Στην πλατεία Βικτωρίας ελάχιστα σημεία είναι ελεύθερα. Παντού βλέπεις παπλώματα, κουβέρτες διάσπαρτες, στρώματα, υπνόσακους και νάιλον σακούλες. Στα παγκάκια κάτοικοι παρατηρούν τους πρόσφυγες, ενώ ξένα ή ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία κατά μήκος της πλατείας αποτυπώνουν την κατάσταση. Οικογένειες προσφύγων συζητούν, κοιτούν τα κινητά τους και προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Στα διπλανά περίπτερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυκλοφορούν με πηχυαίους τίτλους, γράφοντας για κλειστά σύνορα, εφιαλτικές διαστάσεις και εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων. Ταυτόχρονα, απλοί πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις καταφθάνουν συνεχώς, προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες. Όση ώρα παραμένεις στην πλατεία, παρακολουθείς διαρκώς αυτοκίνητα να παρκάρουν και να κατεβάζουν τσάντες με τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να τα μοιράσουν. «Ό,τι μπορούμε κάνουμε, αφού δεν μπορείς να μένεις θεατής σε αυτές τις εικόνες και να μη βοηθάς» μου λένε κάτοικοι της περιοχής. «Προχθές, πήγα στη λαϊκή αγορά, αγόρασα όσα μπορούσα παραπάνω και τα έφερα να τα μοιράσω. Όταν έφτασα, γεμάτη χαρά, τους είδα να πλησιάζουν γρήγορα και πριν προλάβω να τα αφήσω, ήλθαν προς το μέρος μου, προσπαθώντας να μου πουν σε ποιους να τα δώσω . Αλλά τι να κάνουν κι αυτοί; Τους βλέπουμε κάθε βράδυ που κοιμούνται στο χώμα και τους λυπάται η ψυχή μας» θα μου πει μια ηλικιωμένη κάτοικος. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες, οι υποδομές ελάχιστες και το προσφυγικό πρόβλημα είναι κάτι που μας αγγίζει όλους» ακούς σε συζητήσεις στα παρακείμενα καφενεία. Λίγο πιο πέρα, άλλοι πολίτες αφήνουν ό,τι έχουν από το υστέρημά τους σε σημεία πέριξ της πλατείας, δίπλα στους κάδους, στα πεζούλια ή στα πεζοδρόμια. Παρόμοιες εικόνες θα συναντήσεις και στον Ελαιώνα, το Ελληνικό ή το λιμάνι του Πειραιά. Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να βοηθήσει ουσιαστικά τους πρόσφυγες; Πού πρέπει να απευθυνθεί και τι είναι χρήσιμο να προσφέρει;
Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, μας τόνισε πολλές φορές: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια, χωρίς αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όποιος θέλει να συμβάλει, μπορεί να έρθει 09:00-21:00 στην αποθήκη μας, Πλαταιών 55 & Παραμυθίας, στο Μεταξουργείο. Επίσης, μέσω τράπεζας, να καταθέσει στη Εurobank, στο όνομα Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, στον λογαριασμό με αριθμό 0026.0294.88.0200608548 (IBAN GR 60026 0294 0000 88020 0608548 Eurobank Swift Erbkgraa). Θέλουμε τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι, καφέδες, γάλατα εβαπορέ, πάνες, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, μπολ μιας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως, αλουμινόχαρτο, απορρυπαντικά, σφουγγαράκια, γκάζι και γκαζιέρα».
Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μαζί με φορείς παραγωγής και εμπορίου της χώρας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τον συντονισμό δράσεων βοήθειας εκ μέρους των επιχειρήσεων, που αφορούν την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γενική Γραμματεία στα τηλέφωνα 210 3822077, 210 3893492, 210 3821054 αλλά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]. Από το σημείο συντονισμού ζητούνται τρόφιμα όπως κρουασάν, χυμοί σε ατομική συσκευασία, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα εβαπορέ ή γάλα βρεφικό, παπούτσια αθλητικά με νούμερα από 40 έως 43. Επίσης, είδη ατομικής υγιεινής όπως μωρομάντηλα, πάνες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια μιας χρήσης, σερβιέτες, σαπούνια και σαμπουάν, βραστήρες επαγγελματικοί, ποτήρια πλαστικά θερμικά, πιρουνάκια και πιάτα πλαστικά, νερό σε συσκευασία των 500 ml και πετσέτες προσώπου.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Σημαντική είναι και η συνεισφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αφού, χάρη στην υποστήριξη των δωρητών τους, οι ομάδες τους, που έχουν περισσότερα από 300 άτομα προσωπικό, έχουν περιθάλψει πάνω από 50.000 πρόσφυγες από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ συνεχίζουν τις δράσεις τους στον Ελαιώνα, την πλατεία Βικτωρίας, τον Πειραιά, καθώς και τα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Ειδομένη. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να κάνει κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό: ALPHA BANK: IBAN GR 09 0140 1040 1040 0278 6014 420. Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να ενημερώσετε στο τηλέφωνο 210 5 200 500 για την αποστολή της απόδειξης. Μέσω Ιnternet, κάνοντας δωρεά και μέσω Paypal ή Viva Payments στη διεύθυνση www.msf.gr/support.
Πειραιάς - Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών
Σημεία συλλογής ειδών: «Αλληλεγγύη Πειραιά», Ευριπίδου 49, Πειραιάς, 210 4123952, ωράριο 10:00-21:00, κάθε μέρα εκτός Κυριακής. Οι μεγάλες ποσότητες (παλέτες) παραλαμβάνονται στη μεγάλη αποθήκη της Αλληλεγγύης (Τομπάζη 13-15, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, στο λιμάνι), από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 και κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6906 408586. Ταυτόχρονα, στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 στον Πειραιά μπορούν να έρθουν από γιατροί μέχρι νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και να σταλούν τρόφιμα, μεγάλοι ηλεκτρικοί βραστήρες νερού, γάλα μακράς διάρκειας για ενηλίκους και γάλα για βρέφη και παιδιά, ζάχαρη, τσάι, χάρτινα και πλαστικά ποτήρια, κεσεδάκια για σερβίρισμα, κουτάλια, πιρούνια, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, πρωινά σνακ, μπισκότα, κρουασάν, φρούτα, βρεφικές τροφές σε βαζάκια, μπάρες δημητριακών, κονσέρβες οσπρίων ή ψαριών και εάν τα είδη προορίζονται για άμεση κατανάλωση, φρέσκα λαχανικά ή φρούτα. Επίσης, φάρμακα σε μορφή σιροπιού όπως τα Ercefuril, Vermox και Dufalax, Dexarina Spray ή καραμέλες για τον λαιμό. Επιπλέον, σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν σε Buscopan plus, Clinofar, σταγόνες Soldesanil, κρέμες Bepanthol, Otrivin για τη μύτη, Zovirax, σιρόπι Mucosolvan των 15 και των 30, Klaricid, Voltaren, Trebon, Aerius 10. Επίσης, χρειάζονται μάσκες, γάντια, θερμόμετρα, κουβέρτες, υπνόσακοι, παπούτσια, πάνες, σερβιέτες, σαπούνια και ξυραφάκια.
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Την προσεχή Κυριακή, 6 Μαρτίου, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τις ώρες 11.00-18.00 στην πλατεία Συντάγματος θα συγκεντρώσει είδη για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και το Ελληνικό. Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, οι ανάγκες είναι πολύ συγκεκριμένες και είδη που δεν αναγράφονται στη λίστα που δίνουν δεν θα γίνονται δεκτά και θα επιστρέφονται. Όπως διαβάζουμε, τονίζουν ότι «λόγω του μεγέθους της κρίσης που ξεπερνάει κατά πολύ τα συνηθισμένα, είναι απαραίτητη η βοήθειά σας στην ταξινόμηση των ειδών που θα φέρετε. Παρακαλούμε πολύ να οργανώσετε τα είδη που θα μας φέρετε ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην ταξινόμηση και στην παράδοση. Χωρίστε τα πράγματα που θα φέρετε στις εξής 4 κατηγορίες:
Ρουχισμός & εφόδια: Υπνόσακοι, αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο), αδιάβροχα παιδικά, κάλτσες απορροφητικές, εσώρουχα (από βιοτεχνία), μάρσιποι για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά και θερμικές κουβέρτες επιβίωσης.
Τρόφιμα: Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ), γάλα σε σκόνη, τσάι, χυμοί, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι.
Είδη προσωπικής υγιεινής: Μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτιά υγείας, πάνες για μωρά, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνι πλάκα και μπιμπερό.
Φάρμακα: Tobrex, Otrivin, γάντια, αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες και γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά σιρόπια-ταμπλέτες, ταμπλέτες για ουρολοιμώξεις, χάπια αντιφλεγμονώδη, αντισηπτικά χεριών, καραμέλες για τον λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων, κρέμες για βρεφικό εξάνθημα, κρέμα Voltaren, βιταμίνες, Aerolin, φυσιολογικός ορός σε αμπούλες, φυσικά δάκρυα, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες 10 ml, Claripen για παιδιά και ενήλικες, αυτοκόλλητα ράμματα, αλοιφή για αιμορροΐδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil, Fucidin, γάζες, αλοιφή συγκάματος.
Όχι ρούχα, εκτός από τα αναφερόμενα, και όχι παπούτσια, εκτός από καινούργια αθλητικά με εμφανές το νούμερο. Όχι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, όχι σοκολάτες και όχι χοιρινό.
Αντί εισιτηρίου, δώστε μία ευκαιρία
Ο κινηματογράφος «Ααβόρα» στηρίζει τους πρόσφυγες και αντί εισιτηρίου, προτρέπει για ένα διαφορετικό αντίτιμο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης: «Το σινεμά είναι τέχνη εξόχως ανθρωποκεντρική. Εδώ και 120 χρόνια αναπαριστά τα πάθη του ανθρώπινου γένους. Η ιστορία όμως γράφεται με πιο γοργούς ρυθμούς και η ανάγκη για βοήθεια είναι άμεση». Έτσι, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στον κινηματογράφο «Ααβόρα», το αντίτιμο για τις ταινίες προβολής θα είναι διαφορετικό, αφού, αντί για χρηματικό ποσό, θα δεχθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Αθήνα- Κέντρο Φιλοξενίας Ελαιώνα
Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει είδη στον Ελαιώνα (Πολυκάρπου 87, 10:00-22:00, Δευτέρα-Σάββατο). Επίσης, είδη συγκεντρώνονται στο ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 35 & Σοφοκλέους), όπου υπάρχει αποθηκευτικός χώρος και μπορεί, όποιος θέλει, να αφήσει πράγματα για τον Ελαιώνα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5246516. Ώρες λειτουργίας: 8.00-15.00.
Αθήνα - Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Γραβιάς 9-13, Αθήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0282976, 6948 408928. Μπορείτε να στείλετε ή να φέρετε τα προσφερόμενα είδη και απευθείας στο γραφείο, στη Γραβιάς 9-13, από τις 11:00 ως τις 17:00.
Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά
Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός, Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα, 3ος όροφος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 4960790, e-mail: [email protected]. Συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας (φρυγανιές, κράκερ, μπισκότα), είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες) και ό,τι μπορεί να δώσει λίγη χαρά στα μικρά παιδιά (παιχνίδια, λιχουδιές).
Αθήνα - Γιατροί του Κόσμου
Οι Γιατροί του Κόσμου (Σαπφούς 12, 210 3213150) συλλέγουν είδη όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Αθήνα, Γκύζη - Στέγη των Σύρων
Συλλογή ειδών από τη Στέγη των Σύρων στην Ελλάδα (Μομφεράτου 104, Γκύζη). Κάθε Κυριακή, 17:00-19:00.
σχόλια