλοι οι εργαζόμενοι, θορυβημένοι από τον «εγκέλαδο», κατέβηκαν από τη σκαλωσιά, με τις εργασίες να επανεκκινούν την επόμενη ημέρα χωρίς άλλα απρόοπτα. Η ομάδα των συντηρητών ολοκλήρωσε το έργο της μετά από ένα μήνα, με τις σκαλωσιές στη συνέχεια να αποσυναρμολογούνται και το δάπεδο να εκτίθεται ξανά στο κοινό.

Όσον αφορά το σημείο που εντοπίστηκαν οι ρωγμές, πρόκειται για το κεντρικό κλίτος του ναού, στο οποίο υπάρχει μία σειρά από 171 προτομές παπών που ολοκληρώθηκαν από διάφορους καλλιτέχνες από το 1497 μέχρι το 1502. Οι παπικές προτομές ξεκινούν με τον απόστολο Πέτρο, ο οποίος βρίσκεται στα δεξιά μιας προτομής του Ιησού Χριστού. Η σειρά με τις προτομές συνεχίζεται δεξιόστροφα με κάθε ποντίφικα που έχει κάτσει στον παπικό θρόνο μέχρι και τον Λούκιο Γ', Πάπα από το 1181 έως το 1185.

Σιένα: Ανησυχία από ρωγμές που εντοπίστηκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook / Complesso Duomo di Siena

Η προτομή που δεν θα έπρεπε να υπήρχε και ο θρύλος της πάπισσας Ιωάννας

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία για το συγκεκριμένο σημείο είναι πως ο τελευταίος Πάπας, η προτομή του οποίου έπρεπε να κοσμεί τον χώρο, έπρεπε να είναι ο προκάτοχος του Λούκιου Γ', δηλαδή ο Αλέξανδρος Γ' (1159-1181), ο οποίος καταγόταν από τη Σιένα και καθαγίασε τον καθεδρικό ναό το 1179. 

Ο Λούκιος προστέθηκε όταν απομακρύνθηκε η προτομή του Πάπα Ιωάννη Η' (872-882) μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου με την πάπισσα Ιωάννα. Ειδικότερα, ο μύθος θέλει πως μία γυναίκα χρησιμοποιώντας το όνομα Ιωάννης Αγγλικός έκατσε στον παπικό θρόνο (855 -857), με τους πιστούς να μην αντιλαμβάνονται πως δεν ήταν άνδρας. 

Πάντα σύμφωνα με τον θρύλο, η πάπισσα Ιωάννα έμεινε έγκυος από τον θαλαμηπόλο της και αποκαλύφθηκε το φύλο της όταν γέννησε πρόωρα μπροστά στους πιστούς μετά από ατύχημα με άλογο στους δρόμους της Ρώμης. Αυτό ήταν η απαρχή ενός πρωτοφανούς σκανδάλου για την Καθολική Εκκλησία, με το Βατικανό να την εκθρονίζει από τον παπικό θρόνο (σ.σ. άλλοι ισχυρίζονται πως πέθανε κατά τη γέννα) και να διατάζει την απαγόρευση κάθε αναφοράς στο όνομα της ως βλασφημία.

Σε συνέχεια των ενεργειών του Βατικανού για να διαγράψει κάθε ίχνος της πάπισσας Ιωάννας από την ιστορία, σύμφωνα με τον θρύλο πάντα, διατάχθηκε και η αφαίρεση της προτομής του Ιωάννη Η' γιατί θεωρήθηκε εσφαλμένα πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. 

Με στοιχεία από Complesso Duomo di Siena (Facebook), Apollo Magazine

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ