Δύο επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο μίλησαν στο BBC για την τραγωδία καταγγέλλοντας ότι το λιμενικό τους πίεσε να υποδείξουν τους εννέα Αιγύπτιους που συνελήφθησαν ως διακινητές.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά το ναυάγιο στην Πύλο, εννέα Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και διακίνηση ανθρώπων. Ωστόσο, οι δύο επιζώντες αναφέρουν ότι δέχτηκαν εκφοβισμό από τις ελληνικές αρχές ειδικά αφού υπήρξαν αναφορές που κατηγορούσαν το λιμενικό για την τραγωδία.
Οι δύο επιζώντες με τους οποίους το BBC μίλησε στην Αθήνα (εμφανίζονται ως Αχμάντ και Μουσάμπ) αναφέρθηκαν στη φερόμενη ρυμούλκηση του σκάφους από τις λιμενικές αρχές με σχοινί.
«Προσάρμοσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι μετακινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν», λέει ο Μουσάμπ. «Το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η βάρκα μας να αναποδογυρίσει. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση».
Υπενθυμίζεται ότι το λιμενικό αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε σχοινί, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε και παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκε. Ωστόσο, ανέφερε ότι η χρήση του σχοινιού έγινε μόνο με σκοπό να επιβιβαστούν στο σκάφος οι αρχές και να εκτιμήσουν την κατάσταση. Επιπλέον, ανέφερε ότι το περιστατικό με το σχοινί έγινε τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την ανατροπή του σκάφους.
Οι δύο επιζώντες ανέφεραν ότι πέρασαν δύο ολόκληρες ώρες στο νερό προτού τους περισυλλέξουν οι αρχές. Σε ερώτηση για το πώς γνώριζαν ότι πέρασε τόσος χρόνος, ο Μουσάμπ απάντησε ότι το ρολόι του λειτουργούσε ακόμα μέσα στο νερό.
Μόλις έφτασαν στην Καλαμάτα, οι δύο ισχυρίζονται ότι το λιμενικό είπε στους επιζώντες να «το βουλώσουν» όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς «οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν τη βύθιση».
«Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να λένε ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία [της βύθισης], ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Αχμάντ προσθέτοντας ότι τους είπαν πως θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες που δεν είχαν πεθάνει.
Οι δύο άνδρες αναφέρουν στο διεθνές μέσο ότι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια γιατί μπορεί να κατηγορηθούν και αυτοί εν τέλει ως διακινητές όπως οι Αιγύπτιοι: «Αν υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα, θα συμβάλλαμε σε αυτή την υπόθεση», σημειώνει ο Αχμάντ.
Ο Μουσάμπ και ο Αχμάντ ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν 4.500 δολάρια έκαστος για μία θέση στο μοιραίο σκάφος. Ο μικρότερος αδελφός του Αχμάντ ήταν επίσης στο πλοίο και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αγνοείται.
Βίντεο δείχνει το σκάφος να γέρνει «όταν δεν είχε ανάγκη για διάσωση»
Στο μεταξύ, βίντεο που επιβεβαίωσε τη γνησιότητά του το BBC αποτυπώνει το υπερπλήρες σκάφος να γέρνει σε χρονική στιγμή που σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές βρισκόταν σε «σταθερή πορεία».
Συγκεκριμένα, το βίντεο τραβήχτηκε όταν το λιμενικό ισχυρίστηκε ότι το σκάφος δεν χρειαζόταν διάσωση. Μάλιστα, το υλικό τραβήχτηκε από το ίδιο το λιμενικό.
Έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι το μεγαλύτερο πλοίο στο βάθος είναι το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο σκάφος των μεταναστών.
«Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Τόσο το λιμενικό όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασαν το θέμα και αρνήθηκαν τα αιτήματά μας για συνέντευξη», σημειώνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης.