Ακόμη δεν έχουν βρει γιατί 300 άτομα έπαθαν γαστρεντερίτιδα στην Καστοριά

Ακόμη δεν έχουν βρει γιατί 300 άτομα έπαθαν γαστρεντερίτιδα στην Καστοριά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η αιτία πίσω από τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τις τελευταίες 72 ώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς που έχει λάβει διαστάσεις πραγματικής επιδημίας. 

Από το Σάββατο, περισσότερα από 230 άτομα προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο γενικό νοσοκομείο Καστοριάς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 300 κρούσματα, σύμφωνα με την τελευταία, χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Τέσσερις ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Καστοριάς. 

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, που επίσης νόσησε, διαβεβαίωσε σήμερα, ότι αμέσως μετά τα πρώτα κρούσματα, ο δήμος έλεγξε εξονυχιστικά το σύστημα ύδρευσης, από τις πηγές έως τα δίκτυα εντός της πόλης, καθώς και όλες τις δεξαμενές και τα εξωτερικά αντλιοστάσια. 

Όπως είπε, από τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκε καμία παραβίαση ή παρεμβολή και το υπολειμματικό χλώριο στα αποθέματα νερού ήταν στα προβλεπόμενα επίπεδα, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο υδατογενούς προέλευσης της επιδημίας.  

Και από τους εργαστηριακούς ελέγχους άλλωστε προέκυψαν μόνο αρνητικά αποτελέσματα για Salmonella spp. και Shigella spp. ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

Οι μέχρι τώρα καθαρές εξετάσεις του νερού πάντως οδηγούν τους γιατρούς να επανεξετάζουν το σενάριο της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. «Το τι φταίει, το αίνιγμα αυτό θα μας το λύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Κεπαπτσόγλου. 

Ειδικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να φτάσει αύριο στην περιοχή για περαιτέρω ελέγχους. 

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Άργος Ορεστικό, στα χωριά Λεύκη και Μανιάκους και σε μερικές ακόμη κοινότητες και οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από τους φαρμακοποιούς να τροποποιήσουν το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη. 

Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας ή κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα.

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM