ΤΙΜΕ: Μία 82χρονη Ινδή στη φετινή λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή

ΤΙΜΕ: Μία 82χρονη Ινδή στη φετινή λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή Facebook Twitter
ΤΙΜΕ: Μία 82χρονη Ινδή στη λίστα των 100 με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2020 (TimesOfIndia)
0

Μια 82χρονη Ινδή έγινε το πρόσωπο μιας μακράς διαμαρτυρίας και βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού ΤΙΜΕ με τους 100 ανθρώπους που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή το 2020.

Η Μπιλκίς ήταν μέλος μιας ομάδας γυναικών που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί ιθαγένειας.

Εκείνη και δύο φίλες της, επίσης ηλικιωμένες από την ομάδα των διαδηλωτών, που είναι γνωστή ως «dadis» (γιαγιάδες) της Shaheen Bagh συμμετείχαν στις διαδηλώσεις από την πρώτη ημέρα.

Έφυγαν μόνο το πρωί της 24ης Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν από τις αρχές, μετά τα έκτακτα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω covid.

Η Μπιλκίς ήταν από τους λίγους που έφταναν στο χώρο της διαμαρτυρίας στις 8πμ και έφευγαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Τα μόνα διαλείμματα που έκανε ήταν για να προσευχηθεί.

Όταν ρωτήθηκε, τι παρακίνησε αυτές τις γυναίκες να καθίσουν στον δρόμο του Shaheen Bagh μέσα από τη βροχή ακόμα και κατά τη διάρκεια του πιο κρύου χειμώνα των τελευταίων 100 χρόνων, η 82χρονη ήταν κάθετη.

«Αυτή η διαμαρτυρία αφορά στα δικαιώματά μας και κυρίως στα παιδιά μας. Δεν θα τα παρατήσουμε έως ότου ο νόμος καταργηθεί».

Το προφίλ της στο TIME το έγραψε η Ινδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Ράνα Αγιούμπ.

Την περιγράφει ως «τη φωνή των περιθωριοποιημένων».

«Η Μπιλκίς έδινε ελπίδα και δύναμη στους ακτιβιστές και τους φοιτητές. Εκείνοι ρίχνονται στη μάχη για να υπερασπιστούν την άγνωστη αλήθεια σε μια δημοκρατία που γλίστρησε στον αυταρχισμό και ενέπνευσε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα», γράφει.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του TIME, τα hashtag #ShaheenBagh, η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαμαρτυρίες, και #Bilkis βρέθηκε στην κορυφή του Twitter, καθώς πολλοί γιόρτασαν το επίτευγμά της 82χρονης.

«Η ανάκτηση του Συντάγματος στο Shaheen Bagh» της Μπιλκίς ήταν μια από τις πιο εμπνευσμένες πράξεις φέτος, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Στο Shaheen Bagh, γυναίκες μουσουλμάνες βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά. Δίπλα τους στάθηκαν και άλλες, από διάφορες θρησκείες.

Οι γυναίκες διάβαζαν το προοίμιο του συντάγματος της Ινδίας, έκαναν ομιλίες επιβεβαιώνοντας την ιθαγένειά τους και τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια.

Πολλοί επαίνεσαν την επιμονή των διαδηλωτών, αποκαλώντας τις εμπνευσμένες. Τις ευχαρίστησαν για την επιμονή τους.

Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι αναφορές, που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο από πολιτικά κόμματα, μουσουλμανικές ομάδες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος περί ιθαγένειας είναι παράνομος.

Ο λόγος είναι ό,τι παρέχει ιθαγένεια βάσει θρησκείας, αντιβαίνοντας τις κοσμικές αξίες της Ινδίας, που κατοχυρώνονται από το σύνταγμα.

Η διαμαρτυρία επικρίθηκε ωστόσο έντονα και έγινε στόχος μιας εκστρατείας από το κόμμα της κυβέρνησης Bharatiya Janata (BJP) της χώρας.

Το BJP κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι ήταν «προδότες» της Ινδίας λόγω της αντίθεσής τους στο νόμο, ο οποίος προσφέρει αμνηστία στους παράνομους μη μουσουλμάνους μετανάστες από τρεις γειτονικές μουσουλμανικές χώρες.

Με πληροφορίες του BBC/TIME/TimesOfIndia

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM
Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ