ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό: Το 65% των νησιωτών θεωρεί τους μετανάστες απειλή

Δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό: Το 65% των νησιωτών θεωρεί τους μετανάστες απειλή Facebook Twitter
Δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό - EUROKINISSI
8

Δημοσκόπηση της Kapa Research για το μεταναστευτικό αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά για το μεταναστευτικό.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά καταγράφει τη δημοσκόπηση της Kapa Research για το μεταναστευτικό.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου κάνει λόγο για απειλή για τη χώρα ενώ 9 στους 10 κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους.

Προβληματισμό προκαλεί, εν τω μεταξύ, το εύρημα πως, σύμφωνα με το 30% των ερωτηθέντων, υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού που σκέφτεται να φύγει από τα νησιά μας λόγω μεταναστευτικού.

Από την άλλη, το 21% απαντά ότι η παρουσία των μεταναστών στη χώρα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων ενώ μόλις ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι μετανάστες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά.

Οι ερωτηθέντες απαντούν πως θετικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχουν συμβάλει κατά σειρά: κάτοικοι, αστυνομία, Περιφέρεια ενώ απαντούν ότι δεν έχει υπάρξει βοήθεια από Ε.Ε.

Η έρευνα της Kapa Research διεξήχθη σε δείγμα 1.203 ατόμων από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι:

Ελλάδα
8

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
@s.o.m.e.o.n.e 24.2.2020 | 14:06 "Με μόνη εξαίρεση την ασφάλεια που συναντούν στη χώρα (δηλαδή το ότι δε διώκονται για πολιτικά φρονήματα, για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν γίνονται πολεμικές συγκρούσεις)"Δεν αναφέρεις μία εξαίρεση, αλλά τρεις. Και σου διαφεύγει μια ακόμη: ελευθερία θρησκευτικών πεποιθήσεων. Τα θεωρείς ασήμαντα αυτά; Άσε που δεν είναι οι μόνες διαφορές, αλλά τις θεωρώ από τις πιο σημαντικές (ίσως και τις πιο σημαντικές)."η άποψη των περισσότερων (μην πω όλων) ..."Αυτή την άποψη πώς την ξέρεις; έχει γίνει κάποια έρευνα; Αν πράγματι έτσι σκέφτονται για εμάς, τότε δεν θα στενοχωρηθούν και πολύ, αν τους στείλουμε στις πατρίδες τους ως παράνομους μετανάστες. "Δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι έχουν ως προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες."Δεν έχουν γενικά "άλλες" ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τις σκανδιναβικές και τη Γερμανία, λόγω της πολιτικής με τα επιδόματα, που έχουν οι χώρες αυτές.
Το γεγονός ότι το σύνολο των νησιωτών στο ΒΑ Αιγαίο θεωρεί ότι οι μετανάστες "έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους" είναι καμπάνα (και όχι κουδουνάκι) ότι κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινή γνώμη και ΜΜΕ πρέπει να ακούσουμε πολύ πολύ σοβαρά τα προβλήματά τους και να σταματήσουμε να τους χαρακτηρίζουμε "φασίστες", "ρατσιστές" και να τους κάνουμε μάθημα για την πολιτισμική αξία των μεταναστών και τα οφέλη που προσκομίζουν. Άλλωστε, το γεγονός ότι το κράτος (ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ) επιδότησε εκπτώσεις στα εισιτήρια πλοίων για τη Χίο και τη Λέσβο και τα ενίσχυσε μέσω του κοινωνικού τουρισμού δείχνει ότι πράγματι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.Πολύ ενδιαφέρον το εύρημα ότι οι κάτοικοι θεωρούν πως μόνοι τους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Και ακολουθεί η αστυνομία (κατά τα άλλα, μισητή σε πολλούς και με τις ζωές των αστυνομικών να θεωρούνται χαμηλότερης αξίας). Δεν αναφέρονται καθόλου οι περίφημες ΜΚΟ και οι "αλληλέγγυοι". Ενδιαφέρον και το γεγονός ότι θεωρείται απούσα η Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι δίνει κονδύλια, προφανώς οι νησιώτες αποτιμούν αρνητικά το γεγονός ότι δεν δέχονται να πάρουν μετανάστες στα εδάφη τους (και είναι λογικό). Δεύτερον, επειδή οι χρηματοδοτήσεις δίνονται στις ΜΚΟ, που δεν τις θεωρούν λύση του προβλήματος, επίσης είναι λογικό επακόλουθο να μην αναγνωρίζεται οποιαδήποτε συμβολή της Ε.Ε.Πολύ ανησυχητικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να φύγουν από το νησί τους! Τέλος, έχω απορία: στα διάφορα ΜΜΕ, η ανακοίνωση της έρευνας έγινε με τον τίτλο πώς οι ντόπιοι στη συντηπτική τους πλειοψηφία ανιτλαμβάνεται τους μετανάστες ως "απειλή" (αυτή η λ. χρησιμοποιήθηκε). Αναρωτιέμαι αν υπάρχει συγκεκριμένα τέτοιο ερώτημα (π.χ. "θεωρείτε τους μετανάστες απειλή;") ή έτσι μεταφράζεται το "έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους". Διότι ανάμεσα στο "αρνητική επίδραση" και το "απειλή" είναι πολλά τσιγάρα δρόμος.Ανυπομονώ πάντως να διαβάσω βαθυστόχαστα άρθρα γνώμης ή αναρτήσεις από καθηγητές και δημοσιογράφους με αφορμή την έρευνα, που να επιμένουν στο χαρακτηρισμό "ρατσιστές".
α. Αν η πολιτική της χώρας έχει κάνει 9 στους 10 κατοίκους μιας περιοχής της "φασίστες" φταίει η πολιτική και όχι οι κάτοικοι.Η καραμέλα του "φασίστα" και του "ρατσιστή" σε όποιον αντιδρά, εντός πλαισίων δημοκρατικού πολιτεύματος, σε πολιτικές που επιβάλλονται με το ζ ό ρ ι πρέπει να λήξει.β. Το ερώτημα ήταν, είναι και παραμένει *ποιοι* μετανάστες μπορούν να απορροφηθούν; Όλοι; Όσοι απλά κάναν τον κόπο (ενίοτε θανάσιμο) να φτάσουν επί ελληνικού εδάφους; Ή αυτούς που εμείς θέλουμε, εμείς επιλέγουμε, βάσει εθνικών (συγγνώμη για την προσβλητική για τους openborderάδες λέξη) αναγκών;
@Γραφων, είναι οξύμωρο να συζητάμε για θέματα όπως το μεταναστευτικό σε μια ρεζιλεμένη χρεοδουλοπαροικία.Οταν με το καλό γίνει η Ελλάδα κυρίαρχο κράτος (δλδ. αφού έχουν πεθάνει και τα δικά μου και τα δικά σου τρισέγγονα) τότε μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για ένα σοβαρό θέμα.Μέχρι τότε, θα κάνουμε ότι μας λέει η Μέρκελ, που είναι στενή φιλενάδα του Ερντογάν.Το αν κάποιος είναι οπενμπορντεράς ή όχι έχει μόνο διακοσμητική σημασία (δεν είμαι, αλλά και να ήμουν τι έγινε; ).Τούτων λεχθέντων, η έκφραση "απορροφάω μετανάστες" είναι αδόκιμη. Απορροφάει μόνο ο μεγάλος τον μικρό, ο δυνατός τον αδύναμο, ο ανώτερος τον κατώτερο.Επειδή οι μετανάστες δεν είναι ούτε μικρότεροι, ούτε κατώτεροι από εμάς, δεν υπάρχει και η διαδικασία της "απορρόφησης". Υπάρχει μόνο η διαδικασία της ανάμιξης. Πληθυσμών, γλωσσών, εθίμων και θρησκειών.Θα γίνουμε (επειδή έτσι γουστάρει η μέρκελ) ένα μίγμα από 30 λαούς, 5 θρησκείες και 20 γλώσσες. Που βλέπεις το πρόβλημα;Και δεν μπαίνει θέμα αριθμών. Μια χώρα που χωράει 35 (προσεχώς 75) εκατομμύρια τουρίστες, μπορεί α-ν-ε-τ-ο-τ-α-τ-α να χωρέσει 1 εκ. μετανάστες.Πληροφοριακά, μιλάμε ακόμα για 60-80 χιλιάδες δυστυχισμένους. Μέχρι το 1 εκ έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.Οι οποίοι δεν θα μείνουν τόσοι. Μερικοί θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους αμέσως μόλις μπορέσουν και μερικοί άλλοι θα φύγουν για την Ευρώπη.Νομίζεις ότι λιμπίστηκαν την χρεωκοπημένη ρεζίλω χώρα;
Κυρίαρχος είσαι πάντα όσο έχεις κρατική οντότητα και εδαφική ανεξαρτησία. Αλίμονο αν τα οικονομικά προβλήματα ήταν το μόνο καθοριστικό ζήτημα. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αλλά επουδενί δεν είναι το μόνο.Θα μου επιτρέπεις να πω ότι ρεζίλης είναι όποιος νιώθει έτσι.Κατά τα λοιπά οι τουρίστες είναι μεμονωμένοι επενδυτές. Οι μετανάστες υποψήφιοι κάτοικοι. Αν στα δύο δεν βλέπεις διαφορά, το θέμα δεν είναι δικό μου.Τέλος, δεν ξέρω από που μετράς τις 60.000-80.000 όταν ο πρόεδρος των Πακιστανών στην Ελλάδα πριν από μια δεκαετία και μιλούσε μόνος του για 60.000-80.000 Πακιστανούς στην Ελλάδα τότε. Αλβανοί, Ρώσοι, Αφγανοί, Σομαλοί, Νιγηριανοί, όλοι αυτοί είναι 60.000; Οι ήδη εδώ υπάρχοντες;
"Νομίζεις ότι λιμπίστηκαν την χρεωκοπημένη ρεζίλω χώρα;"Θα μου επιτρέψεις να πω ότι δεν είμαστε ούτε χρεωκοπημένοι ούτε ρεζίλιδες. Επιπλέον, έχεις συγκρίνει τη χώρα μας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών; Είμαι σίγουρη ότι οι ίδιοι το έχουν κάνει πάντως.
"Επιπλέον, έχεις συγκρίνει τη χώρα μας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών; Είμαι σίγουρη ότι οι ίδιοι το έχουν κάνει πάντως." Με μόνη εξαίρεση την ασφάλεια που συναντούν στη χώρα (δηλαδή το ότι δε διώκονται για πολιτικά φρονήματα, για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν γίνονται πολεμικές συγκρούσεις) η άποψη των περισσότερων (μην πω όλων) για την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για τη ρεζιλοχώρα της Ευρώπης, με την οικονομία στον πάτο και τους πιο απαίδευτους κατοίκους. Δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι έχουν ως προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
@Γράφων, μέτρησα τους κατατρεγμένους που ζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουμε φτιάξει. Αυτοί είναι όντως ~60-80Κ.Δεν μέτρησα το σύνολο των αλλοδαπών που ζουν εδώ και 10ετίες στην Ελλάδα. Γι αυτό και απέχουν τα νούμερα μας - χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι.Αυτό με τους τουρίστες είναι για πολλά (ειρώνικά) χαμόγελα. Υποστηρίζεις δηλαδή ότι αν φέρνουν φράγκα οι ξένοι δεν βλέπεις ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα αλλοίωσης του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού σου.Ενώ αν είναι τίποτα φτωχαδάκια, τότε ανησυχείς για το πόσους άραγε θα μπορούσες να "αφομοιώσεις".Για το αν είμαστε κυρίαρχο κράτος: Δοκίμασε να πάρεις μια οποιαδήποτε απόφαση που δεν θα βολεύει την μέρκελ. Εκεί θα καταλάβεις αν η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος ή όχι.Υ.Γ. Για να είμαστε αγαπημένοι, ξεκαθαρίζω:Εγώ δεν σε θεωρώ ούτε φασίστα, ούτε ρατσιστή, ούτε ανόητο.Πιστεύω όμως ότι σε έχουν (μας έχουν) αποπροσανατολίσει και χτυπιέσαι άσκοπα γύρω από ένα θέμα, το οποίο η μέρκελ θα μπορούσε να λύσει σε dt - αν ήθελε.Το αν εσύ μπορείς / θέλεις να αφομοιώσεις μια ξένη κουλτούρα δεν ενδιαφέρει ΚΑΝΕΝΑΝ από αυτούς που παίρνουν τις αποφέσις, πίστεψε με.Οπότε αντί να ασχολείσαι με ξένες κουλτούρες και αφομοιώσεις, ασχολήσου καλύτερα με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για την ζωή σου και την χώρα σου.