Το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο επιστρέφει στη Βρετανία για πρώτη φορά σε 143 χρόνια

Το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο επιστρέφει στη Βρετανία για πρώτη φορά σε 143 χρόνια Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy National Postal Museum
0

Το πιο σπάνιο γραμματόσημο του κόσμου επιστρέφει μόνιμα στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά 143 χρόνια. Το γραμματόσημο Magenta (1856), που προέρχεται από τη Βρετανική Γουιάνα αξίας ενός σεντ αγοράστηκε για 8,3 εκατομμύρια δολάρια από τον έμπορο σπανίων γραμματοσήμων Στάνλεϊ Γκίμπονς σε δημοπρασία τον περασμένο μήνα.

Για σχεδόν ενάμιση αιώνα, το γραμματόσημο  βρισκόταν σε συλλογές στο εξωτερικό, αλλά τώρα θα εκτίθεται στη ναυαρχίδα του συλλέκτη και εμπόρου στο κεντρικό Λονδίνο. Ο Γκίμπονς είπε ότι γραμμάριο προς γραμμάριο, το γραμματόσημο αυτό θεωρείται ότι είναι το πιο πολύτιμο κατασκευασμένο αντικείμενο στον κόσμο, περίπου 2,5 εκατομμύρια φορές πιο πολύτιμο από το χρυσό 24 καρατίων, όπως γράφει ο Γκάρντιαν.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί για τη μεταφορά του γραμματοσήμου είναι δρακόντεια. Θα πετάξει στο αεροδρόμιο Heathrow και μεταφερθεί με ένα θωρακισμένο φορτηγό, πριν οδηγηθεί στον εκθεσιακό χώρο, όπου θα αποθηκευτεί σε ένα θησαυροφυλάκιο πριν εμφανιστεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο μηδενικού οξυγόνου.

Η οκταγωνικό γραμματόσημο, τυπωμένο με μαύρο χρώμα σε χαρτί ματζέντα και διαστάσεων 29 x 26 mm, απεικονίζει ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο και το σύνθημα "Damus Petimus Que Vicissim" που μεταφράζεται "Δίνουμε και περιμένουμε σε αντάλλαγμα".

Το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο επιστρέφει στη Βρετανία για πρώτη φορά σε 143 χρόνια Facebook Twitter
Φωτογραφία του γραμματόσημου ενώ έχει αφαιρεθεί το χρώμα της ματζέντα. Διακρίνεται μεταξύ άλλων η μορφή ενός πλοίου. Φωτο: Courtesy National Postal Museum

Ο τωρινός ιδιοκτήτης του γραμματοσήμου σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σύστημα κοινής ιδιοκτησίας ανάμεσα σε άπληστους συλλέκτες που θα κατέχουν το πολύτιμο αντικείμενο εναλλάξ και με μετοχές που θα αγοράσουν ακόμα και οι παθιασμένοι φιλοτελιστές που δεν είναι πλούσιοι αξίας 20 στερλινών.  

 «Είναι πραγματικά μοναδικό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το καλωσορίζουμε πίσω στο βρετανικό έδαφος όπου ελπίζουμε ότι θα παραμείνει» είπε ο Graham Shircore, διευθύνων σύμβουλος του Stanley Gibbons.

«Τις επόμενες εβδομάδες ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τολμηρά σχέδια, τα οποία θα επιτρέψουν σε όλους να έχουν το δικό τους κομμάτι αυτής της θαυμάσιας ιστορίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για πλούσιους συλλέκτες. Αναπτύσσουμε ένα μοντέλο τιμολόγησης που θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να συμμετάσχει στο κλαμπ και ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα», είπε ο Shircore.

Το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο επιστρέφει στη Βρετανία για πρώτη φορά σε 143 χρόνια Facebook Twitter
Η ιδιοκτήτρια Ann Hind δείχνει το Magenta στον συλλέκτη Ernest Kehr (αριστερά) και τον Grover Whalen, πρόεδρο της Παγκόσμιας Έκθεσης της Νέας Υόρκης του 1940. Ο σύζυγός της πλήρωσε 32.500$ για το γραμματόσημο το 1922. Το πούλησε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 για 45.000$. Φωτο: Courtesy of The New York Public Library, Astor, Lenox and Tilden Foundations

Η σφραγίδα εκτέθηκε στο παρελθόν στο Smithsonian National Stamp Museum στην Ουάσιγκτον, με δάνειο από τον πρώην ιδιοκτήτη του, τον Αμερικανό σχεδιαστή υποδημάτων Stuart Weitzman. Οι προηγούμενοι 12 ιδιοκτήτες του περιλαμβάνουν τη γαλλική κυβέρνηση και τον εκατομμυριούχο John du Pont, του οποίου η δολοφονία του χρυσού Ολυμπιονίκη David Schultz ήταν το αντικείμενο της ταινίας Foxcatcher του 2014. Από το 1873, καθένας από τους πρώην ιδιοκτήτες σημείωσε το πίσω μέρος του γραμματοσήμου, ξεκινώντας από τον διάσημο συλλέκτη γραμματοσήμων Philipp von Ferrary.

Το γραμματόσημο είναι το μόνο που έχει σωθεί από μια μικρή παρτίδα που εκτυπώθηκε στην πρώην αποικία των Βρετανών Γουιάνα. Πιστεύεται ότι το 1856 ένα πλοίο από την Αγγλία που θα παρέδιδε 50.000 γραμματόσημα έφτασε στη Βρετανική Γουιάνα με μόνο 5.000 κομμάτια.

Το σωζόμενο γραμματόσημο χρησιμοποιήθηκε στην παράδοση μιας εφημερίδας που ξεχάστηκε μέχρι το 1873, όταν βρέθηκε από έναν 12χρονο μαθητή στη Σκωτία, μεταξύ των εφημερίδων του θείου του. Το πούλησε για έξι σελίνια σε έναν τοπικό συλλέκτη.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ