«Απαγορευτικό» για ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας μελετά η κυβέρνηση- Τι θα ισχύσει σε σχολεία

«Απαγορευτικό» για ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας μελετά η κυβέρνηση- Τι θα ισχύσει σε σχολεία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Το «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν το φθινόπωρο αναμένονται την Τρίτη

Η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνει αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τα γήπεδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν ότι το επιτελείο δεν θα αλλάξει τη στάση του σε αυτό το θέμα.

Εξάλλου, ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη.  

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», συμπλήρωσε αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους. 

«Θα πάμε σε μία σειρά από μέτρα που θα προστατέψουν την κοινωνία και την οικονομία από μεγάλες περιπέτειες», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ σημαντικό ενδεχόμενο» να επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. «Είναι μια πολύ σημαντική πιθανότητα. Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, απάντησε ότι αυτό θα ισχύσει σε συγκεκριμένους χώρους, με κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας. 

«Για παράδειγμα δεν μπορείς να στερήσεις σε κάποιον το δικαίωμα να πάει για ψώνια. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των ατόμων στο κατάστημα και η μάσκα. Υπάρχουν άλλοι χώροι που αυτό δεν διασφαλίζεται διαφορετικά και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες που έχει», συμπλήρωσε. 

Αυτό, αφορά «ας πούμε τη διασκέδαση, τους χώρους εστίασης, ενδεχομένως αφορά τις μετακινήσεις, περίπου στη φιλοσοφία που μετακινούμασταν το καλοκαίρι στις διακοπές», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σε όσους είναι εμβολιασμένοι, θα δίνεται η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, δήλωσε ο κ. Οικονόμου. 

«Οι υπόλοιποι θα χρειάζονται τεστ, με δικά τους έξοδα, για συγκεκριμένους χώρους. Όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα- σε τιμή που θα είναι καθορισμένη- να κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, από τον Σεπτέμβριο», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι θα ισχύσει στην εκπαίδευση 

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ κορωνοϊού (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και έχουν το σχετικό πιστοποιητικό.

Αύξηση των ραντεβού 

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν τον 15Αύγουστο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Επίσης, στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων τον Ιούλιο ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM