Σε σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχώρησε το υπουργείο Εργασίας ύστερα από τη χθεσινή έγκριση πολυνομοσχέδιου από το υπουργικό συμβούλιο. Με τις σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΪ, διευκολύνεται η ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες αλλά και η σχετική διαδικασία.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
• Η κύρια κατοικία εξαιρείται από την ρευστοποίηση για οφειλές
• Δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να επιμηκύνει το διάστημα αποπληρωμής της οφειλής μέχρι και 35 έτη από 20 που είναι σήμερα εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη το δικαιολογεί
• Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης μέχρι το ύψος των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό, δεν μπορεί να κατασχεθεί και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.
• Δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμισης των χρεών. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι ικανοποιητικά, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών. Η επιδίωξη της εξώδικης ρύθμισης καθίσταται έτσι τυπική, προκαλώντας αδικαιολόγητα επιβάρυνση και επιβράδυνση της διαδικασίας.
• Η περίοδος ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε έτη θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης. Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσόν αυτό και μέχρι ένα έτος από τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες για τον οφειλέτη από τυχόν καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησής του.
Ελλάδα /
σχόλια