Αγανακτισμένοι οι έμποροι της Πάτρας- Μετά το «μπλόκο» στο λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη

Αγανακτισμένοι οι έμποροι της Πάτρας- Μετά το «μπλόκο» στο λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Αγανάκτηση εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

 

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις τρεις περιοχές, όπως και να μην απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

 

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται σήμερα, αλλά ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η εισήγηση έγινε δεκτή.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα επικοινωνήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Πάτρα καθώς «υπάρχουν σημεία συνωστισμού που αποτελούν εστία διασποράς, με αποτέλεσμα να γίνονται οι υπαναχωρήσεις στο θέμα των εμπορικών καταστημάτων».

 

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστή η εισήγηση των ειδικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας με ανακοίνωσή του εξέφρασε αγανάκτηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εμπαιγμό».

 

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

Τα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό- πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής- ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την επιδημιολογική εικόνα στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

Η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα.

«Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα», εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και συμπλήρωσε ότι είναι οριακή η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ στην Κοζάνη. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στην περιοχή- σε μονάδες εντατικής θεραπείας και απλές κλίνες- αυξήθηκε κατά 221,43% τον Μάρτιο.

Το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των νομών, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον δήμο Σερβίων, ενώ σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης την Πέμπτη ο δείκτης θετικότητας ήταν στο «εξωπραγματικό», όπως το χαρακτήρισε, 13,2%.

Η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης έχει 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.

«Άρα στην περιφερειακή ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας και σε αυτή την περίπτωση ότι παρατηρείται ότι αύξηση αυτή συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στον δήμο Δέλτα, 67,78% στον δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Μάλιστα, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αγγίζει το 90%, ενώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 270,97% οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

 

Τέλος, η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. «Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, από την ημέρα που η Αχαΐα μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Η αύξηση είναι της τάξεως του 46,89%, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ενδεικτικά ότι από τα 113 ενεργά κρούσματα που είχε η Αχαΐα στις 11 Ιανουαρίου, χθες είχε 1.062. Μέσα στον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 164,29% οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ