Προφυλακίστηκαν οι δύο από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση με τις απάτες μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ όπως αποφάσισε η ανακρίτρια, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.
Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε προ ημερών διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τη συνολική ζημιά του οργανισμού να ανέρχεται στις 539.847 ευρώ.
Αναλυτικότερα, με τους δύο από τους πέντε κατηγορούμενους, που βρέθηκαν ενώπιον της Ανακρίτριας για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, να οδηγούνται στην φυλακή ολοκληρώθηκε η απολογητική διαδικασία για την υπόθεση ψευδών συνταγογραφήσεων, που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημιά στον Οργανισμό, η οποία υπολογίζεται σε ποσό άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
Προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση κρίθηκαν ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, πρόεδρος ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και παράγοντας σε αθλητικό Σύλλογο της Βόρειας Ελλάδας και ένας λογιστής, στον οποίο τα στοιχεία της δικογραφίας αποδίδουν κεντρικό ρόλο στην διαχείριση των επίμαχων νομικών σχημάτων.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν προσωρινά ελεύθερους τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, που απολογήθηκαν νωρίτερα αποφασίζοντας ότι πρέπει να καταβάλλουν χρηματική εγγύηση που ορίστηκε σε ποσά από 8.000 έως και 10.000 ευρώ.
Απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ: Τι υποστηρίζουν οι συλληφθέντες και ποιες οι κατηγορίες
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται το κατηγορητήριο σε βάρος τους. Βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν:
-εγκληματική οργάνωση,
-απάτη,
-ψευδές βεβαιώσεις,
-δωροδοκία υπαλλήλου,
-νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
Η υπόθεση αφορά την έκδοση ψευδών παραστατικών για την προμήθεια υγειονομικού υλικού σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εν αγνοία τους, σε συνεργασία με γιατρούς που παρείχαν έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες τους στην ομάδα.
Σύμφωνα με την δικογραφία , η δράση των κατηγορούμενων φαίνεται να έχει ξεκινήσει το 2018, ενώ σύντομα οι δικαστικές αρχές θα ζητήσουν εξηγήσεις και από τους εμπλεκόμενους γιατρούς . Μάλιστα σε καταθέσεις τους κάποιοι εκ των ασθενών τα ΑΜΚΑ των οποίων εμφανίζονται στις επίμαχες ψευδείς συνταγές, φαίνεται να λένε πως δεν γνωρίζουν καν τους γιατρούς που συνταγογράφησαν με τα στοιχεία τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσαν ασθενείς που δεν βρίσκονται στην ζωή.
Τι στοίχισε στον ΕΟΠΥΥ το κύκλωμα
Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).
Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ