"Τα χόρτα αποτελούν μια σταθερά της κρητικής διατροφής από τους Μινωικούς χρόνους, αλλά με τη συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, το μάζεμά τους ενδέχεται να ξαναγίνει τρόπος ζωής" επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της η δημοσιογράφος του BBC Heidi Fuller-Love, που έχει περισσότερο αφηγηματικό χαρακτήρα και στο οποίο σχολιάζει το "μέλλον"το "μέλλον" αυτής της ελληνικής διατροφικής συνήθειας.
Το αφιέρωμα της Heidi Fuller-Love έχει πρωταγωνιστή έναν 80χρονο Κρητικό, τον Γιώργο, που ανέλαβε να της δείξει από κοντά τι είναι τα χόρτα, πως μαζεύονται αλλά και πως μαγειρεύονται.
Ο ίδιος, την πήρε μαζί του να μαζέψουν παρέα χόρτα, σε ένα "μυστικό σημείο" όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος, που σχολιάζει πως πριν 70 χρόνια η χλωρίδα ήταν πολύ μεγαλύτερη, γι' αυτό και σήμερα που τα μέρη που φυτρώνουν τα χόρτα έχουν λιγοστέψει, οι κάτοικοι κρατούν τις συντεταγμένες τους σαν επτασφράγιστο μυστικό.
Μάλιστα της κάνει και μεγάλη εντύπωση η φυσική κατάσταση του 80χρονου, που ανεβαίνει με ευκολία δύσβατες πλαγιές και την οποία αποδίδει στη μεσογειακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων και των χόρτων.
Επίσης αποκαλύπτει στη εξηγεί στη δημοσιογράφο για τις τρύπες που υπάρχουν στα χωράφια, από όπου οι κάτοικοι ξεθάβουν άγριες ορχιδέες κι ας μην είναι ιδιοκτησία τους. "Δεν τους ενοχλήσαμε ποτέ στο παρελθόν, αλλά τώρα τι να κάνουμε; Τις ξεθάβουν και τις πουλούν σε συλλέκτες. Μπορείς να ταΐσεις μια οικογένεια για έναν μήνα με βάση αυτό που πληρώνουν" της λέει.
Ταυτόχρονα της αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής του, από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής με την πείνα και τον θάνατο της γυναίκας του από ιατρικό λάθος πριν 20 χρόνια μέχρι το σήμερα, που δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εξαιτίας της πενιχρής σύνταξης που παίρνει.
"Σε λίγο το μόνο που θα έχω να φάω είναι αυτά τα χόρτα" λέει ο 80χρονος Κρητικός. "Σε λίγο θα πρέπει να επιστρέψουμε στον τρόπο ζωής των παλιών και θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο για εμάς" καταλήγει.
σχόλια