Αντιδράσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, τον τρόπο εκπαίδευσης αλλά και το μέλλον των αστυνομικών και στρατιωτικών σκύλων μετά την «σύνταξη» εκφράζουν φιλοζωικές οργανώσεις.
Ειδικότερα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοζωικών κύκλων στα Χανιά για δύο αστυνομικούς σκύλους εκφράζει συγκεκριμένους προβληματισμούς για τους σκύλους της Αστυνομίας και του Στρατού.
Αφορμή για την κοινή ανακοίνωση ήταν δημοσίευμα του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων» για την πρόσφατη συνταξιοδότηση 35 εν των 50 αστυνομικών σκύλων που «εργάζονται» στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς αντικαταστάθηκαν όσοι σκύλοι είναι μεγαλύτεροι των 8,5 ετών και μερικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι σκύλοι πρέπει να παραδοθούν είτε σε φιλοζωικό σωματείο είτε στο Δήμο.
«Το φιλοζωικό κίνημα δεν επιδοκιμάζει την χρησιμοποίηση των ζώων αυτών σε χρήσεις που είναι έξω από την φύση τους και παρά την βούλησή τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται «ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και κανείς έλεγχος όσον αφορά την απόκτησή τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους, την εκπαίδευσή τους, τους κινδύνους που χωρίς την βούλησή υπόκεινται κατά την χρήση τους στις διάφορες "επιχειρήσεις" που λαμβάνουν μέρος, την τύχη τους μετά την "συνταξιοδότησή τους με δεδομένο ότι αριθμούν πολλές εκατοντάδες και οι υιοθεσίες στην χώρα μας γίνονται όλο και πιο λίγες, με δυο λέξεις υπάρχει αδιαφάνεια γύρω από τον πραγματικό κύκλο ζωής τους».
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, «η ενημέρωση του φιλοζωικού κινήματος γύρω από τους σκύλους αυτούς προέρχεται μόνο από επίσημες ανακοινώσεις του στρατού και της αστυνομίας, που αρκούνται στην ανδρεία που επέδειξε κάποιος σκύλος σε μια επιχείρηση συνήθως μετά τον θάνατο ή την "συνταξιοδότησή του", οι "τιμές" που του αποδίδονται και άλλα παρεμφερή».
Οι οργανώσεις κάνουν επίσης λόγο «για πολλά κουτάβια που γεννούν οι θηλυκοί σκύλοι σε όλη την διάρκεια της ζωής τους με ο, τι αυτό πιθανόν να συνεπάγεται», αναφέροντας ενδεικτικά το περιστατικό θηλυκού σκύλου που σε 8 χρόνια γέννησε 43 κουτάβια.
Σχετικά με την εκπαίδευσή τους, την οποία χαρακτηρίζουν «σκληρή και ρεαλιστική», αναφέρουν πως οι σκύλοι αυτοί εισάγονται - πολλές φορές και παράνομα από εταιρίες που καμία σχέση έχουν με ζώα- οι περισσότεροι από το εξωτερικό μαζί με την προμήθεια πνίχτη ανά ζώο «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το είδος της "εκπαίδευσης" την οποία λαμβάνουν, ώστε να γίνουν "οι ατρόμητοι ήρωες" που διαβάζουμε σε επίσημες ανακοινώσεις».
«Θα επιμείνουμε στο θέμα της εκπαίδευσης κάνοντας αναφορά στην υπ αριθμ 107/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και η ισχύ της είναι δεσμευτική , όπου ρητά αναφέρεται ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων δεν μπορεί να ασκηθεί νόμιμα μέχρι της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης , καταργείται δε ρητά κάθε άλλη σχετική διάταξη προϋπάρχουσα του νόμου 4039/12», καταλήγει η ανακοίνωση.
σχόλια