LIFO PODCASTS

Κορωνοϊός: Μελέτη στην Ελλάδα για την ανάπτυξη «in house» τεστ ανίχνευσης

Κορωνοϊός: Μελέτη στην Ελλάδα για την ανάπτυξη «in house» τεστ ανίχνευσης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Επιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό, με τη σύμπραξη επτά Ιδρυμάτων θα γίνει στην Ελλάδα με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη «in house» μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ερευνητικών προσπαθειών, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη χρηματοδότηση της επιδημιολογικής μελέτης, μέσω της γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Βασικοί στόχοι αυτής της επιδημιολογικής μελέτης για τον κορωνοϊό είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού:

  • Ανάπτυξη «in house» εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2
  • Προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση
  • Προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας
  • Πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στο χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και της επιστήμης υπολογιστών

Στη μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ", το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον κωρονοϊό της Ελλάδας.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με ομάδα Ελλήνων ερευνητών, που καλούνται να μελετήσουν αυτή την ερευνητική πρόταση, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα περιστατικά μειώνονται, οι αριθμοί των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στις εντατικές μειώνονται. Οι θάνατοι, δυστυχώς, κάθε θάνατος είναι και μια τραγωδία... αλλά σίγουρα τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα με τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε και μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κορωνοϊού. Χαίρομαι, πράγματι, που έχουμε αυτή τη στιγμή αυτή την εμβληματική δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ -η οποία έχει ήδη εγκριθεί- με επικεφαλής έρευνας τον κ. Δερμιτζάκη και τον κ. Γοργούλη τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω προσωπικά και πάντα με τη συνεργασία του Σωτήρη Τσιόδρα», σημείωσε ακόμη.

Ελλάδα
0

LIFO PODCASTS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Μία ενιαία δίκη για όλες τις πτυχές της υπόθεσης – Απορρίφθηκε το αίτημα Αγοραστού

Ελλάδα / Τέμπη: Μία ενιαία δίκη για όλες τις πτυχές της υπόθεσης – Απορρίφθηκε το αίτημα Αγοραστού

Η απόφαση σημαίνει ότι η δίκη που σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στο σημείο του δυστυχήματος θα διεξαχθεί από κοινού με την κύρια δικογραφία, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη του εφέτη ανακριτή
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν τελεσίδικα επτά άτομα για την επίθεση στον εκλιπόντα Μπουτάρη το 2018

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν τελεσίδικα επτά άτομα για την επίθεση στον εκλιπόντα Μπουτάρη το 2018

Ο Γιάννης Μπουτάρης, που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2024 σε ηλικία 82 ετών, όταν ρωτήθηκε παλαιότερα για το πώς βίωσε την υπόθεση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Αηδία, μόνο αηδία»
LIFO NEWSROOM