Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη - Τα ξενοδοχεία που διχάζουν

Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη - Τα ξενοδοχεία που διχάζουν Facebook Twitter
Η λόφος της Ακρόπολης κρύβεται σχεδόν από τα νέα οικοδομήματα
9

Τα μεγάλα ξενοδοχεία που χτίζονται στην περιοχή της Ακρόπολης έχουν προκαλέσει τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής αλλά και του υποψήφιου δηµάρχου Νάσου Ηλιόπουλου που κάνει λόγο για «πολεοδοµικό έγκληµα».

Στο επίκεντρο του διχασμού είναι δύο ξενοδοχεία στην Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, τα οποία έχουν προκαλέσει λόγω του ύψους τους την αντίδραση των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στείλει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και το δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη και ζητούν να γίνει επανεξέταση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται προς έκδοση και την τροποποίηση των όρων δόμησης της περιοχής.

«Τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10ώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7ώροφες αστικές πολυκατοικίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή. Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεράστιου μεγέθους (5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια γκαράζ) εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει μια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 μέτρα σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο», αναφέρει η καταγγελία.

«Ζητάμε τώρα από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά , τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Γιώργο Σταθάκη και το Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Γιώργο Καμίνη :

- Την αποτελεσματική προστασία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, του παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού του Μνημείου της Ακρόπολης
- Την ΑΜΕΣΗ θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή Μακρυγιάννη
- Την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-ξενοδοχείων μαμούθ στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Ψήφισε κι εσύ τώρα και διάδωσέ το !!!

-Οι κάτοικοι του Μακρυγιάννη – Μακρυγιάννη S.O.S.!!!


Με την υποστήριξη
της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και

του Δικτύου Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
-Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος < Ο Αρδηττός>
-Γειτονιά, Νεάπολη Εξαρχείων
-Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας-Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου
-Κίνηση Πεζή
-Μέγας Αλέξανδρος(Γκάζι, Κεραμεικός, Ρουφ)
-Σύλλογος των Αθηναίων
-Σύλλογος Κατοίκων Θησείου
- Πολιτιστικός Σύλλογος <ο Μακρυγιάννης>
-Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών < Τα Εξάρχεια>

Το ψήφισμα των κατοίκων και η συγκέντρωση υπογραφών 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε με δήλωσή του, πως η άναρχη δόμηση στην ιστορική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στην αισθητική του τοπίου που περιβάλλει το ιερό μνημείο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ολόκληρη η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Η αθρόα έλευση τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα την άτακτη παραμόρφωση του αστικού τοπίου και την άλωση του δημόσιου χώρου. Τόσο τα καταλύματα προς ενοικίαση, όσο και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος τείνουν να θέσουν υπό διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει να αναδείξουμε την τεράστια σημασία της περιοχής και του μοναδικού μνημείου της Ακρόπολης, να προστατεύσουμε τους κατοίκους από την όχληση, να ενισχύσουμε την κατοικία διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την καθημερινότητα της περιοχής (φωτισμό, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοτικό γυμναστήριο που λειτουργούσε στο Κουκάκι, στο Σινέ Μίτσι, έκλεισε γιατί ο χώρος δεν διατίθεται πλέον από τον ιδιοκτήτη του, και δεν βρέθηκε άλλος χώρος. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει υποβάθμιση της καθημερινότητας για τους κατοίκους. Και εδώ έχει ευθύνη ο Δήμος, να παρέμβει και να προστατεύσει τους όρους και την ποιότητα ζωής.

Η ζώνη ελέγχου του ύψους των κτηρίων που καθορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 1975, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί με την συνεργασία των δύο αρμόδιων υπουργείων, του Υπ.Πο. και του Υπ.Εν.

Προτείνουμε να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόμησης, ανώτατο ύψος κτιρίων, χρήσεις γης, ως γνώμονες για τις πολεοδομικές αδειοδοτήσεις με απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από την υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων».

Το ζήτημα ανέδειξε με δημοσιεύματα και η εφημερίδα Εθνος η οποία αναφέρει πως μετά τις αντιδράσεις το Υπουργείο φαίνεται πως θα προχωρήσει στην επανεξέταση των όρων δόµησης στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, και ειδικότερα στην περιοχή Μακρυγιάννη/Κουκάκι.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει αλλαγή των όρων για το αδειοδοτηµένο 9ώροφο ξενοδοχείο της Μισαραλιώτου όσο και καταγγελία για το ολοκληρωµένο 10ώροφο.

Με παρέµβαση του υπουργείου χθες και απόφαση που υπογράφει η γενική διευθύντρια Πολεοδοµίας, Ντόρα Γαλάνη, συστήνεται τετραµελής οµάδα εργασίας προκειµένου να επανεξετάσει τους όρους δόµησης της περιοχής. 

Ελλάδα
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Έστω ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για τις διαμαρτυρίες των διαμαρτυρόμενων για για τα δύο κτίρια έχουν δίκιο σε όσα προσάπτουν στους διαμαρτυρόμενους. Έστω ότι έχουν δίκιο (που έχουν) για τις παρανομίες δεκαετιών, για τα πολεοδομικά εγκλήματα, την άναρχη δόμηση, τα αυθαίρετα, κτλ. Αυτό σε τι αλλάζει επί του πρακτέου την ουσία των συγκεκριμένων διαμαρτυριών; Σε τι απαντά; Και κυρίως, πως βοηθά στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος σχετικά με την δόμηση των δύο κτιρίων στην συγκεκριμένη περιοχή;
Σε οποιαδηποτε δυτικη χωρα - εκτος της Ελλαδας - δημοσιογραφοι σε μια τετοια ιστορια θα ειχαν παει κατευθειαν στα συγκεκριμενα ονοματα του ΥπΠΟ που υπεγραψαν τις αδειες. Στην Ελλαδα ομως, με την συμμετοχη των δημοσιογραφων, το ΔΗΜΟΣΙΟ ειναι ΑΠΡΟΣΩΠΟ....Μη παραπονιομαστε λοιπον.
Δηλαδή όταν έπρεπε να στεγαστεί ο λαός και γεμίσαμε την Αθήνα 7 όροφες πολυκατοικίες και παντού τσιμέντο δεν μας πείραξε. Τώρα που ήρθαν οι "επιχειρήσεις" και το κεφάλαιο, μας πειράζει. Σε όλη την ακτογραμμή της ανατολικής αττικής δεν μπορείς να πιείς ένα καφέ και να θαυμάσεις την θέα με 3,5 ευρώ , γιατί έχουν καταληφθεί από αυθαίρετα του "απλού λαού" και τα χαίρονται μόνο οι ίδιοι οι συγγενείς. Αν όμως πάει να χτιστεί ένα εστιατόριο / ξενοδοχείο δηλαδή μια "ελεεινή επιχείρηση ιδιωτών / κεφαλαίου " τότε θέλουμε να ακυρωθεί από το ΣΤΕ. (μάλλον διότι ενοχλεί τους απλούς ¨αυθαιρετούχους" που λυμαίνονται χρόνια τον χώρο
εχει γεμισει η αθηνα σε στενους δρομους με κτηρια μεγαθηρια (7-8-9 οροφων) αλλα επειδη τα κανουν τα δικτυωμενα μικροσυμφερροντα δεν μιλαει κανεις.γινεται το ιδιο με ξενοδοχειο και θυμηθηκαν ολοι τις διαστασεις του μετρου (που το εχουν σκοτωσει παντου) σε μια περιοχη.Το δε γελοιο ειναι οτι οι ιδιοι που πρωτοστατουν ειναι οι ιδιοι που αν τους πεις για τη πολιτιστικη αξια Ακροπολης Παρθενωνα κλπ κλπ θα αρχισουν να σου λενε διαφορα σχετικιστικα μεταμοντερνα. οτι να ναι.
@ atmanΕίναι πολύ σουρεάλ χώρα η Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να καταλειστούν όλα τα νησιά από rooms to let. Αν πάει να χτιστεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο βγαίνουν όξω όλοι οι "ενεργοί πολίτες". Δηλαφή οι ΚΟΒες του ΚΚΕ και οι ΤΟ του Σύριζα.
Ελα μωρέ, χαζομάρες. Ανάπτυξη δεν θέλετε; Λεφτά δεν κυνηγάτε; Ε, φάτε τσιμέντο στην μάπα - αυτή είναι η ανάπτυξη.Μην πείτε τίποτα εναντίον της ανάπτυξης, θα σας κατηγορήσουν για κηφήνα δημόσιο υπάλληλο.Υπάρχει η κλασσική φράση "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες ..."Ε, τώρα μπορεί ανετότατα να συμπληρωθεί με την "όταν εμείς πνίγαμε τους παρθενώνες στο τσιμέντο και στο σκουπίδι...."Ζήτω τα λεφτά!
Στην ίδια ρητορική γραμμή με την δική σας ήταν και η σημερινή κυβέρνηση(Όσο ήταν αντιπολίτευση).Επί των ημερών της όμως εκδόθηκε η άδεια γι αυτό το έκτρωμα.Μάλλον Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η ανάπτυξη από ιδιωτικές επενδύσεις,η ελεύθερη αγορά και το "κακό" κεφάλαιο αλλά η ασυδοσία που "χτίζεται" πάνω σ' αυτά,όταν δεν τηρούνται οι νόμοι.Γι αυτό χρειαζόμαστε το κράτος.Να επιβάλλει κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.Όχι να κρατήσει την οικονομία κρατική,Ούτε να μείνουμε Στην εποχή των σπηλαίων και της κολεκτίβας.
Καλά, πως εγκρίθηκε αυτό από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΥΠΠΟ ;Θυμόμαστε γενικά ότι οι αρχαιολόγοι είναι αρνητικοί στην γνωμοδότησή τους - και δίκαια πολλές φορές -, αν πρόκειται να πληγεί οτιδήποτε σχετικό με την αξία των αρχαίων. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ;Θυμόμαστε εξάλλου ειδικότερα - λόγω κοντινής χρονικής απόστασης -, ότι για το Ελληνικό είχε εγερθεί θέμα αντίδρασής τους, επειδή ακριβώς η ανέγερση υψηλών κτιρίων θα εμπόδιζε την θέαση προς την Ακρόπολη.Τι άλλαξε ; Μήπως μυρίζει σκάνδαλο ;