«Καμπανάκι» για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έκρουσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε.
«Υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλη την κοινωνία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού είναι υπαρκτό, ωστόσο, όπως είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Για τα εισαγόμενα κρούσματα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε: «Οι έλεγχοι γίνονται με έναν αλγόριθμο, δεν γίνονται τυχαία. (...) Ελέγχονται περισσότερο οι ταξιδιώτες που αποτελούν υψηλής πιθανότητας κρούσματα. (...) Οι υπόλοιποι είναι χαμηλής πιθανότητας, όχι μηδενικής».
«Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων.. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας», ανέφερε για τη χαλάρωση των μέτρων.
Πάνω από 500 κρούσματα τον Ιούλιο
Η είσοδος των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, ξεκίνησε και επίσημα χθες με τις πρώτες πτήσεις και ήδη οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» τόσο για να διαπιστώσουν ποιο είναι το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό, όσο και από την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο.
Τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι αυτά που θα κρίνουν αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα με τη Βρετανία ή θα κλείσουν, ενώ θα ελεγχθεί σχεδόν το σύνολο των τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα και ανάλογα με τα κρούσματα που θα εντοπισθούν θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Αν ο αριθμός εκείνων που θα βρεθούν θετικοί είναι χαμηλός, τότε τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι της επιδημιολογικής επιτήρησης.
Αυξημένοι είναι οι έλεγχοι και στον Προμαχώνα, όπου από τα μεσάνυχτα χθες τέθηκαν σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό από τους επισκέπτες, το οποίο έχει γίνει 72 ώρες πριν.
Τα εισαγόμενα κρούσματα ωστόσο δεν είναι τα μόνα που προκαλούν ανησυχία. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν και για τα εγχώρια κρούσματα, καθώς ο Ιούλιος ήταν επιβαρυμένος με 507 κρούσματα. Το στοιχείο αυτό μάλιστα οδήγησε χθες σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχε σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα που νοσηλεύονται
Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως τόνισε χθες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου τα κρούσματα που νοσηλεύονται αυξήθηκαν από 41 σε 83. «Αυτό λέει πολλά», είπε και τόνισε ότι «οι μάσκες δεν έπρεπε να βγουν στους κλειστούς χώρους».
Παράλληλα τόνισε για τα εισαγόμενα κρούσματα: «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται έλεγχοι σε όλους. Είναι αδύνατον.Τα εργαστήρια είναι συγκεκριμένα, δουλεύουν άνθρωποι συγκεκριμένοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βγάζουν πάρα πολύ δουλειά». Παράλληλα, η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι με τα πιστοποιητικά».
«Αυτά που φοβόμαστε είναι τα ορφανά κρούσματα, γιατί δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση. Αν φτάσουμε σε ένα στάδιο Σερβίας, πώς θα αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία μας; Μη νομίζετε ότι αν εμείς φτάσουμε όπως είναι στη Σερβία και σε άλλες πόλεις, ότι εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε στα νοσοκομεία. Για σκεφτείτε σωρηδόν να έρχονται οι άρρωστοι και οι κάψουλες από τα νησιά. Είναι δύσκολα τα πράγματα».
Αύξηση σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες και στον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς έχουν φτάσει τους 13 από 9 που ήταν τον Ιούνιο.
σχόλια