Κοροναϊός στην Ελλάδα: Μέτρα για μία ενδεχόμενη εξάπλωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Μέτρα για μία ενδεχόμενη εξάπλωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες Facebook Twitter
0

Ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, οι αρχές ήδη προετοιμάζονται για μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στην χώρα έως τα μέσα Απριλίου. 

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη λεγόμενη «Φάση 1», δηλαδή υπάρχει ελεγχόμενη μετάδοση. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί οχτώ κρούσματα και ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα ταξιδιωτών και τέσσερα συγγενών ή φίλων τους που νόσησαν με δευτερογενή μετάδοση ενώ έχουν ιχνηλατηθεί 270 άνθρωποι και έχουν ελεγχθεί 571 δείγματα.


Στη «Φάση 2» που έχουν περάσει άλλα κράτη, καταγράφεται ευρύτερη μετάδοση, ενώ υπάρχουν και άλλες οι φάσεις 3 και 4, όπου εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο η μετάδοση στον πληθυσμό. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν παρατηρείται απλώς μικρή εξάπλωση «ας πούμε το να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, τον φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις, λαμβάνεις και άλλα μέτρα».


Η βασική διαφορά στην επόμενη φάση θα είναι η διαχείριση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα θα μένουν σπίτι τους, όπως παραμένουν τώρα για περιπτώσεις γρίπης, ενώ μόνο τα σοβαρά περιστατικά θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία (σ.σ οι 8 ασθενείς που νοσηλεύονται τώρα στην Ελλάδα παρουσιάζουν όλοι ήπια συμπτώματα).


«Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης έχουν τη σημασία τους αυτή τη στιγμή στη χώρα, στα μεμονωμένα σποραδικά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Για να παρακολουθηθούν τα σοβαρά περιστατικά θα πρέπει να διατεθούν ειδικοί, μονωμένοι θάλαμοι στους οποίους θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί – ένα μοντέλο νοσηλείας που ακολουθήθηκε εφέτος σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και για την κοινή γρίπη.

Τρεις με πέντε εβδομάδες

«Εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, παραδείγματος χάριν όσων ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3 με 5 εβδομάδες», εξήγησε ο καθηγητής.

«Θέλουμε να προλάβουμε να τελειώσει η γρίπη [...] Αν τελειώσει η γρίπη, δίνουμε περισσότερο χώρο στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί. Είμαστε περισσότερο έτοιμοι, σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας» είπε, εξηγώντας πως λαμβάνονται μέτρα καθ' υπερβολή ώστε να κερδηθεί χρόνος.

«Αν δεν πάρεις καθόλου μέτρα, μπορεί να έχεις πολύ γρήγορα εκατοντάδες κρούσματα, όπως έγινε στη γείτονα χώρα» είπε χαρακτηριστικά για την Ιταλία. Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η επίπτωση του καιρού: «Μπορεί να έχει μία επίπτωση ο καιρός. Δεν το ξέρουμε. Δεν είμαστε σίγουροι για αυτό. Θα το δούμε. Ξέρουμε ότι έγινε με τον ιό SARS. Τον Μάιο και τον Ιούνιο μηδενίστηκαν τα περιστατικά. Εάν συνεχίσει ο ιός να είναι παρών και το καλοκαίρι, βεβαίως και θα συνεχιστεί και η πίεση στο σύστημα υγείας, βεβαίως θα έχουμε ένα κύμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Όπως είπε, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επίσης εφάρμοσαν δρακόντεια μέτρα στις πύλες εισόδου, διαπίστωσαν αρκετές εβδομάδες αργότερα τα πρώτα κρούσματα με άγνωστο τρόπο μόλυνσης. «Η νόσος βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου και σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις», πρόσθεσε. 

Σε εφαρμογή δύο μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης

 

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δύο μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης θα εφαρμοστούν αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο της επιφυλακής των υγειονομικών αρχών.

Το ένα σύστημα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση, η οποία θα γίνεται στα σοβαρά περιστατικά σε ΜΕΘ. «Όταν έχεις κάποιον στη Μονάδα που όλα τα τεστ είναι αρνητικά, θες να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κοροναϊός και για να θεραπεύσεις και για να δράσεις προληπτικά στον πληθυσμό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος. Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρούμε τη γρίπη στην κοινότητα και βάσει αυτού θα λαμβάνονται δείγματα προς εξέταση για Covid-19 σε ποσοστό ασθενών» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τα μοντέλα αυτά θα επιτρέψουν στους ειδικούς μια πρώτη χαρτογράφηση της εξάπλωσης του νέου ιού. «Όπως γνωρίζουμε πλέον πως τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού νοσεί κάθε χρόνο από την εποχική γρίπη, εκ των οποίων ένα ποσοστό βαρύτερα και χρειάζεται νοσηλεία, αυτήν την εικόνα θέλουμε να αποκτήσουμε και για τον νέο ιό», εξήγησε ο ειδικός.

Τα νοσοκομεία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και προβλέπεται η παραχώρηση κλινών και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν αυτό απαιτηθεί.

Φαρμακευτική αγωγή

 

«Ο συνδυασμός φαρμάκων που έχει προκριθεί ως ο καλύτερος υπάρχει στην Ελλάδα σε αποθήκευση στα Νοσοκομεία Αναφοράς και σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτά χρειαστούν. Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων θα συζητηθεί και από ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, τον κ. Γαργαλιάνο, θα συζητηθεί άμεσα και θα δοθούν θεραπευτικές οδηγίες» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Η αγωγή θα αφορά στους ασθενείς των ευπαθών ομάδων, που είναι πιθανό να χρειαστούν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στις ευπαθείς ομάδες ανοίκουν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και άλλα χρόνια νοσήματα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM