Ανοίγει ο δρόμος για να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός - Η απόφαση του ΣτΕ

Ανοίγει ο δρόμος για να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός - Η απόφαση του ΣτΕ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Δημοσιεύτηκε η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ασύλου στον πρώτο από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Πρόκειται για τον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο κατέφυγαν οι «8» στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Με τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για να λάβει πλέον ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν το αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία.

Ωστόσο, σημειώνεται πως ακόμη και αν του χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα προκειμένου να μπορέσει να φύγει από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας, ενώ σε τρεις εξ αυτών έχει ήδη αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Η υπόθεση του Οζκαϊνακτζί είναι η πρώτη που τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ' αριθμ. 1694/18 απόφασης του ΣτΕ, πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ούτε πως ανήκε στους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σκάι, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών. Δηλαδή, γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλέν «γιατί και αυτό (σ.σ εκτός από τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του».

Ακόμη, γίνεται επίκληση της συνθήκης της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία.

«Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ. Τούρκου αξιωματικού) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απόφαση αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο αξιωματικό, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα πρέπει να περιμένουν τις αντίστοιχες κρίσεις του ΣτΕ για τις υποθέσεις τους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM