Θλιβερά τα στοιχεία για τους πνιγμούς στην Ελλάδα - Στην 6η θέση της Ευρώπης σε θανάτους

Θλιβερά τα στοιχεία για τους πνιγμούς στην Ελλάδα - Στην 6η θέση της Ευρώπης σε θανάτους Facebook Twitter
3

Σε αρκετά υψηλή θέση βρίσκεται δυστυχώς η Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους θανάτους από πνιγμό.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).

Παράλληλα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.

Ο πνιγμός είναι η «κορυφή του παγόβουνου» των τραυματισμών εντός και εκτός νερού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ως προς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό:

Μέτρα πρόληψης

- Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.

- Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.

- Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

- Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.

-Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.

- Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ)

- Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.

- Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.

- Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.

- Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.

- Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπείρα πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα: Έβγαλαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ - Πώς δρούσαν

Ελλάδα / Σπείρα πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα: Έβγαλαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ - Πώς δρούσαν

Τα θύματα έβλεπαν ευκαιρία για να αποκτήσουν το ΙΧ της αρεσκείας τους σε τιμές κάτω του κόστους ενώ οι δράστες εκμεταλλεύονταν κυβερνητικές εξαγγελίες για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις, ώστε να προσελκύσουν κι άλλα θύματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Στη Γερμανία και στις υπόλοιπες κεντροευρωπαϊκές χώρες εκατομμύρια άνθρωποι, πολύ περισσότεροι από όλους τους έλληνες μαζί, καταφεύγουν σε λίμνες, ποταμια και πισίνες.Επίσης άσκοπο να συγκρίνονται τα μήκη των ακτογραμμών. Στην Ιταλία για παράδειγμα, σχεδόν το σύνολο των ακτογραμμών είναι προσιτό σε δεκάδες εκατομμύρια κολυμβητές, ενώ στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των ακτογραμμών είναι απομακρυσμένο, βραχώδες, ή σε ερημονήσια.
Το να λέμε ότι η Ελλάδα είναι ψηλά στη λίστα με τους πνιγμούς σε απόλυτο αριθμό, και όχι ως προς το πόσα μπάνια στη θάλασσα έχουν γίνει συνολικά στη χώρα είναι προβληματικό.Είναι σαν να λέμε η Νορβηγια ψηλά στους θανάτους από ψαρεμα σε παγωμένη λιμνη.
Και δείτε πως τα νούμερα τρομοκρατούν ανάλογα τι ατζέντα θέλουμε να προωθήσουμε... 6 στις 26 χώρες (παναγία μου κάτι πρέπει να κάνουμε!). εάν αφαιρέσουμε τις χώρες που δεν έχουν ακτογραμμή είμαστε (δε νομίζω να θέλετε να συγκριθούμε με το Λουξεμβούργο και την Σλοβακία ε? ) 6η στις 20 χώρες (κάπως καλύτερα) εάν αφαιρέσουμε τις χώρες με μηδενικό θαλάσσιο τουρισμό (δε πάει κάνεις για καλοκαιρινά μπάνια στην Ιρλανδία και την γερμάνια, ε?) 6η στις 7 χώρες (τελικά είμαστε πολύ καλοί ε?) εάν βγάλουμε κ την Κύπρο που έχει μονό 4 εκατομμύρια τουρίστες: 6η στους 6 προορισμούς για θαλάσσιες διακοπές! είμαστε οι καλύτεροι! είμαστε ασφαλέστεροι από Ιταλία, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία!, παρότι έχουμε μακράν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλες τις άλλες χώρες (14 χιλιαδες Χμ σε σχέση με την δεύτερη Ιταλία των 8 χιλιάδων χμ)