Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στον κάμπο της Θεσσαλίας, που έχει μετατραπεί σε μία απέραντη – και επικίνδυνη – λίμνη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με τους πολίτες να καλούνταν να διαχειριστούν την απώλεια των περιουσιών τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω και των νεκρών ζώων.
Στη Θεσσαλία, πλημμύρισαν συνολικά 21 χώρια και από αυτά τα επτά- Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινά- παραμένουν αποκομμένα λόγω βλάβης του οδικού δικτύου.
Θεσσαλία: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα
Πολλοί κάτοικοι αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπου, όπως φαίνεται, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εικόνες απόλυτης καταστροφής.
Καλύτερη είναι η εικόνα στον Άγιο Θωμά της Λάρισας, αντίθετα σε άλλες περιοχές είναι μεγάλη η εισροή υδάτων. Χαρακτηριστικές οι εικόνες στη Γιάννουλη, όπου κινητοποιήθηκε ερπυστριοφόρο όχημα για να παραλάβει κόσμο.
Στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς έχει σχηματιστεί μία δεύτερη κοίτη του Πηνειού, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.
Την ίδια ώρα, στον Βόλο πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ το νερό παρέχεται με διακοπές.
Χθες, αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στην τιμή του νερού, για την πάταξη περιστατικών αισχροκέρδειας.
Αφόρητη η ατμόσφαιρα
Πλην όλων των άλλων προβλημάτων, οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αφόρητη μυρωδιά στις περιοχές τους, λόγω των απορριμμάτων, αλλά κυρίως των ζώων που παραμένουν νεκρά στους δρόμους.
Δεν υπάρχει οδική πρόσβαση στο ΧΥΤΑ Λάρισας, καθώς υπάρχουν νερά στους δρόμους που οδηγούν εκεί. Έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι βιολογικοί καθαρισμοί.
Παραμένει αδιευκρίνιστο το πού θα καταλήξουν τα νεκρά ζώα, με τους κατοίκους να έχουν λάβει συστάσεις να μην τα αγγίζουν λόγω των κινδύνων για την υγεία τους. Οι κίνδυνοι, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί.
Όπως είχε πει στη LiFO ο Θανάσης Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, «ο μεγάλος και άμεσος κίνδυνος και για τους κατοίκους (…) προέρχεται από ασθένειες κυρίως υδατογενείς, καθώς και μεταδιδόμενες με κουνούπια ή τρωκτικά» και έκανε λόγο για λεπτοσπείρωση ή πυρετό των βάλτων, ηπατίτιδα Α, σαλμονέλλωση, καμπυλοβακτηριδίωση, ιογενή γαστρεντερίτιδα και χολέρα.
Ζημιές σε δρόμους και τον σιδηρόδρομο στη Θεσσαλία
Πολλές ζημιές υπάρχουν στη σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς το Βόλο, αλλά και υπάρχουν ζητήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη Θεσσαλία.
Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 100 για να ενημερώνονται για εναλλακτικές διαδρομές και ασφαλείς διόδους προς τους προορισμούς τους.
Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις διάσωσης από ΕΜΑΚ, εθελοντές και στρατό. Χθες, υπενθυμίζεται ήρθε στο φως βίντεο από τις αγωνιώδεις στιγμές διάσωσης παιδιών και ηλικιωμένων στη Λάρισα, με τις εικόνες να είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης που επικρατεί.
Με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων έχουν απεγκλωβιστεί 2.235 άτομα.
Θεσσαλία: Ξεκινούν σήμερα οι αυτοψίες
Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να αρχίσουν οι αυτοψίες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών.
Οι πληγέντες θα λάβουν τεχνικό δελτίο για να μπορέσουν, στη συνέχεια, να υποβάλουν αίτημα στη σχετική πλατφόρμα για τη λήψη των αποζημιώσεων που δικαιούνται.
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής για τον νομό Λάρισας, και μέχρι την Παρασκευή και για τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.