Έναρξη διαλόγου μόνο με απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα, διαψεύδοντας την ανακοίνωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί συμφωνίας για τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ανακοίνωση που έκανε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter, το βράδυ της Πέμπτης, διαψεύστηκε γρήγορα από την Αθήνα, ενώ η Τουρκία από την πλευρά της δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας όμως ότι δεν αφορά τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε στο γραφείο του τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σε μια συνάντηση πέντε λεπτών, τους έδωσε έγγραφο μιας σελίδες με τις προτάσεις του.
Το έγγραφο αυτό, μεταβιβάστηκε στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ακολουθώντας την υπηρεσιακή οδό. Έπειτα από διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα αποφάσισαν να απαντήσουν ότι γίνεται επί της αρχής δεκτή η πρόταση για διάλογο, όμως προηγείται η αποχώρηση του Orus Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορεί να γίνει τεχνικός διάλογος. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε ζητήσει να συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια για το θέμα.
Η ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ
Το βράδυ της Πέμπτης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να μπουν σε τεχνικές συζητήσεις.
«Έπειτα από τις συζητήσεις μου με την ελληνική και την τουρκική ηγεσία, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να μπουν σε τεχνικής συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, για να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η ανακοίνωση.
Following my discussions with Greek & Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at #NATO to establish deconfliction mechanisms and reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed. https://t.co/Kc70MlNPzY
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 3, 2020
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους συμμάχους για την εξεύρεση λύσης για τις εντάσεις, στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ», ανέφερε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.
Η διάψευση της Αθήνας
Λίγη ώρα αργότερα, η Αθήνα διέψευσε τα περί τεχνικών συνομιλιών, καθώς διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αλλά συμπλήρωσαν:
Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Η αντίδραση της Τουρκίας
Από την άλλη η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Στόλτενμπεργκ «που αναφέρεται στην έναρξη στρατιωτικών- τεχνικών συναντήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Αυτές οι συναντήσεις, επικεντρωμένες στην αποτροπή σύγκρουσης, στην πραγματικότητα σχετίζονται με διακανονισμούς που είχαν συζητηθεί προηγουμένως σε διμερές επίπεδο, ανάμεσα στις στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Δεν σχετίζονται με τα εκκρεμή διμερή ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», ανέφερε ακόμη το τουρκικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως αναμένει ότι η Ελλάδα «θα υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ».
Στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να μπει σε διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες, μόνιμες και δίκαιες λύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Η επικοινωνία Ερντογάν- Μέρκελ
Στο μεταξύ, την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και οι χώρες που τις στηρίζουν «κάνουν βήματα που κλιμάκωσαν το αδιέξοδο και τις εντάσεις». «Είναι απαράδεκτο κάποιες χώρες να υποστηρίζουν την άδικη και εγωιστική στάση της Ελλάδας», ανέφερε ο Ερντογάν στην Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση των αντιπαραθέσεων στην ανατολική Μεσόγειο «που προκαλούνται από την Ελλάδα και τους υποστηρικτές της», σύμφωνα με την Άγκυρα.