Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική - Ο «χάρτης» της πανδημίας στη χώρα

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική - Ο «χάρτης» της πανδημίας στη χώρα Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Μεγάλης ανησυχίας τα κρούσματα στην Αττική - Ο «χάρτης» της πανδημίας στη χώρα
0

«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος Νικόλας Σύψας.

Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του για τον διψήφιο αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, μέτρο που από σήμερα επεκτείνεται σε καταστήματα τροφίμων, ΔΕΚΟ, κομμωτήρια κλπ, ο Ν. Σύψας επισήμανε πως είναι συμπληρωματικό μέτρο. «Κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει.

Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι' αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς» τόνισε.

Σημείωσε δε, πως «Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι.

Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

«Σα να βιαστήκαμε λιγάκι να άρουμε το μέτρο για τις μάσκες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακολουθούμε τις επιδημιολογικές τάσεις, τώρα είναι απαραίτητες με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη» σημείωσε.

Όπως επισήμανε,  ασπίδα του προσώπου δεν είναι η καλύτερη λύση, η προσωπίδα πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας και όχι η κύρια προστασία, αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα.» 

Μιλώντας για την απόφαση για τα σχολεία, τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα ενώ διευκρίνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες.

Αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου» κατέληξε.

Ο χάρτης των κρουσμάτων 

 

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 52 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Από τα νέα κρούσματα, τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον ο τραγικός απολογισμός στη χώρα μας ανέρχεται σε 203 νεκρούς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πλέον 4.279, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες. Τα 1.195 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.139 (50%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 56 έτη και πρόκειται για 2 γυναίκες και 6 άνδρες. To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στον αντίποδα, 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα, από τους 203 θανόντες, οι 66 ήταν γυναίκες (32.5%). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν:

- επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- δεκατέσσερα (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM