Νέα διάσταση στις συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της Κριμαίας. Η τοποθέτησή του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζελένσκι, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί απώλεια εδαφών και ότι η επιστροφή της Κριμαίας παραμένει αδιαπραγμάτευτος στόχος.
Η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής της επικράτειας και απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, όχι μόνο από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά το 2022, αλλά και από περιοχές όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς.
Έκκληση Τραμπ σε Πούτιν
Σε δηλώσεις του από τον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια απευθείας έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Θέλω να παύσει πυρ. Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, εντείνοντας την πίεση για άμεσες διαπραγματεύσεις. Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση από την πλευρά του πρώην προέδρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε επικριθεί για την πιο ήπια στάση του απέναντι στη Μόσχα.
Η Ουκρανία, ωστόσο, παραμένει κατηγορηματική: καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη αν δεν περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του Ζελένσκι με Δυτικούς ηγέτες, όπου επανέλαβε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να βασίζεται σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις έναντι της Ρωσίας».
Η Γερμανία θεωρεί πως η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη υπό κατοχή της Ρωσίας
Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έκρινε χθες Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη της που τελούν υπό κατοχή της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που εισηγείται ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να τερματιστούν το ταχύτερο δυνατό οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Ουκρανία «γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ή να συναφθεί διαρκής και αξιόπιστη συμφωνία ειρήνης θα μπορούσαν να απαιτηθούν εδαφικές παραχωρήσεις», είπε ο κ. Πιστόριους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Όμως ασφαλώς αυτές δεν θα έφταναν τόσο μακριά όσο σήμερα ή τόσο μακριά όσο (προβλέπεται) στην τελευταία πρόταση του αμερικανού προέδρου», συνέχισε ο υπουργός.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο συμφωνίας, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προβλέπει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου και την αναγνώριση de jure του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, με αντάλλαγμα την ειρήνη.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ουκρανούς αξιωματούχους και προβλέπει τη de facto αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του ρωσικού ελέγχου στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά) και Χερσώνα και Ζαπορίζια (νότια).
Ο κ. Πιστόριους στην ίδια συνέντευξη εξήρε τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου, ο κ. Τραμπ κι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ταυτόχρονα, τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά, θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε», συμπλήρωσε. «Οι ενδείξεις είναι πολύ αντιφατικές: ενίοτε πολύ φιλικές, ενίοτε πολύ εχθρικές (...) Θα έλεγα πως οι πράξεις μιλούν από μόνες τους, σε τελευταία ανάλυση», κατέληξε.