«Η ανοσία θα επιτευχθεί σε κάποια φάση. Όσο μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού πετύχουμε, τόσο θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας με περισσότερο κόστος», προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για την επιδημία στην Ελλάδα και τον εμβολιασμό των παιδιών.
Αναφερόμενος τη διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγητής εκτίμησε ότι αυτή η εικόνα έχει διαμορφωθεί καθώς «έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από άλλες περιοχές».
Για τα τα κρούσματα που εντοπίζονται σε παιδιά ανέφερε πως «όταν ξεκίνησε η επιδημία που το στέλεχος ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτικό, τα παιδιά ήταν περίπου το 13% των συνολικών κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι 30%, κάπου εκεί είμαστε και εμείς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και λόγω της μεγαλύτερης ιχνηλάτισης στα παιδιά».
«Σπάνια θα νοσήσει σοβαρά ένα παιδί [...] Όμως μου εγγυάται εμένα κανείς ότι ο γιος μου που είναι 11 ετών δε θα είναι το παιδί που θα νοσήσει βαριά;» είπε αναφερόμενος στην ανάγκη του εμβολιασμού. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως το 11χρονο παιδί του θα είναι από τα πρώτα παιδιά για την ηλικία 5-11 ετών που θα κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα, καθώς η μελέτη της Pfizer για τον FDA έχει «πολύ θετικά αποτελέσματα».
Σχολιάζοντας την άποψη πως θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μη γίνεται παρέμβαση στο ανοσοποιητικό τους ο καθηγητής απάντησε πως «το να ρισκάρεις για να εκπαιδεύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα [του παιδιού] με τη φυσική λοίμωξη είναι πέρα από τα όρια της τρέλας διότι αν σου κάτσει η "στραβή" και είναι το δικό σου παιδί που θα νοσήσει σοβαρά μετά θα τρελαθείς».
Σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση της εμβολιαστικής κάλυψης ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι «η άρνηση των ανθρώπων στην αποδοχή των ευρημάτων της επιστήμης, σε σύγκριση με άλλες χώρες του νότου, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη γενικότερη παιδεία που λάβαμε σαν λαός τα τελευταία 40 χρόνια. Από εκεί για μένα ξεκινάει το πρόβλημα».