Την αντίδραση του Σωτήρη Τσιόδρα προκάλεσαν επικρίσεις απέναντι σε ζητήματα της κρίσης του κορωνοϊού και σε «ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνέντευξης τύπου για τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα, έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε αντίθετες φωνές και σε «κάποιους κύκλους», που ωστόσο δεν κατονόμασε.
«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον.
Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.
«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».
«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Αντιφάσεις και απαντήσεις
Ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι είχε χαρακτηρίσει τα παιδιά «υγειονομικές βόμβες». «Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ο κ. Τσιόδρας εξήγησε εκ νέου γιατί είναι πλέον θετική η Επιτροπή των ειδικών.
«Η ιατρική μάσκα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υγειονομικούς χώρους... την υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν χρειάζεται κανείς να την βρει στο εμπόριο, αλλά να την φτιάξει μόνος του στο σπίτι, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετικό βίντεο με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό» είπε για τη χρήση μάσκας. «Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Άρα, εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας, για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία και γι' αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης, παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα».
Η επιλογή των καταστημάτων που ανοίγουν τη Δευτέρα
«Σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχτηκαν οι αποφάσεις για το άνοιγμα συγκεκριμένων μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου και όχι όλων; Αφού ούτως ή άλλως παντού θα ισχύουν τα μέτρα.
Γιατί, παραδείγματος χάριν, ανοίγουν τα καταστήματα με λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού και όχι καταστήματα υποδημάτων; Γιατί ανοίγουν πρώτα τα κέντρα αισθητικής όπου πελάτης και αισθητικός είναι «πρόσωπο με πρόσωπο» σε απόσταση αναπνοής και δεν ανοίγουν οι καφετέριες, όπου η εξυπηρέτηση θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο και με αποστάσεις;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου στον κ. Τσιόδρα.
Και η απάντηση ήταν πως το υπουργείο Ανάπτυξης ήθελε να ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις αλλά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέμεινε πως θα πρέπει αυτές να ανοίξουν σταδιακά, και έτσι το ποια καταστήματα θα ανοίξουν καθορίστηκε με βάση τον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό για την πρώτη φάση και όχι με κριτήριο το είδος τους.
«Επελέγη από το υπουργείο και τον υφυπουργό ανάπτυξης να είναι το 10% (σ.σ των επιχειρήσεων». Δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζόμενων να έρθουν στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές υπαλλήλων και πελατών σε εκατομμύρια την ημέρα.
Ξέρετε τι είναι 2,5 εκατομμύρια επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά. Και σε αυτό μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και η Πολιτική Προστασία γιατί και ο υπουργός ήταν παρών».
«Θεωρήσαμε ότι με δεδομένη την οικονομική δυσκολία, έπρεπε να γίνει ένα άνοιγμα σταδιακά, ένας πολύ μικρός αριθμός έπρεπε να ανοίξει», τόνισε ο καθηγητής.
Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις ομάδες των πολιτών που πρέπει να κάνουν τα τεστ για την ανίχνευση της νόσου διευκρινίζοντας πως έπειτα από οδηγία του θεράποντος ιατρού, πρέπει να γίνει διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση του κορωνοϊού, σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και ειδικά στις παρακάτω πληθυσμιακές ομάδες:
- άτομα με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
- ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών ή άτομα με υποκείμενη νόσο
- προσωπικό σε υπηρεσίες υγείας
- φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (πχ. Δομές προσφύγων – μεταναστών, φυλακές, γηροκομεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές ψυχικής υγείας κ.ά).
σχόλια