Ανδρέας Γεωργίου: Η κυβέρνηση ανακαλεί την προσφυγή εναντίον του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ανδρέας Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ): Η κυβέρνηση ανακαλεί την προσφυγή εναντίον του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ανακαλείται η αίτηση που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επανεξέταση της απόφασης που είχε δικαιώσει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απέστειλε αίτημα ανάκλησης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, όπου αναφέρει προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ότι ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το ΕΔΔΑ που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023.

Το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδας η μη συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου.

Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ’αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

Ανάρτηση για την υπόθεση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Μεγάλη βιασύνη από κάποιους, φίλους και μη, για πικρόχολα εναντίον μου σχόλια, για μια υπογραφή μου που δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει» έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαρτίου φέτος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη, αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015.

Ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος λόγω φερόμενης κατοχής θέσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην ΕΛΣΤΑΤ, αποτυχία συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για δέκα μήνες, και δημοσιοποίηση εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και ήταν αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τα υπόλοιπα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η επανέναρξη της διαδικασίας ενώπιον του ΣτΕ αποτελεί κατάλληλη επανόρθωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Ανδρέα Γεωργίου και δεν επιδίκασε καμία υλική αποζημίωση.

Η υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα η απόφαση αφορά αίτημα που ζητά προδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία υποβλήθηκε από τον Ανδρέα Γεωργίου στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας εναντίον του και την εικαζόμενη απουσία οποιουδήποτε συλλογισμού από το ΣτΕ, που απέρριψε σιωπηρά αυτό το αίτημα.

Η απόφαση αναφέρει πως ο Ανδρέας Γεωργίου, που γεννήθηκε το 1960 και ζει στο Darnestown στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από τις 2 Αυγούστου 2010 έως τις 2 Αυγούστου 2015. Στις 10 Νοεμβρίου 2010, ο αιτών διαβίβασε στη Eurostat αναθεωρημένα στοιχεία σχετικά με το ελληνικό έλλειμμα για το έτος 2009. Ο Ανδρέας Γεωργίου δεν είχε υποβάλει εκ των προτέρων τα στοιχεία προς έγκριση στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.

Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών, ο οποίος ρητά του έδινε την «αποκλειστική ευθύνη» ως επικεφαλής της στατιστικής αρχής, για την απόφαση έκδοσης στατιστικών.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνεχίζει αναφέροντας πως «Σε απροσδιόριστη ημερομηνία, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του αιτούντος για παράβαση καθήκοντος».

Στις 6 Δεκεμβρίου 2016 ο Ανδρέας Γεωργίου αθωώθηκε πρωτόδικα και από τις τρεις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών,οι οποίες αφορούσαν σε:

(i) παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην ΕΛΣΤΑΤ, διότι κατά τον διορισμό του συνέχιζε να κατέχει θέση και στο ΔΝΤ

(ii) παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και

(iii) παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος καθόσον είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009 χωρίς να τα κοινοποιήσει προηγουμένως στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ ή να ζητήσει τη συγκατάθεσή του για τη δημοσιοποίηση.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε έφεση και την 1η Αυγούστου του 2017 το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τον έκρινε ένοχο για την τρίτη από τις παραπάνω κατηγορίες ενώ αθώώθηκε για τις υπόλοιπες δύο.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, με αναστολή. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο καθώς σύμφωνα με την απόφαση «διαβίβασε στη Eurostat έκθεση για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009, χωρίς να τα κοινοποιήσει στην ΕΛΣΤΑΤ ως σώμα και χωρίς να λάβει τη συγκατάθεση της ΕΛΣΤΑΤ, κατά παράβαση του άρθρου 10. § 2 Α του Νόμου αρ. 3832/2010, όπως έλεγε τότε, με τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ :

(α) καταρτίζει και εφαρμόζει το εθνικό στατιστικό σχέδιο και καταρτίζει και δημοσιεύει, με την ιδιότητά της ως «Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας», όπως ορίζεται στο άρθρο 5 § 1 του Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009, οι επίσημες, εθνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές της Ελλάδας »

Διέπραξε την πράξη αυτή εκ προθέσεως με σκοπό την απόκτηση παράνομου ηθικού οφέλους.

(β). ) συνίστατο στην ενίσχυση της εξουσίας του ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στη μετατροπή του σε οιονεί μονοπρόσωπο εκτελεστικό όργανο με ουσιαστική κατάργηση του προαναφερθέντος οργάνου για πρακτικούς σκοπούς και σφετερισμό των εξουσιών του. Η παραπάνω πράξη ήταν ένα αντικειμενικά κατάλληλο μέσο για την απόκτηση του επιδιωκόμενου οφέλους».

Ο Ανδρέας Γεωργίου έκανε προσφυγή και με υπόμνημα πρόσθετων λόγων της 21ης Μαρτίου 2018, ζήτησε την έκδοση προδικαστικής απόφασης από το ΔΕΕ.

Υποστήριξε τότε ότι «Εάν, ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία ως προς την ορθή ερμηνεία της κρίσιμης διάταξης, το Δικαστήριό σας οφείλει, σύμφωνα με το άρθρο 267 ΣΛΕΕ, να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει προδικαστική απόφαση επί της πρόθεση της Αρχής 1.4 του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών.

»Εάν δεν υποβληθεί τέτοια προδικαστική παραπομπή, αυτό θα συνιστά παραβίαση του δικαιώματός μου για δίκαιη δίκη, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στις 7 Ιουνίου του 2018 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του επί νομικών ζητημάτων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ