Το αρχαίο υδραγωγείο στο Χαλάνδρι θα επαναλειτουργήσει 19 αιώνες μετά την ίδρυσή του

Ο δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί το πρώτο δίκτυο μη πόσιμου νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο Facebook Twitter
0

Ο δήμος Χαλανδρίου θα εντάξει σταδιακά το Αρχαίο Υδραγωγείο στην καθημερινότητα της πόλης, 19 ολόκληρους αιώνες μετά την κατασκευή του.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο είχε δημιουργηθεί τον 2ο αιώνα μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της Αθήνας από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Στο Χαλάνδρι η επαναλειτουργία του υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T.

Μέσω αρδευτικού δικτύου, χάρη και στη μεγάλη ανάπλαση που θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση, θα συνδέει με πεζόδρομο το μνημείο με τη Ρεματιά Χαλανδρίου και το κέντρο της πόλης.

Δύο αντλιοστάσια θα καταστήσουν παραγωγικό το Υδραγωγείο, και προσβάσιμο στους κατοίκους το μη πόσιμο νερό του για τις ποτιστικές και άλλες ανάγκες τους. Έτσι δεν θα χρειάζεται πλέον η κατανάλωση και η σπατάλη του για μη πόσιμες χρήσεις.

Το δίκτυο αξιοποιεί εκ νέου τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες νερού που έρρεαν στο εγκαταλειμμένο ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Το νερό αυτό, προερχόμενο από υδρομάστευση, επαναχρησιμοποιείται με μία λογική κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πολύτιμου πόσιμου νερού και ενέργειας.

Το έργο αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και έχει συνολικό μήκος 4 χιλιομέτρων. Το ένα τμήμα αφορά την περιοχή του Συνοικισμού. Ξεκινώντας από το φρεάτιο 102 του Αδριάνειου και την δεξαμενή στην οδό Ελ Αλαμέιν, ελίσσεται από την μια μεριά κατά μήκος της Ρεματιάς και από την άλλη μέχρι την Ριζάρειο Σχολή. Το δεύτερο τμήμα του δικτύου με εκκίνηση το φρεάτιο 85 του Αδριάνειου, διατρέχει την οδό Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Οι δημότες που κατοικούν κοντά στο υπόγειο δίκτυο και επιθυμούν να συνδεθούν, θα μπορούν να προμηθεύονται απευθείας το μη πόσιμο νερό για τις διάφορες ανάγκες, όπως είναι το πότισμα. Για τους κατοίκους που δεν κατοικούν κοντά, ο δήμος θα αναλάβει τη διανομή του μη πόσιμου νερού με υδροφόρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ