Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε επανειλημμένα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν νέα κρούσματα κορωνοϊού με αυτό το στέλεχος στη χώρα μας.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, με συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα- και έχουν ανακοινωθεί- εδώ και καιρό, δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας στον ΣΚΑΪ 100,3, ενώ συμπλήρωσε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα.
Περιπτώσεις της συγκεκριμένης μετάλλαξης- που αρχικά είχε καταγραφεί στην Ινδία- «έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, την Αθήνα και την Κόρινθο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανακοινώσει 11, σήμερα θα ανακοινώσουμε λίγα παραπάνω», πρόσθεσε.
Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι από την παγκόσμια βιβλιογραφία φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «περίπου 50% και ίσως και 60% πιο μεταδοτική». Σε πολλές χώρες έχει κυριαρχήσει, ενώ και στην Αμερική προβλέπεται να κυριαρχήσει, συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπενθύμισε πως χθες το ECDC δημοσίευσε έκθεση η οποία αναφέρει ότι στις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων κρουσμάτων θα είναι της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ το ποσοστό αυτό θα είναι 90% στα τέλη Αυγούστου. «Άρα, θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες και στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Όταν ένα στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό κυριαρχεί, όπως είχε γίνει με τη βρετανική μετάλλαξη που ήταν 50% πιο μεταδοτική από την αρχική. Άρα, αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Αρκουμανέας.
«Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Όποιος δεν έχει κάνει εμβόλιο κινδυνεύει», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και συμπλήρωσε ότι το εμβόλιο καλύπτει τη μετάλλαξη «σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό», ειδικά σε ό,τι αφορά τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.
«Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει από τη μετάλλαξη που θα κυριαρχήσει και είναι πολύ πιο μεταδοτική και ίσως είναι και πιο επιθετική», επανέλαβε.
Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, απάντησε αρνητικά. «Οι μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι κυρίως για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca και καλύπτουν περίπου στα κανονικά ποσοστά τους, το ένα στο 90% και το άλλο γύρω στο 60-65%. Είναι λίγο λιγότερο από ό,τι είχαν στη βρετανική μετάλλαξη. Είναι επαρκέστατο», εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα «αντέξει» η άρση των μέτρων όλο το καλοκαίρι, τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες. «Υπάρχουν περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Εκεί το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων και ό,τι αυτό συνεπάγεται, νοσηλειών και θανάτων», συμπλήρωσε.