Αν και πολλοί θεωρούσαν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τουριστών λόγω πανδημίας θα μειώσουν τις μισθώσεις τύπου Airbnb, επιστρέφοντας περισσότερα ακίνητα στην «παραδοσιακή» ενοικίαση με ίσως χαμηλότερες τιμές, η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες.
«Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Κατά κανόνα, όταν μιλάμε για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφερόμαστε σε ακίνητα γύρω στα 30 τετραγωνικά, συνήθως ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Για τα ενοίκια παίρνουμε ως παράδειγμα τα δύο άτομα, ή και μια οικογένεια, επομένως μιλάμε για τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια. Είναι διαφορετική αγορά», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Όπως εξηγεί στο iefimerida, «δεν ισχύει ότι επιστρέφουν μαζικά ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα ενοίκια. Ένα σημαντικό κομμάτι ιδιοκτητών που έχει ακίνητο σε καλές περιοχές είναι σε στάση αναμονής για το καλοκαίρι. Δεν έχει βάλει δηλαδή το ακίνητό του σε αγγελία για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό συμβαίνει στις λιγότερο δημοφιλείς περιοχές. Στο Μεταξουργείο, την Κυψέλη ή το Πεδίον του Άρεως. Στο Μετς, το Κουκάκι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι ή και το Θησείο δεν υπάρχουν επιστροφές».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να στρέφονται προς ακίνητα στα προάστια της Αττικής επειδή είτε δουλεύουν μέσω τηλεργασίας, είτε δεν χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στον εργασιακό χώρο καθώς εκεί «με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή και χαμηλότερο θα μπορούσαν να μισθώσουν ενδεχομένως ένα νεότερο ηλικιακά ακίνητο ή ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον ένα δωμάτιο για χρήση γραφείου, ή μεζονέτα με κήπο, ή μονοκατοικία».
Κατά τον ίδιο, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσουν ως «καταφύγια» για τους Αθηναίους είναι:
- Σταμάτα
- Άγιος Στέφανος
- Καπανδρίτι
- Παιανία
- Ραφήνα
- Μαρκόπουλο
- Νέα Μάκρη
- Παλλήνη
- Πόρτο Ράφτη και
- Λουτράκι