Όλα τα οχήματα μπορούν να τεθούν σε καθεστώς αναγκαστικής ακινησίας λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης και έτσι να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.
Αυτό προκύπτει απο εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνονται σχετικές διευκρινίσεις ύστερα απο ερωτήματα φορολογούμενων, μετά την κοινοποίηση της ΠΟΛ.1136/2017, σχετικά με το αν δύνανται να τεθούν σε αναγκαστική ακινησία και Επιβατικές Ιδιωτικής Χρήσης δίκυκλες - τρίκυκλες μοτοσικλέτες για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μεταβίβασης.
Ειδικότερα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει οτι με τις διατάξεις του αρ. 22 του ν. 2367/1953, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οχημάτων, να θέσουν αυτά είτε σε εκούσια είτε σε αναγκαστική ακινησία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.
Στις διατάξεις αυτές, δεν υφίσταται διάκριση των οχημάτων τα οποία δύνανται να τεθούν σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.
Σημειώνεται ότι λόγοι αναγκαστικής ακινησίας, είναι η κλοπή ή υπεξαίρεση οχήματος, καθώς και η ανωτέρα βία, όπως στην περίπτωση της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης, το οποίο έγινε δεκτό με την ΠΟΛ.1133/25.6.2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά και την ΠΟΛ.1147/3.7.2015.
Συνεπώς με βάση τα ανωτέρω, όπως διευκρινίσει η ΑΑΔΕ, οι σχετικές εγκύκλιοι, καταλαμβάνουν όλα τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα οχήματα καθώς και τις δίκυκλες - τρίκυκλες μοτοσικλέτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια