Αβραμόπουλος: Η ΕΕ δεν είναι φρούριο - Είναι καταφύγιο για όσους χρήζουν προστασίας

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ δεν είναι φρούριο - Είναι καταφύγιο για όσους χρήζουν προστασίας Facebook Twitter
1

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στην τρίτη Υπουργική Διάσκεψη για τη διαχείριση της μετανάστευσης στη Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέρνη της Ελβετίας.

Στην Υπουργική Διάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Πρόεδρος της Ελβετίας κα Doris Leuthard, η Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας κα Simonetta Sommaruga, ο κ. Andres Anvelt, Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας, του Τσαντ, της Τυνησίας, του Μάλι, του Νίγηρα και της Αλγερίας.

Παρευρέθηκαν, εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. William Lacy Swing, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κ. Yves D'Accord. Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσε η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συνεργασίας κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τυνησίας κ. Lofti Braham και τον Υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης κ. Arif Al Hodja. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη Διάσκεψη, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό, κα Sommaruga, για τη διοργάνωση της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης εδώ στη Βέρνη. Η ομάδα επαφής για την Κεντρική Μεσόγειο διευρύνεται, χάρη στη συμμετοχή και της Αλγερίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Μάλι. Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο η αποφασιστικότητα των Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών, που επηρεάζονται άμεσα από τις μεταναστευτικές ροές στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, να συνεργαστούν και αντιμετωπίσουν από κοινού την κοινή αυτή πρόκληση. Η προστασία και η διάσωση ζωών κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών παραμένουν κοινή μας προτεραιότητα.


Η συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε αυτό το φόρουμ αποτελεί σαφή ένδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.


Όλοι μας εργαζόμαστε για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Μαζί έχουμε ήδη κατορθώσει να πετύχουμε σημαντική πρόοδο. Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με όλες τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού σε διάφορους τομείς, όπως η αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, η παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους μετανάστες, καθώς και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης.

Η προσπάθεια αυτή οδήγησε στη συνολική μείωση των παράτυπων ροών στην κεντρική Μεσόγειο. Φέτος, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων είναι 30% χαμηλότερος σε σχέση με πέρσι. Απώτερος στόχος μας είναι η βελτίωση της κατάστασης στη Λιβύη και η επαναφορά της σταθερότητας. Μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου, η ΕΕ ήδη υποστηρίζει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Λιβύης σε τοπικό επίπεδο και, ειδικότερα, σε δήμους της Λιβύης.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μπορέσαμε φέτος να βοηθήσουμε περισσότερους από 8,400 μετανάστες να επιστρέψουν οικειοθελώς και με ασφάλεια από τη Λιβύη στις χώρες καταγωγής τους. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2016.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ευάλωτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με κινδύνους κατά μήκος των διαδρομών που ακολουθούν.

Για τον λόγο αυτό κάλεσα τα κράτη μέλη να αναλάβουν δεσμεύσεις για τουλάχιστον 50.000 ακόμη επανεγκατάστασεις ως το 2019. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε χώρες-κλειδιά κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Σουδάν και η Αιθιοπία.

Θα ήθελα να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ΕΕ δεν είναι φρούριο. Η ΕΕ αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί καταφύγιο για όσους χρήζουν προστασίας. Μόνο το 2016, πραγματοποιήθηκαν επανεγκαταστάσεις ή χορηγήθηκε άσυλο σε πάνω από 720,000 πρόσφυγες στην ΕΕ.

Επιπλέον, πρόσφατα προτείναμε την ενίσχυση των νόμιμων οδών όχι μόνο για την προστασία αλλά και για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού μέσω συγκεκριμένων πιλοτικών προγραμμάτων με επιλεγμένες χώρες. Οι προετοιμασίες για τα προγράμματα αυτά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Τέλος, χαιρετίζω τη δήλωση πρόθεσης που συμφωνήθηκε σήμερα και προσβλέπω στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας με τις γειτονικές χώρες.»

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

Ελλάδα / Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

«Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για τον κόσμο και το μέλλον που θέλουμε να έχουμε» ανέφερε για τον Φοίβο Δεληβοριά, με αφορμή τα όσα είπε για την καλλιτέχνιδα
LIFO NEWSROOM
Άλιμος: Συνεχείς αλλά άκαρπες οι καταγγελίες για τον καθηγητή που ασελγούσε σε μαθήτρια - «Τον κάλυπταν»

Ελλάδα / Άλιμος: Συνεχείς αλλά άκαρπες οι καταγγελίες για τον καθηγητή που ασελγούσε σε μαθήτρια - «Τον κάλυπταν»

«Της έδωσα μόνο ένα φιλί στο λαιμό και την άγγιξα στο πόδι και εφόσον εκείνη το ήθελε» ανέφερε - Οι προσπάθειες γονέων και κηδεμόνων να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM