Βαρύ υπαινιγμό κατά των διπλωματικών υπαλλήλων σε χώρες του εξωτερικού για την αδυναμία προσέλκυσης εργατών γης που είναι απαραίτητοι από τους Έλληνες αγρότες για τις γεωργικές εργασίες, άφησε κορυφαίος αγροτοσυνδικαλιστής.
«Πριν ένα χρόνο ξηλώθηκε όλη η διπλωματική μας εκπροσώπηση στο Νέο Δελχί, ο νοών νοείτω, οι τιμές είναι πολύ υψηλές» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και αντιπρόεδρος στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης, αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς κατά διπλωματικών υπαλλήλων.
Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαννακάκης περιέγραψε τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών. «Μου είπε ότι έκαναν πριν από έξι μήνες αίτηση για 20 άτομα από το Νεπάλ που έπρεπε να εξεταστούν από την πρεσβεία μας στο Νέο Δελχί και από τα 20 άτομα για τα οποία πληρώσαμε 100 ευρώ παράβολο συν κάποια έξοδα, δόθηκε έγκριση μόνο για ένα», προσθέτοντας στη συνέχεια πως έγινε αίτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης για άτομα, αντίστοιχα, από την Αίγυπτο και «ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα».
«Σήμερα οι διπλωματικές μας αρχές δεν επιτελούν το έργο τους» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των αγροτών της Ημαθίας ενώ ερωτηθείς για το πού εντοπίζεται το πρόβλημα, ο Χρήστος Γιαννακάκης υποστήριξε πως «πλέον επικεντρώνεται στο διπλωματικό κομμάτι. Δεν έχουμε πρόβλημα μόνο στη γραφειοκρατία».
Και σε ερώτηση για τη συμφωνία που έχει υπογραφεί για προσωπικό, είπε: «Δεν λειτούργησε ποτέ. Στους αλιεργάτες υπάρχει και λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980. Δηλαδή υπεγράφη πριν από δύο χρόνια ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για έως 5.000 εργάτες γης και δεν ήρθε σχεδόν κανείς. Ήρθαν 10, 20; Γιατι έτσι όπως είναι, δεν λειτουργεί. Είχαμε εκφράσει γραπτώς ως Εθνική Ένωση Συνεταιρισμών, τι πρέπει να αλλάξει και δεν άλλαξε τίποτα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας».
Επίσης, σε ερώτηση για τους μετανάστες που βρίσκονται ή έρχονται στην Ελλάδα, είπε πως «πολλοί λίγοι και έρχονται με σκοπό να φύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μικρός ο αριθμός σε σχέση με τις ανάγκες. Προτιμούν τη δυτική Ευρώπη από τα ελληνικά χωράφια». Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, αποκάλυψε ότι είναι σε επαφές με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο Κάιρο για «να βρούμε Χριστιανούς κόπτες». Μάλιστα, αναμένονται συναντήσεις το επόμενο διάστημα, μία στην Αθήνα και μία στο Κάιρο.
Υπουργείο Μετανάστευσης: «Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για πρόσληψη 90.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων για εργασία στην Ελλάδα»
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» ότι «η κυβέρνηση ενέκρινε την εισαγωγή 90.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων για εργασία στην Ελλάδα» για τους εξής λόγους:
- «Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αφορά τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού θέσεων για εξαρτημένη εργασία (συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης) και εποχιακή εργασία, ανά ειδικότητα απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών, η έκδοση της οποίας προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 5038/2023. Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρω διαδικασία καθορισμού από πλευράς των ελληνικών αρχών του ανώτατου αριθμού διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης εφαρμόζεται ήδη από το 2005, σε εφαρμογή, είτε των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 3386/2005, είτε των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4251/2014 με μόνη διαφορά ότι από το 2005 ο καθορισμός τελείτο με τη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), έως από το 2024 αυτή πραγματοποιείται με τη έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.
- Η συγκεκριμένη πράξη καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των αναγκών για την κάλυψη θέσεων εργασίας από Πολίτες Τρίτων Χωρών κυρίως σε τομείς, όπου υπάρχουν σημαντικά κενά στην αγορά εργασίας όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
- Από τις συνολικά 89.290 θέσεις μετακλήσεων Πολιτών Τρίτων Χωρών, οι 9.000 καλύπτονται υποχρεωτικά από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές (4.000 θέσεις) και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου (5.000 θέσεις), όπως προβλέπεται από τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις ως άνω χώρες.
- Οι υπόλοιπες 80.290 θέσεις μετακλήσεων Πολιτών Τρίτων Χωρών, καλύπτονται από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα ο εκάστοτε εργοδότης επιθυμεί να καλέσει για εργασία από το εξωτερικό.
- Η τροπολογία για την -υπό όρους- απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών που προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που: Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής, συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και ψηφίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2023 με ευρεία πλειοψηφία 262 ψήφων στη Βουλή, ουδεμία σχέση έχει με τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), κάτι που δεν νοείται να μην το ξέρει βουλευτής που καταψήφισε το νομοσχέδιο».