Το Ελληνικό είναι ένα έργο που θα μεταμορφώσει την Αθήνα, γράφει το Bloomberg, σε δημοσίευμα που αναφέρεται εκτενώς στο συγκεκριμένο πρότζεκτ αλλά και το πώς αλλάζει η ελληνική πρωτεύουσα.
Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κατασκευής, το 2026, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας θα είναι αγνώριστος, αναφέρει το Bloomberg για το Ελληνικό.
Αν και το ανατολικό terminal που σχεδιάστηκε από τον Έερο Σαάρινεν θα παραμείνει εκεί, τα εγκαταλελειμμένα υπόστεγα και οι διάδρομοι προσγείωσης θα αντικατασταθούν από ένα συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων- που διαφημίζεται ως έξυπνη πόλη- που θα είναι διπλάσιο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Μέσα σε τρία χρόνια, η έκταση των 2.630 στρεμμάτων στη νοτιοανατολική ακτή της Αθήνας θα έχει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της νότιας Ευρώπης, μαρίνα για mega γιοτ, καζίνο Hard Rock, υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, ιδιωτικό σχολείο, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μια τεράστια παραλία και χώρο πρασίνου δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, που προορίζεται να αποτελεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, όλα με θέα τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού κόλπου», γράφει το Bloomberg.
Bloomberg: Σύμβολο αναγέννησης το Ελληνικό
Καθώς η Ελλάδα επανέρχεται από τη δεκαετή κρίση χρέους, το Ελληνικό αποτελεί ένα σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας, σημειώνει το δημοσίευμα.
Παρότι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα περιορίζονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, εξαιτίας της αύξησης του κόστους, της ανόδου των επιτοκίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η Ελλάδα είναι σε μια «ασυνήθιστα ισχυρή οικονομική κατάσταση», επισημαίνει το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι η χώρα επωφελείται «από την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ισχυρές πωλήσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και την αισιοδοξία των επενδυτών για την επιστροφή στην εξουσία του φιλικού προς της επιχειρήσεις Μητσοτάκη, που μόλις επανεξελέγη».
Αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, συμπίπτει με μια άνθιση των πρότζεκτ υποδομών και πολιτισμού και κάνει αναφορά στο Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα σχέδια για την ανακαίνιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τα έργα για την τέταρτη γραμμή του μετρό.
«Αυτή η ενέργεια γίνεται αισθητή στους δρόμους. Τα καφέ και οι ταβέρνες της Αθήνας σφύζουν από ζωή κάθε βράδυ και οι τουρίστες κυκλοφορούν σε πλατείες όπου κάποτε διαδηλωτές συγκρούονταν με αστυνομικούς. Επίσης έχει φέρει ένα νέο επίπεδο χλιδής. Η πόλη απέκτησε εννέα 5αστερα ξενοδοχεία από το 2019 έως το 2022, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 30, ενώ οι Conrad και Waldorf Astoria ετοιμάζουν ένα πολυτελές συγκρότημα που θα συνδυάζει ξενοδοχειακές υπηρεσίες και διαμερίσματα», γράφει το Bloomberg.
Αυτή την αγορά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό, επισημαίνει το δημοσίευμα. Η Lamda άρχισε να πουλά κατοικίες στον ύψους 200 μ. Riviera Tower- που θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας- με τιμή κατά μέσο όρο 14.000 ευρώ το τετραγωνικό. Έως τώρα έχουν πωληθεί και 170 κατοικίες του πύργου. Για χάρη σύγκρισης, σημειώνει πως το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο κέντρο της Αθήνας η τιμή του τετραγωνικού ήταν περίπου 1.809 ευρώ και στα νότια προάστια 3.368. Όμως, συνεχίζει, οι τιμές για το Riviera Tower αποτελούν ευκαιρία σε σύγκριση με το τι ισχύει για αντίστοιχες κατοικίες αλλού στην Ευρώπη.
Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως η αύξηση των τιμών ακινήτων είναι ένα ευαίσθητο πολιτικό θέμα στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες ανταγωνίζονται πλούσιους ξένους, ιδιοκτήτες Airbnb και επενδυτές για τις περιορισμένες κατοικίες και οι απρόβλεπτες αυξήσεις των ενοικίων έχουν ενισχύσει τους φόβους για εξώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει το πρόγραμμα για παροχή για χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια σε πολίτες κάτω των 39 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν την πρώτη κατοικία τους.