Λούνα παρκ Ελληνικού: Ένταση στη δίκη για τον θάνατο του 13χρονου Βασίλη

Λούνα παρκ Ελληνικού: Ένταση στη δίκη για τον θάνατο του 13χρονου Βασίλη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές εξαιτίας «έλλειψης διερμηνέων», ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τον θάνατο του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου, στο υπαίθριο λούνα παρκ του Ελληνικού, στις 27 Απριλίου του 2014. 

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, άρχισε με τις καταθέσεις της μητέρας και του πατριού του 13χρόνου, που περιέγραψαν τις συνθήκες του θανάτου. Ο ανήλικος είχε μπει με την 11χρονη αδελφή του σε μία φουσκωτή μπάλα που σηκώθηκε απρόοπτα λόγω αέρα και η απότομη πτώση αποδείχθηκε μοιραία.

Για τον θάνατο του ανήλικου κατηγορείται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο Ιταλός ενοικιαστής παιχνιδιών και οι χειριστές των μηχανημάτων, υπήκοοι Μπαγκλαντές. Όλοι τους αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

«Ήταν το πρώτο παιχνίδι που μπήκαν. Ήθελαν να μπουν στη φουσκωτή μπάλα , σε αυτό το παιχνίδι. Ξαφνικά άρχισε να φυσάει. Ο αέρας δεν ήταν πολύ δυνατός. Σήκωσε τη μπάλα πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια προς τα δεξιά που ήταν τα άλλα παιχνίδια», είπε η μητέρα.

«Η μπάλα χτύπησε στο καρουζέλ και έπεσε κατακόρυφα κάτω. Ο Βασίλης φώναξε στην αδελφή του "κρατήσου". Εγώ με τον σύζυγο μου χοροπηδούσαμε να πιάσουμε το σχοινί, αλλά δεν το πιάσαμε ποτέ. Τρέξαμε , βγάλαμε πρώτα τη μικρή που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση αλλά είχε παλμούς. Ο Βασίλης είχε ανοιχτά τα μάτια του, η γλώσσα του είχε γυρίσει», πρόσθεσε. 

Κατά την ίδια, αν οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η τραγωδία θα είχε αποτραπεί. 

«Αν είχαν πάρει ανάλογα μέτρα ασφαλείας, που γνώριζαν ότι θα έπρεπε να τα είχαν πάρει, το παιδί δε θα είχε πεθάνει. Αν ο κύλινδρος ήταν αγκυροβολημένος, δεμένος μέσα στην πισίνα και είχε δίχτυ γύρω-γύρω, δε θα είχε γίνει τίποτα»

Ξέσπασε ο πατριός

Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο της κατάθεσης και του πατριού του παιδιού, του οποίου την ανατροφή είχε αναλάβει από κοινού με την μητέρα, από το 2003.

«Τα παιδιά μπήκαν στο φουσκωτό. Τους έβγαζα φωτογραφίες. Κάποια στιγμή γύρισα για να τους βγάλω και βίντεο. Ακούω τη γυναίκα μου να φωνάζει "Μιχάλη, αέρας, τα παιδιά." Ούτε δευτερόλεπτα δεν κράτησε. Είδα τη μπάλα να ανεβαίνει. Πήδηξα για να πιάσω το σχοινί αλλά δεν έφθανα. Το φουσκωτό χτύπησε με δύναμη άλλα παιχνίδια», είπε ο μάρτυρας και ξέσπασε σε λυγμούς.

«Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του "Ελεάνα κρατήσου". Τα παιδιά είχαν λιποθυμήσει μέσα στον κύλινδρο. Αν ήταν έστω κι ένα σχοινί δεμένο, δε θα έχανα το παιδί μου».

Πρώην δήμαρχος Ελληνικού: Δεν ξέραμε ότι χρειαζόταν άδεια

Στη δική του κατάθεση, ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας αλλά πλήρωνε «κανονικά» ενοίκιο στον Δήμο.

«Ο Δήμος είχε μισθώσει τον χώρο. Δεν ξέραμε ότι για τη λειτουργία λούνα παρκ χρειαζόταν άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εισηγήθηκαν σε εμάς ότι χρειάζεται άδεια λειτουργίας για το λούνα παρκ. Δεν ξέραμε ότι είναι παράνομο, γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε πως οι όποιες ευθύνες του Δήμου έχουν ελεγχθεί από τα ποινικά δικαστήρια κι έχει απαλλαγεί και στον δεύτερο βαθμό.

  

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Ιανουαρίου. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων στον Κορινό Πιερίας: Τι λέει η αναφορά του μηχανοδηγού για το πράσινο φανάρι

Ελλάδα / Παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων στον Κορινό Πιερίας: Η αναφορά του μηχανοδηγού για το πράσινο φανάρι που έπρεπε να είναι κόκκινο

«Δικαιολογώ τον φόβο τους ύστερα από όσα έχουν γίνει στα Τέμπη. Στη θέση τους αν ήμουνα, προφανώς θα φοβόμουνα» είπε για τους μηχανοδηγούς ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης
LIFO NEWSROOM