Εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι επαγγελματίες υγείας να αξιολογούν την ανάπτυξη των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων, με βάση τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προς όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ήδη τα νέα πρότυπα διαγράμματα σωματικής αύξησης που προσδιορίζουν το φυσιολογικό βάρος, ύψος και την περίμετρο κεφαλής περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού το οποίο εκδόθηκε πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η ομάδα εργασίας που αναμόρφωσε το Βιβλιάριο, έλαβε υπόψη τις «Κατευθυντήριες οδηγίες για τη Συστηματική Παρακολούθηση της Υγείας και της Ανάπτυξης των Παιδιών Ηλικίας 0-18 ετών» (ΙΥΠ 2015), και συμπεριέλαβε τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Child Growth Standards) για τις ηλικίες 0-5 ετών και τα Διαγράμματα Αναφοράς (WHO References Growth Charts) για τις ηλικίες 5-18 ετών.
Επιπλέον, για την εκτίμηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), συμπεριλήφθηκαν τα διαγράμματα της Διεθνούς Ομάδας Δράσης για την Παχυσαρκία (Ιnternational Obesity Task Force Revised BMI cut-offs,2012), η χρήση των οποίων προτείνεται για καλύτερη εκτίμηση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας.
Οι ενδιαφερόμενοι, επαγγελματίες και γονείς, μπορούν να ενημερωθούν για τις νέες «καμπύλες» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ( www.moh.gov.gr άξονας «Υγεία» ενότητα «Δημόσια Υγεία» υποενότητα «Μεταδοτικά και Μη Μεταδοτικά Νοσήματα») καθώς και στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ( www.ich.gr ).
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ο τακτικός έλεγχος της ανάπτυξης αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των παιδιατρικών υπηρεσιών παροχής υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια