Daily Mail: Πανικός για 60.000 Βρετανούς σε ελληνικά νησιά - Ψάχνουν τρόπο επιστροφής μετά την ξαφνική καραντίνα

Daily Mail: Πανικός για 60.000 Βρετανούς σε ελληνικά νησιά - Ψάχνουν τρόπο επιστροφής μετά την ξαφνική καραντίνα Facebook Twitter
0

Την αγανάκτηση δεκάδων χιλιάδων Βρετανών που κάνουν διακοπές στη χώρα μας, προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να βάλει επτά ελληνική νησιά σε «κόκκινη λίστα», καθώς αν δεν προλάβουν την προθεσμία επιστροφής, θα αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, ανακοίνωσε χθες ότι οι Βρετανοί που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα έως την προσεχή Τετάρτη στις 4 π.μ., ειδάλλως θα τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, περίπου 60.000 Βρετανοί τουρίστες έχουν επιδοθεί έκτοτε σε «αγώνα δρόμου» για να αλλάξουν τα εισιτήριά τους, με πολλούς να κλείνουν πτήσεις την τελευταία στιγμή ώστε να μην μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες στη Βρετανία.

Ωστόσο, η ξαφνική απόφαση φέρεται να έχει κάνει τα εισιτήρια δυσεύρετα, με Βρετανούς να καταγγέλλουν στη Daily Mail τεράστια αύξηση στις τιμές, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν τριπλάσια του κόστους από εκείνο που είχαν προγραμματίσει. 

Άλλοι πάλι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν δραματικό αγώνα ενάντια στον χρόνο, με την πτήση ενός τουρίστα να προσγειώνεται στις 4:20 π.μ. ή όπως στην περίπτωση της Τζούλι Φριου, που έχει ένα στενό περιθώριο μόλις τριών ωρών μεταξύ της προγραμματισμένης άφιξής της στο Μπέρμιγχαμ και του ορίου.

«Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς στην Κρήτη απ' ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Η 46χρονη λογίστρια βρίσκεται στην Κρήτη εδώ και δυο εβδομάδες με τον σύντροφό της Ντέιβιντ Γουόρτ, 48 ετών, και ανησυχεί ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση στο ταξίδι της θα μπορούσε να σημαίνει ότι και οι δύο θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, όπως και η κόρη της, Λόρεν, 23 ετών, καθώς και τα δύο μικρά παιδιά της που αναμένεται να επιστρέψουν στο σχολείο τις επόμενες μέρες.

«Δεν το καταλαβαίνω, γιατί φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια εδώ απ' ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν πολύ ήσυχα, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς στις παραλίες, όλο το προσωπικό φορά μάσκα και υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι. Δεν είναι ένα νησί για πάρτι, όλα κλείνουν τα μεσάνυχτα και νομίζω ότι καταγράφονται μόλις 1-2 κρούσματα τη μέρα τις τελευταίες εβδομάδες, συγκριτικά με τα χιλιάδες δικά μας. Δεν ανησυχούσαμε καθόλου να έρθουμε εδώ», δήλωσε στη Daily Mail. 

«Η κυβέρνηση φαίνεται να μην ξέρει τι κάνει, παραθέτει διαφορετικούς αριθμούς και είναι σαν να παίζει ρώσικη ρουλέτα. Και οι δυο είμαστε πολύ θυμωμένοι και απογοητευμένοι επειδή ακολουθήσαμε όλους τους κανόνες στο lockdown και μοιάζει σαν να τιμωρούμαστε», λέει η 46χρονη λογίστρια. 

«Ανυπομονούσαμε για αυτές τις διακοπές για μήνες και ήταν απόδραση που αξίζαμε μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ευτυχώς κανείς από τους δύο μας δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του λόγω της καραντίνας, αλλά γνωρίζουμε πολλούς άλλους στους οποίους συνέβη κάτι τέτοιο», καταλήγει.

Η Μπεθ Μέιμπερι, 24 ετών, από το Λιντς, εξέφρασε παρόμοια άποψη με εκείνη της Τζούλι Φριου, πως η Κρήτη είναι πιο ασφαλής από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Νιώσαμε 100% πιο ασφαλείς εδώ από ό,τι στο Λιντς, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και οι περιοχές έχουν αισθητά λιγότερο συνωστισμό. Τα μπαρ φαίνονται πολύ πιο ήσυχα, το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι καν στη μισή χωρητικότητα, οπότε υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από την πισίνα/παραλία. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις μάσκες», είπε η 24χρονη. 

«Αγχωνόμουν να βγαίνω για φαγητό ή ποτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και κανείς ακολουθεί τους κανόνες, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο από το πώς νιώθω εδώ. Εργαζόμουν σε όλο το lockdown και ανυπομονούσα να κάνω κάτι εκτός δουλειάς. Χρειάστηκε να ταξιδέψω με αεροπλάνο τέσσερις ώρες για να νιώσω άνετα να κάνω ο,τιδήποτε», προσθέτει. 

Καταγγελίες για τριπλάσιο κόστος επιστροφής από το αρχικό

Η συγγραφέας Φιόνα Πέριν, που γιορτάζει τη δέκατη επέτειο γάμου με τον σύζυγό της στο νησί, έκανε κράτηση σε πτήση για να επιστρέψει, αλλά έπρεπε να πληρώσει ποσό τριπλάσιο από το αρχικό.

«Σχεδιάζαμε να επιστρέψουμε την Τετάρτη και πιστεύαμε ότι δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, γιατί ο κατάλογος καραντίνας ανακοινώνεται συνήθως αργότερα την εβδομάδα. Πάθαμε σοκ βλέποντας την τιμή να αυξάνεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας. Καθώς πήγα να πάρω την πιστωτική μου κάρτα, κοίταξα και είχε αυξηθεί ξανά, ήταν απίστευτο. Ευτυχώς, στην περίπτωσή μας δεν είναι καταστροφικό, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα χρειαστεί να κάνουν δύο εβδομάδες καραντίνα χωρίς να πληρωθούν», σημείωσε η ίδια. 

Θεοχάρης: «Πολύ ατυχής» η απόφαση για καραντίνα αφίξεων στην Αγγλία από ελληνικά νησιά

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «πολύ ατυχή» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για καραντίνα στις αφίξεις ταξιδιωτών από επτά ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καραντίνα δε δικαιολογείται από τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, που βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο την 20 κρουσμάτων που έχει θεσπίσει το Λονδίνο ως κριτήριο για επιβολή καραντίνας. 

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Θεοχάρης απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικοί έλεγχοι, ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων και ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM